Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Moravskokrumlovskou výstavu vzniku Slovanské epopeje uvedl Muchův vnuk

JP, Moravskokrumlovské noviny
sobota 3.10.2020

Ilustrační foto
Autor: Moravskokrumlovské noviny

První výstava, jež je předvojem návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, byla na začátku září zpřístupněna veřejnosti. Jde o unitární sbírku fotografií, které mapují vznik Slovanské epopeje a dávají nahlédnout do zákulisí tvorby monumentálního díla. Některé snímky jsou v této podobě publikovány poprvé.

"Málokdo ví, že celý soubor pláten byl zachráněn jen díky Moravskému Krumlovu. Přestože věřím, že Praha jednou najde své místo pro Epopej, náš zámek bude důstojným a bezpečným prostorem pro tuhle expozici. Chceme ji zpřístupnit nejen českému národu, ale také celosvětové veřejnosti. Jen tady návštěvník pochopí, v jakém nádherném prostředí Alfons Mucha tvořil. A tomu napomáhá i aktuální výstava," komentoval Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a kandidát do senátu, který se již čtyři roky úspěšně věnuje přesunu Slovanské epopeje z depozitáře zpět do Moravského Krumlova.

Výstavu zahájil pozdravem John Mucha, který v současné epidemické situaci nemohl přijet osobně. Ve své zdravici řekl: "Jsem si jistý, že by byl můj dědeček nadšen vystavením Epopeje v jeho milovaném znojemském kraji, v blízkosti jeho rodiště, kde strávil mnoho šťastných chvil, a to do té doby, než pro ni Praha připraví důstojný prostor."

John Mucha také ocenil práci Tomáše Třetiny pro epopej:

"V osobním životě jsou pro mne absolutně základní tři lidské kvality, a to je poctivost, důvěra a integrita. Z mé osobní zkušenosti Tomáš Třetina těmito klíčovými prvky disponuje. Je to upřímný člověk, jedná férově a otevřeně."
Výstava je otevřena každý den do konce listopadu 2020 v prostorách městského úřadu.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat z Moravskokrumlovských novin. Titulek je redakční.

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama