18
Fotogalerie

Austrian Audio Hi-X55: perfektní studiová sluchátka [test]

Audio Hi-X55 jsou výborná sluchátka, ale rozhodně nejsou pro každého. Jejich striktně neutrální projev nebude vyhovovat těm, kdo požadují zábavný zvuk s hutnými basy, naopak potěší ty náročnější. Ani z pohledu komfortu nošení a kvality zpracování zde není co vytknout, jsou vyloženě odolná.

Plusy
komfort
konstrukce
velmi neutrální projev
Minusy
pouze dlouhý kabel
pro někoho neutrální projev
vyšší nároky na výkon zdroje
9  /10

Značka Austrian Audio není v našich končinách příliš známá, což je možná škoda. Ačkoli se jedná o poměrně nového výrobce, zkušeností rozhodně nemá málo. Vznik společnosti je datován do roku 2017, kdy se část zaměstnanců AKG (celkem 22) rozhodla z firmy odejít a založit si vlastní.

Výsledkem tohoto kroku je dvojice sluchátek Austrian Audio Hi-X55 a Hi-X50, která se liší prakticky jen velikostí náušníků – model X55 má circumaurální konstrukci, kdežto menší X50 je supraaurálním.

austrian-audio-hi-x55-over-ear.jpg

Konstrukce a zpracování

Zkušenosti s vývojem a výrobou sluchátek jsou zde znát zejména v celkové konstrukci sluchátek. Ta je jedním slovem skvělá, a to nemám na mysli pouze použité materiály, kde dominuje kov a kůže.

P7060002.jpgP7060003.jpg

hlavový most je vyroben z kusu hliníku, který je podlepen polstrováním a v koncových částech obalen plastovou koncovkou, ukrývající mechanismus pro nastavení velikosti hlavového mostu. Mechanismus pracuje s kovovým výsuvem s vyfrézovanými otvory s jejichž pomocí je aretováno nastavení. Při posunu mušlí na mostu uslyšíte charakteristické kovové cvakání – pozice sluchátek je velmi dobře nastavitelná a samovolně se neposouvají.

Na konci hlavového mostu je sklopný a otočný kloub, na němž jsou uchyceny samotné mušle. Kloub je opravdu masivní a umožňuje otáčení v rozsahu 90° na jednu stranu a cca 5° na stranu druhou. Sklápěcí mechanismus pak umožňuje sluchátka složit do kompaktnější podoby.

P7060006.jpgP7060007.jpg

Polstrování hlavového mostu i náušníků je realizováno pěnou s paměťovým efektem a kůží. Uvnitř sluchátek je pak průzvučná tkanina s textilní mřížkou, na níž je vyznačena orientace sluchátek. Vespod vnější strany levé mušle je umístěn konektor pro připojení signálového kabelu – to je realizováno 2,5mm jackem s bajonetovou pojistkou proti vytržení, na druhém konci je pak 3,5 mm jack.

Samotný kabel je poměrně tlustý a působí bytelným dojmem, guma použitá pro izolaci není příliš houževnatá a velmi dobře se tvaruje, aniž by však měla dlouhodobou tvarovou paměť. Vedle signálního kabelu najdete v balení také semišový transportní pytlík a redukci na jack 6,3 mm.

P7060008.jpgP7060009.jpg

Celkové provedení v kombinaci matného šedého kovu a černé kůže působí nejen luxusně a decentně, ale především také odolně. O kvalitě zpracování není třeba pochybovat, jelikož je v tomto směru špičková a leckteré prémiové značky by se mohly učit, zejména v detailech. Příkladem budiž vyměnitelné polstrování hlavového mostu (uchyceno suchým zipem) a samotných náušníků.

Komfort

Jedním slovem perfektní. Sluchátka mají poněkud nezvykle tvarované mušle, které jsou spíše oválem než elipsou. Nic to však nemění na faktu, že se jedná o ergonomičtější tvar, než je tomu u kulatých mušlí.

Polstrované náušníky jsou hodně hluboké, takže nehrozí dotyk ušního boltce s vnitřní částí sluchátek. Sluchátka jsou uzavřené konstrukce a podle výrobce je vnější stěna mušlí dvojitá pro lepší izolaci od okolních ruchů. Nutno dodat, že při nasazení sluchátek se okamžitě sníží hladina okolních zvuků, a to poměrně razantním způsobem. 

P7060010.jpgP7060011.jpg
 

Komfort je při používání velmi dobrý – nikde vás nic netlačí, sluchátka perfektně sednou tak jak mají a díky širokému hlavovému mostu se lépe rozloží jejich váha, takže ani dlouhodobější poslech není nepohodlný.

