Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia zachránila po sporné penaltě vítězství nad Baníkem, Plzeň ztratila po remíze body v Olomouci

Utkání 6. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slavia Praha, 4. října 2020 v Ostravě. Hráči Slavie se radují z gólu. Vpravo je překonaný brankář Ostravy Jan Laštůvka. foto: ČTK

Video
Olomouc/Ostrava - Fotbalisté Slavie si po vyřazení z Ligy mistrů částečně spravili chuť v Ostravě, kterou v 6. kole první ligy zdolali 1:0. Těsnou výhru Pražanů ve vyrovnaném utkání zařídil v 69. minutě z penalty Nicolae Stanciu, domácí zahodili několik velkých příležitostí. Obhájci mistrovského titulu tak zůstávají v tabulce druzí s dvoubodovou ztrátou za vedoucí Spartou. Baník je třináctý.
  17:22aktualizováno  20:26

Čtyři dny po porážce 1:4 na půdě dánského Midtjyllandu ve 4. předkole LM už Slavia do Ostravy přijela bez beka Coufala, který přestoupil do West Hamu. Na pravé straně obrany ho nahradil Holeš.

Nástup do utkání trochu nečekaně patřil Baníku. Domácí i v reakci na nepřesvědčivý úvod sezony nasadili od začátku mladého nigerijského útočníka Tijaniho, který se už po dvou minutách dostal k nebezpečnému zakončení. Ostrava v úvodu třikrát ohrozila slavistickou bránu a úřadující mistr nemohl pořádně naskočit do zápasu.

Až v 19. minutě vystrašil baníkovce tečovanou ranou Stanciu, ale i pak měli více ze hry domácí. Milimetry dělily Ostravu od gólu ve 27. minutě, kdy povedený Holzerův centr stoper Zima usměrnil do tyče vlastní branky a odražený míč poslal nad břevno De Azevedo.

„Popravdě jsme měli v poločase prohrávat možná o víc než o jeden gól. Ve všem jsme tahali za kratší konec. Díky Kolymu, nějakým okolnostem a šťastným zákrokům některých hráčů jsme se udrželi v zápase,“ připustil trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

De Azevedo vzápětí protáhl Koláře ještě jednou a slávistický brankář vyrazil i Holzerovu bombu z dálky. Slavia v první půli na Laštůvku nevystřelila, ale v závěru to po standardních situacích a závarech několikrát vřelo.

Hosté do druhé půle vstoupili se dvěma změnami a střídající Ševčík hned po třech minutách připravil centrem z přímého kopu šanci pro Musu, jenž hlavičkoval do tyče. „Jsem rád, že jsme se ve druhém poločase zvedli, zlepšili se vlastně ve všem a to nám tady zachránilo ten výsledek,“ řekl Trpišovský.

Baník ale kontroval podobně a Pražané mohli mluvit o štěstí, že Svozil po rohu na zadní tyči nedokázal usměrnit do sítě propadlý míč. Slavia už byla ve druhé půli po prostřídání nebezpečnější, ale gól vstřelila z kontroverzní situace. Sudí k velké nevoli domácích neodpískali roh pro Baník, Kolář rychle do brejku poslal Tecla a po zákroku Laštůvky na hostujícího útočníka odpískal rozhodčí Hrubeš penaltu, kterou Stanciu jistě proměnil. „Jen jsem stál, Tecl do mě narazil. Ale ta situace ani vůbec neměla nastat, na druhé straně se měl kopat roh,“ řekl Jan Laštůvka.

Třetí porážku v ligové sezoně se snažil odvrátit střídající Potočný, ale jeho ránu Kolář vyrazil a Baník se neprosadil ani při závěrečném tlaku. Ostrava nevylepšila svou bilanci a z posledních 11 ligových zápasů doma jen jednou vyhrála. Slezané porazili Slavii v jediném z posledních 13 duelů v nejvyšší soutěži.

„Naštěstí nám dnes ve druhém poločase pomohli čerství hráči. Je to poučení do budoucna, nemůžeme si myslet, že nás pokaždé takhle Koly podrží nebo že ty šance přežijeme,“ dodal Trpišovský.

Plzeň zaváhala v Olomouci

Plzeňský trenér Guľa udělal v základní sestavě čtyři změny oproti zápasu v Izraeli. Řezník s Kovaříkem na krajích obrany nahradili Havla a Limberského, záložník Káčer dostal šanci místo Buchy a Kayamba v útoku zastoupil Ba Louu. Domácí postrádali například brankáře Mandouse, kterého nahradil Reichl.

Olomoučtí přečkali úvodní tlak soupeře a ve 13. minutě z první šance otevřeli skóre. Falta z rohu našel Hálu, jenž hlavou překonal brankáře Hrušku.

Západočeši bleskově odpověděli už za čtyři minuty. Kayamba utekl po pravé straně, přesným centrem našel v šestnáctce Ondráška a ten si hlavou připsal druhý ligový gól po příchodu do Viktorie.

Hanáci ale byli nebezpečnější. Breiteho hlavičku vytáhnul Hruška. Plzeňský gólman na konci první půle vyrazil i dva pokusy Nešpora, které tečoval hostující stoper Hejda. Předtím na druhé straně Káčer technickou střelou jen těsně minul tyčku.

První šanci po změně stran měl Káčer, ale jeho rána z hranice vápna znovu mířila vedle. Po vydařené spolupráci Gonzáleze s Hálou se střelec první branky dostal k zakončení z malého vápna, Hruška však vyrazil míč na roh.

Utkání 6. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slavia Praha, 4. října...
Utkání 6. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slavia Praha, 4. října...

Hru Viktorie pak hodně oživil střídající Ba Loua. Křídelník z Pobřeží slonoviny vyslal do šestnáctky Ondráška, toho fauloval bývalý plzeňský kapitán Hubník a nařízenou penaltu proměnil Čermák. Krátce poté Ondrášek po Ba Louově centru v dobré pozici hlavičkoval nepřesně.

Rychlé Gonzálezovo vyrovnání neplatilo kvůli ofsajdu Nešpora. To se nelíbilo olomouckému kouči Radoslavu Látalovi, jenž v 66. minutě za protesty dostal od rozhodčího Ardeleanua druhou žlutou kartu a byl vyloučen z lavičky.

Domácí za čtyři minuty vyrovnali. Po rychlém brejku Breite přistrčil míč Faltovi a ten se prosadil tvrdou střelou k tyči. V závěru už se skóre nezměnilo a Plzeň v nejvyšší soutěži s Olomoucí neprohrála ve 13. utkání po sobě.

Rabušic sestřelil Příbram

Liberec nastoupil proti Příbrami tři dny po výhře 1:0 nad Nikósií v závěrečném 4. předkole Evropské ligy. Trenér Slovanu Hoftych udělal tři změny v základní sestavě, nově nasadil Fukalu, Csána a Matouška a právě posledně jmenovaný byl v první půli velmi aktivní. Hned v úvodu se prohnal kolem Treglera, ale z úhlu mířil mimo.

Příbram, která nehrála předminulé kolo kvůli koronaviru v týmu, v úvodním dějství držela s favoritem krok a dokonce byla blíže k vedení. V deváté minutě Vávra těsně minul a ve 38. minutě pak stejný hráč napálil zpoza vápna odražený balon do tyče. V domácím dresu hrozil hlavně příbramský odchovanec Matoušek, minutu před pauzou se obtočil, ale brankář Melichar jeho pokus vyrazil.

Čtyři minuty po změně stran mířil střídající Nešický z přímého kopu mimo. Ještě blíž k vedoucí brance byli domácí po necelé hodině hry, kdy Mikula po propadnutém dlouhém autu napálil z voleje břevno.

V 64. minutě už Severočeši otevřeli skóre. Mosquera ve vápně přepadl přes Soldáta a rozhodčí Proske nařídil penaltu, kterou proměnil střídající Rabušic. Slovan už čtvrteční zápas Evropské logy vyhrál 1:0 díky pokutovému kopu.

V 76. minutě favorit přidal pojistku. Po Peškově centru z pravé strany se míč dostal k Rabušicovi a ten ho s pomocí tyče uklidil do sítě. Vzápětí zahrávali Severočeši další pokutový kop, znovu po zákroku na Mosqueru, kterého tentokrát podle Proskeho nedovoleně zastavil brankář Melichar. Exekuce penalty se znovu chopil Rabušic a v 79. minutě zkompletoval svůj první hattrick v české lize.

Ostatní výsledky 6.kola:

Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín 2:0 (1:0)

Branky: 32. Hronek, 86. Keita. Rozhodčí: Lerch - Horák, Koval - Hocek (video). Bez karet. Diváci: 1905 (limit 2000).

1.Sparta660020:618
2.Slavia651019:216
3.Plzeň641116:1013
4.Olomouc641111:713
5.Liberec631210:610
6.Jablonec63129:610
7.Pardubice63127:610
8.Karviná62317:79
9.Bohemians 190552127:77
10.Slovácko52125:67
11.Zlín62048:106
12.Teplice62048:136
13.Ostrava61236:75
14.Mladá Boleslav61236:115
15.Opava61236:11
16.České Budějovice50324:123
17.Příbram50143:131
18.Brno60155:171
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...