Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Na konci října bude v Česku s covidem-19 ve vážném stavu 1000 lidí, řekl šéf zdravotnických statistiků Dušek

Ladislav Dušek foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Na konci října bude podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) v nemocnicích s covidem-19 ve vážném stavu 1000 lidí. V polovině října jich bude 400 až 500. Poslancům to řekl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví, jehož záznam byl ve čtvrtek zveřejněn, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.
  13:13

Podle posledních dat z úterý bylo lidí ve vážném stavu v nemocnicích 354, všech hospitalizovaných více než 1500.

Prymula bude o opatřeních jednat s ministry. Zřejmě se kvůli tomu sejde i vláda

ÚZIS vychází z dat o počtech nově pozitivně testovaných a odhadu reprodukčního čísla, tedy kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. To bylo v září zhruba 1,6, pak začalo klesat. V současné době je podle Duška asi 1,2, což ale dál znamená šíření epidemie. Pro pokles nových případů je třeba číslo nižší než 1.

V úterý přibylo 4457 nových případů, ve středu 5335. Týdenní průměrný podíl podíl pozitivně testovaných na počet testů byl už 3. října téměř 17 procent a podle dat z dalších dní bude dál růst. Testuje se tento týden maximálně zhruba 19 000 vzorků denně, minulý týden to bylo přes 23 000 vzorků.

Prorektor Univerzity Karlovy a šéf výzkumného týmu v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka ve čtvrtek Českému rozhlasu Plus řekl, počet nakažených bude ještě vyšší. „Ta čísla už neodpovídají realitě, evidentně nestačíme trasovat a testovat. Máme maximálně 20 000 testů denně a až pětadvacetiprocentní podíl pozitivních. Nutně nám musí utíkat několikanásobek,“ uvedl.

Nová opatření se budou týkat i kultury. Podle Prymuly se řeší uzavření divadel, stopka hrozí také kinům

Množství hospitalizovaných lidí s covidem-19 od září prudce stoupá, stejně jako počet zemřelých. Jen od začátku října stoupl počet hospitalizovaných podle údajů ministerstva k úterý 6. října o polovinu na 1563. Ještě výraznější je nárůst množství lidí v nemocnicích v těžkém stavu, jejichž počet za říjen stoupl o více než tři čtvrtiny na 354. Počet úmrtí po nákaze koronavirem vzrostl za říjen zhruba o čtvrtinu na středečních 829.

Některé nemocnice uvádějí, že musí kvůli pacientům s covidem-19 omezovat jinou péči, zástupci jiných tvrdí, že to zatím není nutné. Podle dat o kapacitách nemocnic zveřejněných serverem Hlídač státu bylo v nemocnicích ve středu 3908 lůžek na odděleních ARO a JIP pro vážné případy, 905 bylo volných. Lůžek s umělou plicní ventilací bylo 1780, z nichž bylo 907 obsazeno pacienty nakaženými koronavirem i jinými diagnózami.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...