Hlavový most je navíc podélně rozdělen pro lepší větrání. Náušníky jsou nejen hluboké, ale také poměrně úzké, což vede k tomu, že kontakt sluchátek s tváří je minimální a tudíž nošení pohodlnější s pocitem lehkosti sluchátek. Platit zde bude jednoduchá úměra – čím větší obvod hlavy, tím lépe sluchátka sednou – nicméně ani při menším obvodu (54 cm) není problém v tom, že by sluchátka padala při dynamičtějším pohybu, jako je tomu u některých jiných modelů.

P7060012.jpgP7060013.jpg

Hudební projev

Uvnitř mušlí jsou osazeny měniče průměru 44 mm, které jsou vyvinuty přímo v Austrian Audio a mají velmi široký frekvenční rozsah od 5 do 28 000 Hz. Podle firemních informací umožnila konstrukce použít velmi lehkou membránu, která dokáže velmi rychle reagovat.

P7060014.jpg

Hned při prvním poslechu vás překvapí neutrálně ploché podání zvuku, které doplňuje opravdu velký a široký prostor. Z pohledu podání prostoru jsem zatím neslyšel lepší projev – jednotlivé nástroje zde dokážete velmi dobře lokalizovat a celek nehraje „uvnitř hlavy“ ale naopak všude kolem vás.

Jednotlivá pásma jsou velmi dobře sladěna, snad jen vyšších středů a výšek je občas až moc, není to však nijak časté a velmi bude záležet na poslouchané nahrávce. Basová složka zde samozřejmě není tak výrazně dominantní, jako u sluchátek se zábavnějším laděním a někomu se může zdát, že sluchátka zkrátka nemají basy.

P7060016.jpgP7060018.jpg

Opak je ovšem pravdou, sluchátka totiž umí zahrát i velmi hluboké basy, aniž by se při tom nějak trápila. Velmi důležitý je ale zdroj signálu – studiová sluchátka jsou zkrátka poměrně náročná na kvalitní a výkonný zdroj, což zde platí beze zbytku.

Abyste sluchátka rozehráli, potřebujete výkonnější zdroj zvuku, než je mobilní telefon, notebook nebo integrovaná zvuková karta v počítači. Zde je zkrátka potřeba zesilovač s dostatečným výkonem, pak vám sluchátka předvedou, co umí. Tedy sice neutrální, ale hutný zvuk se zastoupením všech frekvenčních pásem a plochým podáním.

P7060015.jpg

Verdikt

Austrian Audio Hi-X55 určitě nejsou sluchátka pro každého a ani nemají být. Jejich striktně věrný, neutrální projev rozhodně nebude vyhovovat těm, kdo požadují zábavný zvuk s hutnými basy. Což je určitě velmi dobrá zpráva – zejména v době, kdy i známé a ověřené značky jdou spíše cestou efektního podání zvuku.

Jejich místo je především ve studiu, ale také tam, kde uživatel ocení jak uzavřené provedení s komfortním polstrováním a dobrou pasivní izolací, tak i dlouhý přívodní kabel, umožňující volný pohyb – ten bude naopak překážet v okamžiku, kdy se rozhodnete se sluchátky cestovat. Skládací konstrukce pro transport zde však smysl jistě má.

P7060019.jpg

Při rozhodování je třeba brát v potaz vyšší nároky na výkon zdroje zvuku a také fakt, že naladění sluchátek je oproti mainstreamové produkci zcela jiné. Pokud netušíte, jak hrají neutrální sluchátka a máte zkušenosti pouze s běžnou levnou komercí, tak poslech před případnou koupí bude téměř nutností.

Z pohledu komfortu nošení a kvality zpracování zde není co vytknout, spíše naopak musíme jen chválit – zejména za použité materiály a také možnost výměny opotřebených součástí svépomocí. Celkově Austrian Audio určitě stojí za pozornost, zejména pokud patříte mezi posluchače s požadavky na opravdu věrný, neutrální poslech. Pak Hi-X55 bude model přesně pro vás.

Austrian Audio Hi-X55

Cena: 7 790 Kč

  • konstrukce: circumaurální sluchátka uzavřené konstrukce
  • přenos signálu: kabel
  • měniče: 44 mm
  • frekvenční rozsah: 5–28 000 Hz
  • citlivost: 118 dBspl/V
  • impedance: 25 Ohm
  • hmotnost: 305 g
  • rozměry: 300 × 170 × 85 mm
  • barva: černá + šedá
  • příslušenství: audiokabel 3 m, redukce na 6,3 jack

Určitě si přečtěte

Články odjinud