Hlavní obsah

Na draftu NHL se dostalo na českého hokejistu ve druhém kole. Vybral si ho Montreal

Aktualizováno

Kluby zámořské NHL sáhly v letošním draftu po prvním českém hokejistovi až ve druhém kole. Ze 48. pozice si vybral litvínovského odchovance Jana Myšáka kanadský Montreal. Jako další přišel na řadu další útočník Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie v OHL, jehož si zvolilo ve čtvrtém kole na 99. místě New Jersey. Rovněž ve čtvrtém kole sáhl na 107. pozici Detroit po gólmanovi Janu Bednářovi z Karlových Varů a na 110. místě Chicago zvolilo obránce Michaela Krutila ze Sparty. Montreal si po Myšákovi vybral v pátém kole na 136. místě i dalšího Čecha - gólmana Jakuba Dobeše z Omahy z USHL.

Foto: HC Verva

Po Janu Myšákovi sáhl Montreal.

Článek

O deset pozic později přišel na řadu Pavel Novák, jenž v současné době hostuje z Kelowny z WHL v prvoligových Litoměřicích. V sedmém kole si ještě na 201. místě vybralo San Jose Adama Rašku z Rimouski z QMJHL a na na 216. místě Buffalo dalšího útočníka Jakuba Konečného ze Sparty. Celkem bylo draftováno osm českých hokejistů, o jednoho více než loni.

Osmnáctiletý Myšák odešel z extraligového Litvínova do Hamiltonu v OHL začátkem ledna po domácím mistrovství světa dvacítek v Ostravě. V dresu Bulldogs si připsal ve 22 zápasech 25 bodů za 15 branek a 10 asistencí. Předtím stihl v domácí nejvyšší soutěži za Litvínov za necelé dvě sezony 63 zápasů a 25 bodů (13+12). Na šampionátu dvacítek v pěti zápasech jednou skóroval a u jedné branky asistoval.

Devatenáctiletý Pytlík už strávil v OHL sezonu a půl a do Sault Ste. Marie odešel v průběhu sezony 2018/19 z Vítkovic, v jejichž dresu předtím odehrál v extralize 31 zápasů a zaznamenal gól a asistenci. V uplynulém ročníku za Greyhounds měl v 56 zápasech bilanci 50 bodů (22+28).

Celkem má v OHL na kontě v základní části z 82 utkání 69 bodů (33+36). V 11 duelech play off přidal čtyři branky a čtyři asistence. Stejně jako Myšák nechyběl na domácím MS dvacítek v Ostravě a v pěti zápasech si připsal jednu přihrávku.

Osmnáctiletý Bednář má za sebou už dvě sezony v extralize a odchytal v ní celkem 28 utkání s průměrem 3,45 obdržené branky na zápas, s úspěšností zákroků 90,02 procenta a jednou udržel čisté konto. Na tuto sezonu má zamířit do celku Acadie-Bathurst do QMJHL, až se rozběhnout v Severní Americe soutěže.

Stejně starý Krutil si zatím připsal v extralize jediný start v dresu Sparty v minulé sezoně. Nastupuje za juniorský tým a v osmi zápasech uplynulého ročníku nastoupil i za prvoligové Litoměřice.

Devatenáctiletý odchovanec Havířova Dobeš působí v zámoří už tři roky. V roce 2017 odešel z Chomutova do ceku St. Louis AAA Blues 18U AAA, dalším jeho působištěm bylo De Smet Jesuit High a potom v NAHL Topeka, odkud se během uplynulé sezony přesunul do Omahy. Teď následuje přesun na Ohio State University v NCAA.

Osmnáctiletý Novák má za sebou sezonu ve WHL, kam zamířil loni z Motoru České Budějovice. V 55 duelech za Kelownu nasbíral 58 bodů (25+33). Nyní hraje za Litoměřice a v pěti utkáních zaznamenal čtyři body (1+3).

O rok starší Raška v minulém ročníku odešel z Třince do QMJHL, kde za Rimouski sehrál 35 utkání a připsal si 21 bodů (13+8). Účastník MS dvacítek v Ostravě, kde v pěti duelech nebodoval, začal tuto sezonu doma. Za Třinec ve dvou duelech v extralize vyšel naprázdno a stejně tak i pěti utkáních za Frýdek-Místek v první lize. Osmnáctiletý Konečný nastupuje za juniorský tým Sparty a na premiéru v extralize čeká.

Výběru ve čtvrtém kole se dočkal Lukas Svejkovsky, syn bývalého českého útočníka Jaroslava Svejkovského. Mládežnického reprezentanta USA, který působí v Medicine Hat ve WHL, si vybral na 108. místě. Jeho otce si v roce 1996 vybral už v 1. kola na 17. pozici Washington. Odchovanec Plzně hrál v NHL i za Tampu Bay, ale už v roce 2000 s hokejem skončil. Návrat mu nedovolil otřes mozku.

Český hokej neměl v úterním prvním kole zástupce stejně jako loni. Tehdy se dostalo jako na prvního hráče z tuzemska až ve třetím kole na 87. místě na brankáře Lukáše Paříka, po kterém sáhlo Los Angeles.

V roce 2018 byli už v prvním kole vybráni dva čeští útočníci - na šestém místě si Detroit zajistil Filipa Zadinu a na 16. pozici Colorado zvolilo Martina Kauta. O rok dříve byli také dva útočníci už v úvodním kole. Jako dvanáctku si vybrala Carolina Martina Nečase a na 21. místě New York Rangers Filipa Chytila.

Draft se koná s více než tříměsíčním zpožděním kvůli koronavirové pandemii a poprvé probíhá virtuálně bez osobní účasti budoucích hvězd nejlepší ligy světa. Původně se měla volba talentů konat 26. a 27. června v Montrealu. V současné situaci se uskutečnil 58. ročník ze sídla studií NHL Network v Secaucusu.

Čeští hokejisté na draftu NHL 2020 (pořadí - tým NHL - hokejista - post - dosavadní tým/soutěž):
48. Montreal Canadiens - Jan Myšák - útočník - Hamilton/OHL,
99. New Jersey Devils - Jaromír Pytlík - útočník - Sault Ste. Marie/OHL,
107. Detroit Red Wings - Jan Bednář - brankář - Karlovy Vary,
110. Chicago Blackhawks - Michael Krutil - obránce - Sparta Praha.
136. Montreal Canadiens - Jakub Dobeš - brankář - Omaha/USHL.
146. Minnesota Wild - Pavel Novák - útočník - Kelowna/WHL
201. San Jose Sharks - Adam Raška - útočník - Rimouski/QMJHL
216. Buffalo Sabres - Jakub Konečný - útočník - Sparta Praha

Reklama