TikTok dobývá i Česko. Čínskou sociální síť u nás používá již více než milion lidí, nejčastěji teenageři

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tiktokInsider

Foto: Kon Karampelas/Unsplash

Aplikace sociální sítě TikTok

0Zobrazit komentáře

Sociální síť TikTok se sice ve světě stala centrem politických sporů, ale to jí nebrání dál rapidně růst a postupně se stávat předním hráčem mezi zavedenými sociálními sítěmi, kterému doposud vládla jen hrstka vyvolených, zejména ze Spojených států. Aplikaci, která dovoluje tvořit krátká hudební videa, si podle nejnovějších informací oblíbilo už přes milion Čechů.

Alespoň jednou za měsíc se podle statistik agentury Httpool, která se v Česku stala partnerem TikToku pro prodej reklamy, připojí na čínskou sociální síť 1,1 milionu Čechů. Na jednoho připadá zhruba pět vytvořených videí měsíčně, dohromady jich ale za stejnou dobu zhlédnou neuvěřitelných 5,4 miliardy, což je téměř pět tisíc na uživatele.

To se může zdát jako neskutečné číslo, ovšem na jednoho uživatele tak připadá v průměru na 2,3 zhlédnutého klipu za minutu, což vzhledem k tomu, že jednotlivé tiktoky mají často jen patnáct vteřin, dává smysl. Čeští uživatelé jinak na TikToku průměrně stráví 69 minut denně a otevřou aplikaci dvanáctkrát za den. Tvoří je ze 62 % dívky a ze 38 % chlapci.

tiktok

Populární čeští tiktokeři Lada Horová, Adam Kajumi a Kristal Shine

Oficiálně TikTok uvádí, že 38 % uživatelů je ve věku 13 až 17 let, o procentní bod méně pak náleží kategorii 18 až 24. Mezi 24 a 35 lety je už pouze 18 % uživatelů. Realita je nicméně taková, že stejně jako na jiných sociálních sítí některé děti prokazatelně při registraci lžou o svém věku, protože do třinácti let by na ní neměly mít přístup. Není proto problém i v Česku narazit na četné profily devítiletých či dvanáctiletých dívek.

Nejsledovanější tiktokeři s obsahem v češtině mají přes 600 tisíc sledujících. Konkrétně jde o Adama Kajumiho (642 tisíc), Terezu Kovářovou alias Terysu18 (613 tisíc) a Dominiku Elischerovou alias Mínu (600 tisíc). Čeští tvůrci, kteří natáčejí globální obsah v angličtině, ale dosahují úplně jiných čísel. Vůbec nejúspěšnějším jen Ondy Mikula se 7,6 milionu sledujících a následuje duo ViralBrothers s 2,2 milionu.

V září TikTok oznámil, že v celé Evropě pokořil hranici 100 milionů uživatelů, a ve Spojených státech, kde mu hrozí zákaz, uvádí stejnou cifru. Pro zajímavost: v Rumunsku, které má zhruba dvakrát větší populaci než Česko, používá TikTok celkově čtyřnásobně více uživatelů. Na dotaz CzechCrunche o oficiální potvrzení počtu uživatelů v České republice TikTok nereagoval.

Zajímavé srovnání se nabízí i s Instagramem. Podle agentury AMI Digital je v Česku 2,9 milionu uživatelů Instagramu, což je číslo, které dodává Facebook inzerentům jako odhadovaný dosah. Stejně jako ve zbytku světa tvoří i v České republice největší uživatelskou základnu (60 %) lidé od 18 do 34 let a převahu mají ženy. Oficiální čísla pro jednotlivé země Instagram nepublikuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym