Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula pohrozil lockdownem. Nová omezení zasáhnou rodinné akce i volný čas Čechů

Aktualizováno -
7. října 2020
21:00
Autor: ČTK, trm, simao - 
7. října 2020
09:40

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu oznámil, že v pátek nás čeká důležité oznámení. Právě v pátek totiž budou podle Prymuly zveřejněna zásadnější opatření proti šíření covidu-19. Ještě v neděli avizoval Prymula jen mírnější omezení. Jenže situace se dál komplikuje. Za úterý přibylo 4,5 tisíce nakažených, průběžný rekord padl i ve středu. Nové restrikce se mají dotknout volnočasových aktivit, ale i rodinného života. Platit mají po dva týdny.

„Je snaha, aby tato opatření měla minimální ekonomický dopad, byť samozřejmě tam už ten dopad bude, protože obecně řeknu jedinou věc - dotkne se to naprosto dominantně volnočasových aktivit,“ uvedl Roman Prymula v ČT.

Na jaře se restrikce týkaly omezení provozů veřejných bazénů, fitness center a dalších prostorů. Provozovatelé nyní čelí obavě, že přijdou i na podzim další uzavírky a s nimi spojené ztráty. Ty sčítají opět i restauratéři v Česku - v platnosti je omezení otevírací doby do 22:00 a počtu šesti lidí, kteří spolu mohou sedět u stolu. Přijdou další omezení pro české hospody a restaurace?

Páteční omezení by také mohla dopadnout na amatérský sport v Česku. Podle důvěryhodných zdrojů deníku Sport totiž Prymula zvažuje, že by od pátku na čtrnáct dní zastavil veškerý amatérský sport v zemi. 

Omezení v rodinách

Restrikce se však mají dotknout i rodinného života Čechů. „Vnímáme ve společnosti místa, kde je případů více. V této chvíli jsou to různé drobné oslavy, jsou to nákazy, které jsou v rámci rodin. I na to budeme reagovat určitým způsobem,” vzkázal ve středu Prymula.

„Přijdeme ještě s dalším opatřením, které v podstatě umožní, aby ti lidé se nenakazili v domácích podmínkách. Pokud toho budou chtít využít,”dodal Prymula v ČT.

Lockdown Prymula nevyloučil

Prymula oznámil, že v pátek přijdou další omezení života v ČR, dnes při podpisu memoranda o daru 50 plicních ventilátorů českým nemocnicím. Opatření, na kterých se v pátek dohodne vláda, by pak měla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začít platit od pondělí.

Prymula ještě v neděli avizoval jen mírnější omezení. Žádná uzávěra Prahy ani jiných měst podle Prymuly nenastane. „Žádné lockdowny Prahy ani jiných měst nebudou,“ zdůraznil dopoledne.

Jenže odpoledne ve Sněmovně Prymula varoval: „Pokud nezaberou ta opatření, která budou v pátek, tak pak už je jediná cesta, ten tzv. lockdown. A to určitě nikdo nechce. A to si myslím, že by si každý měl uvědomit.“

Úterní rekordní nárůst o 4457 nových případů nákazy označil ministr Prymula za nepříliš příznivý. „Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému,“ varoval.

„Nemusíme očekávat, že tady všechno bude zavřeno, to určitě ne,“ uvedl dnes Prymula. Omezení se nyní týkají i hromadných akcí - u venkovních max. do 20 osob, u vnitřních do 10 osob. Tato opatření přitom začala platit teprve v pondělí 5. října se začátkem nouzového stavu v ČR. Nyní ovšem znovu „přituhne“.

Vše se zpřísní na 14 dní

Prymula v ČT24 potvrdil, že lidé mohou očekávat tvrdá opatření na 14 dnů, pak budou dva týdny rozvolňována. „Na dobu 14 dnů předpokládejme, že se vše zpřísní,“ řekl.

Podrobněji omezení nespecifikoval. Naznačil, že se mohou týkat počtu lidí, kteří se mohou setkávat. V regionech, které jsou nyní na semaforu červené, musí být opatření tvrdší a lidé mohou čekat zpřísnění.

Nový balíček opatření je podle Prymuly z 95 procent hotov. Ministerstvo ho projednává se členy vlády, dotčenými ministry a Prymula předpokládá, že ve čtvrtek bude balíček opatření projednávat i s opozicí.

Opatření probere Babiš i s opozicí

S předsedy sněmovních stran chce o situaci s koronavirem mluvit ve čtvrtek premiér Babiš na videokonferenci.

Prymula upozorňuje, že je potřeba posílit kapacity zdravotnictví. Vláda se proto po víkendu bude zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím v rámci nouzového stavu. V dokumentu, kterým vláda nouzový stav vyhlásila, tato možnost výslovně uvedena není.

„Nouzový stav nevyžaduje, aby to bylo explicitně uvedeno v textu, jak jsem byl informován právníky. Vznikne na to další samostatný právní akt, který to umožní, dnes ráno jsme o tom jednali,“ doplnil ministr. Podle něj je třeba v příštích třech týdnech, které považuje za kritické, kapacitu posílit a epidemickou křivku ohnout. „Využijeme veškerých možností,“ dodal.

Pacienti z nemocnic do hotelů?

Jedním z opatřeních by se pak nyní mohlo stát i to, že část hospitalizovaných pacientů s covidem-19 by se podle Prymuly mohla z nemocnic přesunout do hotelů. Mělo by jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení.

Přesun do hotelů by se totiž měl týkat dominantně tzv. sociálních hospitalizací, uvedl ministr. „Lidí, kteří nepotřebují péči a vlastně jen čekají na umístění do sociálních zařízení,“ vysvětlil Prymula. Přestěhování těchto lidí do hotelů by podle Prymuly neznamenalo jakýkoliv problém s poskytováním péče a vzhledem k malé obsazenosti hotelů by to bylo výhodné pro obě strany.

Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prymula to dnes řekl rádiu Impuls. Podle ministerstva zdravotnictví je v Česku hospitalizováno 1387 nakažených koronavirem.

O „ubytování hotelového typu mimo nemocnice“ mluvil ve středu i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi, řekl ČTK její prezident Václav Stárek. K dispozici by měly být kapacity většinou těch hotelů, které jsou nyní uzavřené. Pro nemocné s covidem budou vyhrazeny hotely po celé republice, většinou ve velkých městech. Jakou konkrétní kapacitu bude vláda požadovat, případně od kterého data bude třeba, Stárek neuvedl.

Video  Babiš o covidu: Situaci zvládáme, formuláře v hospodách nebudou a nákupní doba pro seniory také ne  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Dalibor Komanický ( 8. října 2020 02:56 )

Omasta.......máte pravdu.

Pohybovenadany ( 8. října 2020 01:25 )

Pětileté plány nam chybí a závazky ...

Pohybovenadany ( 8. října 2020 01:24 )

Nechci se do vás míchat , ale Prymulu zvolili za skvělou praci a rozvoj RVHP .

Pohybovenadany ( 8. října 2020 00:53 )

Ale až se budou Prymulovi s Babišem stavět sochy za záchranu lidstva, všichni se budete bít do prsou, co ? Ti dva to s námi myslí dobře !!!

gemino ( 7. října 2020 22:45 )

Hele, ty koblihový rozoumku, načti si někde rozdíl mezi slovy "hold" a "holt". Asi se budeš divit, co píśeš za zhovadilosti. Nejen faktické, ale i gramatické...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa