Hlavní obsah

Instagram existuje už deset let, používá jej 2,9 milionu Čechů

Praha

Počet tuzemských uživatelů sociální sítě Instagram pro sdílení fotek a videí se letos meziročně zvýšil zhruba o pětinu na 2,9 milionu Čechů. Přes 60 procent z nich je ve věku od 18 do 34 let. Vyplývá to z údajů agentury Ami Digital.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od založení Instagramu uplyne v úterý deset let. Předchůdcem Instagramu byla z aplikace Burbn, kterou vytvořil Kevin Systrom v roce 2009. Burbn byla aplikace zaměřená na whisky a bourbon. Uživatelé mohli sdílet fotky, svoji polohu nebo plány.

V Česku je Instagram druhá nejpopulárnější sociální síť hned za Facebookem. Zhruba 54 procent uživatelů jsou ženy. Nejaktivnější jsou mladší uživatelé, svoje vlastní příspěvky na Instagram dává denně 14 procent uživatelů ve věku 15 až 29 let.

Facebook propojuje Messenger a Instagram

Software

„Instagram je v Česku nejvíce dynamickou sociální sítí. Její podíl každoročně roste. Stále více populární se stává její formát stories. Zároveň je se stories i nejlépe hodnocenou sociální sítí,” uvedl ředitel Ami Digital Vladan Crha.

Zkušenost s Instagramem má přes 58 procent uživatelů internetu, což je o 18 procentních bodů více, než v roce 2017. Nejsledovanějším Čechem na Instagramu je brankář Petr Čech s více než dvěma miliony sledujících, následovaný Leošem Marešem a umělkyní Silvií Mahdal, kteří mají kolem jednoho milionu sledujících.

Nejvíce uživatelů Instagramu je v USA (116 milionů), následováváno Indií (73 milionů) a trojici uzavírá Brazílie (72 milionů uživatelů). Šest z deseti uživatelů se přihlásí na Instagram aspoň jednou denně. Jedná se o druhou nejvíce denně využívanou sociální síť za Facebookem. Uživatelé na něm v průměru tráví 53 minut denně.

Světové celebrity

Nejsledovanějším účtem na Instagramu celosvětově je Instagram (369 milionů), druhý je Cristiano Ronaldo (239 milionů), třetí Ariana Grande (203) a čtvrtý Dwayne Johnson (199 milionů).

Instagram vyšel 6. října 2010 a za první den se mu povedlo nakulmovat 25 000 uživatelů. Koncem prvního týdne měl přes 100 000 stažení a v polovině prosince se počet uživatelů dostal na jeden milion. V dubnu roku 2012 spustili Instagram na Andoridu a následně jej koupil Facebook. V současnosti má přes jednu miliardu uživatelů a je šestou nejpoužívanější aplikací na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám