Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Před 40 lety vznikl žatčanský folklorní soubor Cezava

Vladimíra Sedláčková, Zpravodaj obce Žatčany
neděle 4.10.2020

Ilustrační foto
Autor: Wikimedia Commons

Před 40 lety v roce 1980 vznikl v Žatčanech folklorní a taneční soubor Cezava. Jeho krátkou, ale intenzivní činnost popsal v kronice souboru jeho hlavní inspirátor a vedoucí Jan Zezula: „…Počátkem roku 1980, když už se vědělo, že bude na 35. ročníku Strážnických slavností pořad „Ta brněnská brána“, začala se scházet skupina zpěváků a připravovat ve sklepě JZD ve „Dvoře“ pásmo rekrutských písní a taneční kola pro tento pořad."

Konečný scénář vypracovala autorka Zdenka Jelínková. Ve Strážnici 13. července 1980 v pořadu „Ta brněnská brána“, v pátečním a sobotním programu vystoupili s písněmi Až já na tó vojnu, Muzikanti, co děláte, Ešče je ta židlochovská míra, Zamračilo se ze všech stran, U staré kovárny: Lauterbach Jan, Zezula Jan, Buchta Viktor z Měnína, Antonín a Richard Sedláčkovi, Poláček František a Drahoš Chmelík. Doprovázela nás cimbálová muzika z Moutnic, vedoucí Kaplan Jan, primáš Donnée Josef, cimbál Novotný Mirek, kontry Schneeweiss Pavel, basa Forman Laďa. V pořadu byla krojová přehlídka obcí, ve které se za velmi bohatého popisu kroje představili jako svobodný pár Sýkorová Marie a Poláček František, jako ženáči s děvčátkem Fialová Eva, Podloucký Luděk a Kaplanová Táňa z Moutnic.

V květnu 1980 se začala scházet v místnostech družstevního sklepa ve „Dvoře“ skupina děvčat ve věku 5–12 let a učily se tance a písně z brněnské oblasti a Žatčan. V srpnu byly koupeny v Moutnicích dívčí kroje a postupně prodány tanečnicím ze Žatčan…"

První vystoupení děvčat společně s mužským sborem a cimbálovou muzikou z Moutnic bylo již na dožínkách JZD Průboj v Újezdě. Soubor byl zřizován místním družstvem, a tak bylo pochopitelné, že vystupoval zejména na jeho akcích a oslavách. Významným činem JZD Průboj bylo zakoupení hudebních nástrojů – basy, houslí, harmoniky a klarinetu pro soubor. Tento příspěvek muzice byl podnětem, že se začalo mnoho členů učit hrát na hudební nástroje. Soubor zorganizoval „Setkání s písněmi a tanci z Brněnska“, které do kulturního domu v Žatčanech (nyní orlovna) přivedlo sedm souborů z blízkého i vzdáleného okolí. Dále vystoupil v divadle bří Mrštíků v pořadu Vonička. Vyvrcholením činnosti v roce 1981 se stala příprava a účast na soutěži Brněnsko zpívá a tančí. Choreografii vystoupení upravila p. Přetáková z Brna. Soubor fungoval přibližně 3 roky; postupně jeho činnost ustávala, jak mládež odcházela na studie a do učení.

Souborem za ta krátká léta prošli mnozí dnešní padesátníci a šedesátníci. Z hudebního odkazu dodnes čerpají Začanští mužáci, v jejichž řadách jsou tehdejší členové. Obnovení žatčanského kroje (2005) stavělo na základech původních krojů, ve kterých vystupovali mládenci a dívky z Cezavy. Dnešní hodové tradice v Žatčanech, tance, hojné šití krojů od dětských až po ženáčské, zpěvy a muzika – to vše se věnuje oblasti Brněnska a je chloubou a výstavní skříní celé vesnice. To je ten pevný základ, který před mnoha lety položili členové Cezavy a zejména zapálený propagátor a muzikant Jan Zezula.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat ze Zpravodaje obce Žatčany. Titulek je redakční.

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama