Hlavní obsah

Ministerstvo zveřejní data o covidu a strategii, jak postupovat dál

Novinky, jam, jas
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví začne od pondělí zveřejňovat data ohledně koronaviru, která dosud nepublikovalo, a chystá také strategii, jak do budoucna postupovat proti epidemii. Na páteční tiskové konferenci to oznámil šéf sesortu Roman Prymula (za ANO), chce tím prý bojovat proti fake news. Současně oznámil aktualizaci koronavirového semaforu a představil aktuální vývoj epidemie.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví Romana PrymulyVideo: Novinky

 
Článek

„Čelíme masivně probíhající epidemii. Vidíme jasný komunitní charakter šíření, v Praze a středních Čechách je dominující,” řekl na úvod konference ministr Prymula. Ke zlepšení situace je podle něj nutné důsledné dodržování nastavených opatření.

V současnosti se však podle ministra nenaplňují nejhorší scénáře, protože se projevila zavedená opatření a došlo ke zbrzdění šíření viru ve společnosti.

Hamáček strašil, že v září bude denně osm tisíc nakažených. Není to tak

Domácí

Reprodukční číslo, které vyjadřuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, se nyní pohybuje na hodnotě 1,24. Před zhruba týdnem se hovořilo ještě o čísle 1,6. „Abychom mohli jít dál, tak musíme stlačit číslo pod 1,” osvětlil Prymula s tím, že čím dříve se povede dosáhnout nižšího čísla, tím dřív se život přiblíží k normálu.

Prymula také v pátek oznámil, že ministerstvo začne od pondělí zveřejňovat nejrůznější data a statistiky, které doposud laické i odborné veřejnosti upíralo a kvůli čemuž čelilo dlouhodobě kritice. „Veškerá data, které je možno publikovat, tak publikována budou,” uvedl ministr, podle něhož je to způsob jak potlačit šíření dezinformací na internetu. Data by měla být zvřejněna v anonymizované podobě.

Nemocnice by například měly vědět, jak si s lůžkovými kapacitami stojí i vedlejší nemocnice, aby tam v případě potřeby mohly poslat pacienta. Teď si tyto informace často získávají složitě po telefonu. Konkrétnější ohledně zveřejňování dalších dat Prymula nebyl.

Podle ministra bude zveřejněna také určitá výhledová strategie, která by měla osvětlit, jak by mohlo v budoucnu ministerstvo v boji s epidemií postupovat.

Kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených začne v ČR od pondělí platit nouzový stav. V této souvislosti dojde k omezení výuky na středních a vysokých školách ve většině krajů i k omezení volnočasových aktivit. Omezeno bude rovněž shromažďování a sportovní akce budou probíhat bez diváků.

Prymula se také ohradil vůči kritice za zavírání středních škol. S odkazem na statistická data uvedl, že poměrně prudce se navýšila čísla v kategorii studentů středních škol, a proto jsou tato opatření potřebná.

Červenou barvu, značící nejvyšší riziko nákazy koronavirem, mají na mapě okresů kromě Prahy nově také oba přípražské okresy a Uherskohradišťsko. Většina dalších okresů je oranžová, což znamená počínající komunitní přenos.

Přehledně: Jaká opatření začnou platit od pondělí

Koronavirus

Prymula avizoval, že restrikce by měly platit dva týdny, aby se podařilo zbrzdit šíření nákazy.

„Pokud se křivka skokově zvyšuje, tak si musíme uvědomit, že během tří dnů se ta hodnota může třeba zdvojnásobit a my nejsme schopni ji hned zastavit. Brzdění je velmi dlouhé a je to v podstatě jako plující zaoceánský parník, kde musíte točit kormidlem výrazně dopředu, než loď zatočí,” uvedl ministr.

Lůžkové kapacity jsou prozatím dostatečné, ale pokud se nepodaří zpomalit šíření viru, hrozí omezování běžné péče. „Nechceme neléčit ostatní pacienty, chceme léčit všechny. Pokud by covidová lůžka byla zaplněna, tak bychom se dostali k omezení péče. Je to na nás,” apeloval Prymula.

Vedoucí Klinické skupiny COVID a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý k tomu uvedl, že v současnosti je v nemocnicích hospitalizováno 1134 pacientů s covid, přičemž 192 z nich vyžaduje intenzivní péči. Z tohoto počtu těžkých pacientů je na umělé plicní ventilaci 118 pacientů a tři jsou napojeni na přístroj ECMO, tedy mimotělní oběh.

Prozatímní nárůsty zatím podle Černého nemají vliv na rozsah poskytování elektivní péče v nemocnicích.

Prymula stojí v čele resortu od minulého týdne, kdy vystřídal Adama Vojtěcha (za ANO). Za svůj cíl si mimo jiné vytkl zlepšit komunikaci.

Babiš: Registrace v hospodách je nesmysl! Prymula: Je to zvažované opatření

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám