Hlavní obsah

AC Milán postoupil až po 12 sériích penalt, pak nestihl letadlo

Až čtyřiadvacátá penalta v rozstřelu rozhodla o postupu slavného AC Milán do základní skupiny Evropské ligy přes Rio Ave. Italský fotbalový velkoklub vybojoval v Portugalsku výhru o půlnoci, poté co zápas po prodloužení skončil 2:2, a výprava pak nestihla odletět zpátky domů. Letiště v Portu už totiž bylo podle klubové televize zavřené.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Fotbalisté AC Milán se radují z postupu přes Rio Ave.

Článek

"Byla to kouzelná noc. Byla by škoda, kdybychom tímhle kolem neprošli dál. Vítězství nám teď dodá sílu pokračovat v práci a jít si pro další úspěchy," řekl kouč Stefano Pioli po dramatu v Evropské lize, jež je pro AC jedinou mezinárodní soutěží, kterou zatím nevyhrálo.

Sedminásobný vítěz Ligy mistrů na stadionu Rio Ave hrál bez hvězdného kanonýra Zlatana Ibrahimovice, jenž je v karanténě kvůli covidu-19. Po 90 minutách byl stav 1:1 a v prodloužení odvrátil porážku AC až v nastaveném čase penaltou Hakan Calhanoglu. V rozstřelu následovalo dvanáct sérií, než byl znám vítěz.

Oba týmy proměňovaly až do osmé série, kdy minul jak mladý útočník AC Lorenzo Colombo, tak obránce domácích Nélson Monte. V rozstřelu pak selhali i oba brankáři a další dva exekutoři. Milánský celek zachránili Simon Kjaer a gólman Gianluigi Donnarumma, když vychytal Brazilce Santose.

"V takovém okamžiku je těžké zvládnout emoce. Penaltový rozstřel je loterie, ale my můžeme být spokojeni," usmíval se kouč Pioli, jehož tým může ve skupině narazit na Slavii, Spartu či Liberec.

Reklama