Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Rekonstrukce ulic Jiráskova a Polní v Dolních Kounicích se zkomplikovala

Ing. Radka Formánková, starostka města
pondělí 5.10.2020

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Pravidelně se vás snažíme informovat o průběhu této velké investiční akce. K problémům, o kterých jsme vás už informovali, se postupně přidávají další. Po vyřešení sklepů a přemístění čerpací stanice se o prázdninách zhotovitel dostal k poslednímu úseku ulice Jiráskova navazujícímu na náměstí Míru. V tomto úseku se již nepředpokládaly výraznější problémy, měly se zde jen vybudovat řádné konstrukční vrstvy silnice, nové chodníky a veřejné osvětlení. V tomto úseku se totiž splašková kanalizace budovala v roce 2009 a všechny domy byly připojeny. Správci inženýrských sítí v tomto úseku také neměli ke stavbě žádné požadavky.

Všechno se opět změnilo, když se pořádně „koplo do země“. Například se ukázalo, že kanalizační přípojky jsou v tomto úseku velmi nekvalitně provedené, skoro v havarijních stavech. Po konzultaci s pracovníky
DKM Moravia, a. s. bylo rozhodnuto, že se tedy na náklady města předělají. Pro firmu Porr, a. s. to sice znamenalo schválené více práce, ale na druhé straně výrazné zdržení, se kterým v harmonogramu nepočítali.

Největší překvapení nás ale čekalo na úplném konci ulice, v silnici před „Šedým vlkem“, kde se přímo v konstrukční vrstvě vozovky objevilo plynové potrubí, a to jak nízkotlak (1,5–5 kP) tak středotlak (5–400 kP). O tom, že je to potrubí uloženo tak mělce, správce plynovodní sítě (GridServices, s. r. o.) nevěděl, proto tuto informaci projektantovi nesdělil. S přeložkou se tedy nepočítalo časově ani finančně. Po místním šetření nám teď nezbývá, než stavbu v tomto úseku přerušit a čekat, jak dopadne jednání s GridServices, s. r. o. Ostatní práce na chodnících, odstavných pruzích, veřejném osvětlení a kanalizaci budou pokračovat.

Situaci také komplikovali majitelé nemovitostí, kteří se na poslední chvíli rozhodli vybudovat různé přípojky (vodovodní, kanalizační i plynovou) i letošní deštivé počasí. Častý a vydatný déšť komplikoval situaci nejen stavební firmě, ale zejména obyvatelům ulice, kteří to tam s tím bahnem opravdu nemají jednoduché.

Než se objevil problém s vedením plynu, byla šance, že do konce roku by mohla být ulice Jiráskova dokončena. Aktuálně to ale vypadá na prodloužení do jara příštího roku. Do zimy by měly být hotovy alespoň chodníky a zejména veřejné osvětlení. I v dalším zpravodaji zveřejníme aktuální informace.

Je to stavba komplikovaná a náročná jak pro firmu Porr, a. s., tak pro vedení města. Největší komplikace ale stavba způsobuje občanům, kteří na ní již rok žijí, proto tento text píšu především pro ně.

Článek byl převzat z Dolnokounického zpravodaje se souhlasem vydavatele

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama