Hlavní obsah

Prohlédněte si dům, kde vyrůstal Joe Biden, kandidát na prezidenta USA

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost nahlédnout do prostředí, ve kterém vyrůstal jeden ze současných uchazečů o prezidentský titul v USA, Joe Biden, dala novinářům rodina Kearnsových z města Scranton v Pensylvánii. Ta totiž obývá dům, ve kterém bývalý viceprezident strávil prvních deset let svého života. A tak Kearnsovi, kteří od Bidenových koupili dům v roce 1953, nechávají nyní, při příležitosti nadcházejících voleb, veřejnost prostřednictvím médií nahlédnout do prostředí, z nějž pochází souputník Donalda Trumpa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédněte si dům, ve kterém vyrůstal kandidát na amerického prezidenta Joe BidenVideo: Reuters

 
Článek

Světlý, popelavě šedý, bílá okna a černé okenice. Dům v pensylvánském Scrantonu se nijak nevymyká okolní zástavbě. Nad vchodem stíněným markýzou je menší štít, jedna z mála ozdob čelní fasády. Víc nic. Také interiér je zcela prostý. V přízemí je obývací pokoj s kuchyní, v patře jsou ložnice.

To, čím se dům liší od ostatních nejvýrazněji, jsou tak dvě cedule upozorňující, že zde vyrostl někdejší viceprezident a současný kandidát na prezidentský titul USA Joe Biden a že v tomto domě má své jisté příznivce.

Není divu, rodina Kearnsových koupila dům po Bidenových a bez velké nadsázky lze říci, že současný kandidát na prezidentský úřad má u nich dveře stále otevřené. Ostatně, jeho podpis na zdi z ledna roku 2008 pietně uchovávaný dodnes to jen potvrzuje.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Na jeho tehdejší návštěvu vzpomíná i paní Anne Kearnsová. Není pochyb o tom, že Biden má na dům a své dětství v něm stále živé vzpomínky. Obyvatelům pětasedmdesátitisícového Scrantonu, jenž prochází už několik desetiletí ekonomickou krizí, je obzvláště blízké jeho vyprávění o tom, jak se jednoho dne Bidenův otec vrátil domů a oznámil rodině, že přišel o práci. Následkem toho se rodina musela odstěhovat.

Skleněný dům v horách má nejen skvělý výhled, pro mnohé i vysněnou adresu

Jak bydlí VIP

Když si člověk prohlíží skromnou kuchyň, obývací pokoj a úzké schodiště vedoucí k ložnicím, nemůže se vyhnout podvědomému srovnání s rodným domem Bidenova protikandidáta, současného prezidenta Donalda Trumpa. Jak trefně poznamenávají redaktoři agentury Reuters, je zjevné, že oba muži pocházejí ze zcela jiného prostředí.

Při návštěvě domu v roce 2008 s sebou přivedl spoustu lidí a novinářů, vzpomíná paní Kearnsová.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

„Vyprávěl jim o svém dědovi. A stejně, jako vždycky v televizi, pokaždé začínal 'můj táta říkával' nebo 'moje máma říkávala'. Slýchám to od něj už dlouho. Má to v kořenech. Tak to je,” má jasno stará dáma.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám