Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krejčíková a Siniaková jsou v semifinále čtyřhry. Schwartzman porazil Thiema, postupuje i kvalifikantka Podoroská

Kateřina Siniaková. foto: ČTK

Aktualizujeme
Paříž - České tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou po dvou letech v semifinále čtyřhry Roland Garros. Předloňské vítězky deblu v Paříži si v úterním čtvrtfinále poradily s americkou dvojicí Sofia Keninová, Bethanie Matteková-Sandsová po skoro dvou hodinách 1:6, 6:4 a 6:2.
  17:45aktualizováno  22:53

O finále antukového grandslamu se čtvrté nasazené Krejčíková a Siniaková utkají s obhájkyněmi titulu a letošními dvojkami pavouku Maďarkou Tímeou Babosovou a domácí Kristinou Mladenovicovou.

Krejčíkové a Siniakové nevyšel s Američankami první set, v kterém od stavu 1:1 ztratily pět her v řadě. Ve druhé sadě se postupně zlepšovaly. Kritický moment zvládly za stavu 4:4, kdy při podání Krejčíkové prohrávaly 0:40 a soupeřky měly pak ještě výhodu. Krejčíková servis udržela a radostí zvedla ruce nad hlavu.

Možná tím předznamenala obrat v utkání. Po pauze vzaly Češky čistou hrou servis Keninové, získaly druhou sadu 6:4 a ve třetí už byly lepší. Siniaková se na sebe sice často zlobila, ale dařilo se jí na síti a Krejčíková hrála chytře a s citem.

V semifinále grandslamu jsou po dvou letech. Naposledy došly mezi čtyři nejlepší páry cestou za triumfem ve Wimbledonu v roce 2018.

Schwartzman poprvé v semifinále grandslamu

Argentinec Diego Schwartzman porazil vítěze US Open Dominica Thiema v pěti setech a je poprvé v semifinále grandslamu. Rakouského favorita zdolal po více než pěti hodinách 7:6, 5:7, 6:7, 7:6, 6:2 a napodobil svou krajanku Nadiu Podoroskou, která coby kvalifikantka dnes senzačně prošla také do boje o finále.

Martina Trevisanová se zlobí během Roland Garros 2020
Iga Šwiateková na Roland Garros 2020

Světová trojka a dvojnásobný finalista z Paříže Thiem před třemi týdny v New Yorku dobyl US Open a získal premiérový grandslamový titul. Se Schwartzmanem, jemuž patří v žebříčku ATP čtrnácté místo, bojoval dnes pět hodin a osm minut. Ve čtvrtém setu, který potřetí musel rozhodnout tie-break, byl Thiem dva míčky od vítězství. K mečbolu se však nedostal a v rozhodujícím dějství už Argentinec dominoval.

„Byla to skutečná jízda na horské dráze,“ konstatoval Thiem k divokému průběhu úvodního čtvrtfinále mužů. „Samozřejmě se teď cítím prázdný a zklamaný, ale nemám si co vyčítat. A z Diega mám radost. Prohrát s přítelem bolí o trochu míň,“ dodal.

Diego Schwartzman slaví postup do semifinále

Ve čtvrtém setu, který potřetí musel rozhodnout tie-break, byl Thiem dva míčky od vítězství. K mečbolu se však nedostal a v rozhodujícím dějství už Argentinec dominoval. „Byl jsem tak nervózní, protože jsem dneska cítil šanci. Na konci jsem si zasloužil vyhrát,“ uvedl osmadvacetiletý Schwartzman, finalista nedávného turnaje Masters v Římě.

Podorská zaskočila Svitolinovou

Jeho krajanka Nadia Podoroská, které patří až 131. místo ve světovém žebříčku, porazila v úvodním čtvrtfinále ženského pavouka senzačně 6:2, 6:4 třetí nasazenou Elinu Svitolinovou z Ukrajiny. Třiadvacetiletá rodačka z Rosaria se stala první hráčkou v takzvané open éře od roku 1968, jež na pařížském grandslamu postoupila z kvalifikace až do semifinále. V něm ji čeká další nenasazená hráčka Polka Iga Šwiateková.

Podoroská, která v nedělním osmifinále vyřadila Barboru Krejčíkovou, vyhrála v Paříži v součtu s kvalifikací už osmý zápas za sebou. Na French Open přitom hrála předtím jen jednou a vypadla v 1. kole kvalifikace, v hlavní soutěži grandslamu absolvovala až dosud jen jeden zápas na US Open v roce 2016.

„Je pro mě těžké mluvit takto hned po zápase, ale děkuju všem za podporu. Jsem moc šťastná. Během karantény jsme odvedli s trenéry velmi dobrou práci, proto jsem dnes tady,“ uvedla v rozhovoru na dvorci tenistka ukrajinského původu, jež v zápase proti favorizované Svitolinové předvedla účinný mix tvrdých úderů s kraťasy.

V semifinále se Podoroská utká se Šwiatekovou, jež přehrála Italku Martinu Trevisanovou 6:3, 6:1. Trevisanová v Paříži absolvovala také kvalifikaci a mohla se postarat o to, že poprvé v open éře bude hrát kvalifikantka finále grandslamu. Šwiateková, osmifinálová přemožitelka nasazené jedničky Simony Halepové, však od stavu 1:3 dominovala a ztratila už jen jediný game.

Iga Šwiateková ve čtvrtfinále

Pátá hráčka světového žebříčku Svitolinová se vítězstvím v generálce na Roland Garros ve Štrasburku pasovala do role jedné z favoritek na zisk pařížského titulu, místo toho ale potřetí v kariéře vypadla na French Open ve čtvrtfinále. V zápase proti argentinské outsiderce vyhrála pouze jediný game při svém servisu z devíti a po 80 minutách při třetím mečbolu nestačila na umístěný křížný forhend soupeřky.

V posledním osmifinále ženské dvouhry, jež se v pondělí nestihlo odehrát kvůli dešti, dnes zdolala Američanka Danielle Collinsová ve vyrovnaném souboji 6:4, 4:6, 6:4 Tunisanku Ons Džabúrovou. Šestadvacetiletá Collinsová se ve svém prvním čtvrtfinále Roland Garros v kariéře ve středu utká s krajankou Sofií Keninovou. Vítězka tohoto duelu se utká o finále s lepší ze zápasu Petra Kvitová - Laura Siegemundová.

Autor: