Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Nová tenisová hvězda na French Open: Anorexie. Nesnášela svoje tělo!

Autor: ris

V šestadvaceti letech hraje svůj premiérový grandslam mezi dospělými. A rovnou se v něm prodrala do čtvrtfinále. Teď si její jméno bude pamatovat celý tenisový svět! Martina Trevisanová je zvláštní úkaz. Málokdo by řekl, že před lety neměla na sport ani pomyšlení, bojovala totiž s anorexií.

Nesnášela svoje vysportované tělo a tak se rozhodla pro radikální změnu. Jenže diety držela tak drastické, že při svých 160 cm výšky měla náhle šestačtyřicet kilo. A tenis ji přestal zajímat úplně.

„Tátovi diagnostikovali degenerativní onemocnění. Z mého života se vlastně vytrácel,“ spustila, proč se začal měnit její duševní stav. „Nebylo snadné pak vidět mámu po boku jiného člověka. Zlobila jsem se na ni,“ řekla na rovinu.

A tak hubla, hubla a hubla. Její jídelníček v těch chvílích nebyl právě z nejpestřejších. „Třicet gramů müsli a kousek ovoce večer. To mi vystačilo na den,“ pokrčila rameny v blogu na webu theowlpost.it. „Byla to strava na hraně přežití.“

Její maminka se na to trápení nemohla koukat. „Nakonec lezla po stromech pro broskve jen proto, aby mě viděla aspoň něco sníst,“ vyprávěla Trevisanová, mladší sestra známějšího tenisty Mattea Trevisana.

Italská tenisová kráska Martina Trevisanová překonala anorexii
Italská tenisová kráska Martina Trevisanová překonala anorexii

Na tenis se vykašlala před deseti lety, o další čtyři roky později mu však dala druhou šanci. Pomohla i terapie v nemocnici. „Před sebou jsem měla talíř s masem. Doktorka mě beze slova sledovala. Když skončil čas na jídlo, zeptala se mě, zda jsem dojedla. Řekla jsem, že ano a ona mi poděkovala,“ popisovala proceduru. „Ani jsem se nedotkla příborů.“

Nakonec všechno zvládla. Na kurtech chytila novou jiskru. Před French Open jí patřilo 159. místo v pořadí WTA. Teď už je v živém žebříčku v první devadesátce. „Moje krédo je; nikdy se nevzdávej, ani v těch nejtěžších chvílích. I když to vypadá, že tě život nemá rád, nevzdávej se hledej světlo, protože světlo existuje,“ dodala tenistka, jež v Paříži postupně vyřadila krajanku Giorgiovou, Gauffovou, Sakkariovou i Bertensovou. V utkání o semifinále ji ale zdolala Polka Swiateková.