38
Fotogalerie

LG 55NANO81: skvěle vybavený 4K HDR LED televizor s QD panelem [test]

V rámci testování se dostáváme k nižšímu modelu v hierarchii LG, totiž LCD UHD/4K HDR televizoru LG 55NANO816NA s IPS panelem, 50Hz technologíí a EDGE podsvícením.

Plusy
Nadprůměrný zvuk
Možnosti nastavení
Velká dávka využitelných aplikací
Rozsah a jednoduchost spojení s další elektronikou
Návykový ovladač
Programovatelná tlačítka ovladače
FastScan pro satelitní tuner
Podpora DiSEqC 1.2, USALS, Unicable
Minusy
Preciznost práce s černou, šedá černá
Pulzní řízení podsvícení (pro citlivější oči)
Zrušená podpora DTS
HbbTV se někdy nenačte
Mizení kanálů
7  /10

Televizory LG se po dlouhou dobu snaží kupujícímu nabídnout rozsáhlou výbavu s mimořádnou dostupností spojení vůči další technice. Takříkajíc bez problémů a kompromisů. A co obraz a zvuk modelu LG 55NANO816NA?

Výrobce u námi představovaného modelu vypichuje některé důležité klíčové vlastnosti. Kromě jiného uvádí 4K Ultra HD rozlišení s podporou vysokého dynamického rozsahu (HDR10/HLG), Nano barvami a lokálním stmíváním. Realistický zážitek přichází díky technologiím NanoCell a Nano Black. Vše řídí 4jádrový procesor. V žilách proudí operační systém webOS SMART TV s podporou hybridního teletextu HbbTV.

P8080696.JPG

LCD je kompatibilní s technologií LG AI ThinQ a nebrání se rychlému spojení s mobilními zařízeními různých platforem (včetně jablečných – Apple AirPlay 2) ani práci s elektronickými asistenty (Google Asistent, Amazon Alexa). Bluetooth v5.0, Wi-Fi, Miracast, DLNA, nahrávání TV vysílání – vnímá LG, jakožto samozřejmost. Televizní vysílání naladíte skrze DVB-T2/DVB-S2 a DVB-C tunery.

Design, základní popis

Polomatný panel, bez možnosti natáčení, stojí na tmavě titanovo stříbrném podstavci ve tvaru srpku měsíce. Jeho povrch byl lehce zdrsněn kartáčováním. Panel obepíná černá tenká linka, která se barevně promění u spodního okraje. Tam navazuje provedením na styl podstavce.

P8080698.JPG

Logo výrobce s doplňkem LG NanoCell ukotvil designér u pravého kraje spodní lišty. Uprostřed pod ní svítí vypínatelná stavová dioda. Kdo sáhne v tomto místě pod spodní hranu, nahmatá základní řídící prvek.  

Konektorová výbava

Konektorové portály jsou děleny do dvou polí. Obě jsou umístěny při levé straně zad (čelní pohled). První míří přímo vzad a zahrnuje optický digitální výstup, síťový konektor LAN, pětici cinch (AV vstup), USB port a páreček HDMI. Mírně bokem od nich zašroubujete koncovku od satelitní paraboly a zasunete anténní konektor. Bokem pak „hledí“ další dva HDMI porty a jedno USB.

P8080681.JPG LG konektory.JPG

Nad nimi zasunete CI modul s kartou pro placenou TV. Šachta má výborný přístup, jen při konci bylo nutné na modul nezvykle dost zatlačit, aby zaskočil do PINů. Televizor nemá HDMI port ve verzi 2.1, nicméně z funkcí HDMI 2.1 umí ARC a ALLM.

Dálkový ovladač

K LG NANO816 kupující získá, kromě jiného, nepodsvícený černý dálkový ovladač Magic Remote, který výborně padne do ruky svým tvarem i velikostí. Čas potvrdil správnost směru, jímž se LG vydalo. Méně tradiční ovládání si uživatelstvo oblíbilo a vyhovuje mu. Ovladač s funkcí ukazovátka, kdy kurzor proháníte na obrazovce zcela svobodně pouhým náklonem dálky, jsem si oblíbil i já. Od dřívějších magických „ukazovátek“ se liší v mírně pozměněném rozložení kláves, resp. jejich počtu a určení. Pomyslným půlícím prvkem jest středový směrový prstenec. Uvnitř něho dřímá rolovací kolečko obdobné tomu na PC myši. Stlačením kolečka potvrzujete akce. 

DO LG.JPG

Směrem nahoru vystupuje výrazně tvarově a velikostně členěná, černá gumová klaviatura s jedinou výjimkou. Tou je červený knoflík zapnutí/vypnutí do pohotovostního režimu. Tlačítko navíc signalizuje bliknutím stlačení jakéhokoliv dalšího buttonu. Obsluha má jasnou zpětnou odezvu.

V horní aréně si kromě zmíněného zapnutí televizoru, prubnete ovládání dalšího zařízení, direktivně zavoláte konkrétní kanál, anebo skokově objevíte následující/předchozí. Regulujete zvuk s rychlým ztlumením (Mute), aktivujete hlasové vyhledávání (s podporou češtiny), najedete na domovskou obrazovku a vstoupíte do rychlého menu. LG výborně řeší vstup do rychlých a pokročilých úprav. Krátký stisk klávesy s piktogramem ozubeného kola poskytne pohled na rychlé nabídky, jeho dlouhé přidržení vyvolá kompletní, pokročilé menu.

A to není vše. Dlouhým stlačením „nuly“ editujete rychlé předvolby. Na klávesnici s čísly přiřadíte spuštění aplikací. Následně postačuje příslušnou klávesu držet trochu déle. Nebojte se vyzkoušet přidržení dalších knoflíků. Objevujte!

Rychlý přístup-ovladač.JPG

Na spodním konci dálkáče spatřujeme Zpět, Guide, Vstupy, Netflix a Prime Video. Nechybí barevná teletextová tlačítka a dvojice kláves přehrávače. Posledním, a to zvýrazněným prvkem, byl knoflík s obecným popiskem MOVIES (aktuálně spouští Rakuten TV).

Moderní LCD televizor uřídíte za pomoci aplikace v mobilu/tabletu.

Pokračování 2 / 4

Počáteční nastavení a ladění

Úvodní nastavení s obrazovo-textovým průvodcem započnete trochu neobvykle na jedné stránce nastavujíce jazyk a zároveň zemi určení. K LG rovnou zapojte externí zařízení pro jejich identifikaci systémem s případnou nabídkou ovládání jedním dálkovým ovladačem. Automatika pozná taktéž aktivní internetové připojení na ethernetovém portu. Pokračujete schválením smluvních podmínek a právních poučení. Případnou změnu rozhodnutí, samozřejmě, lze učinit následně v menu.

Domovská obrazovka s kartami.JPG
Domovská obrazovka s kartami.

Propracovali jsme se k ladící části... Set-top box/Pouze televizor/TV a set-top box. My určujeme pouze televizor. Přichází filtrace ladícího procesu na jednotlivé větve, antény… Anténa/Kabel/Satelit. Satelit a anténa byla naší volbou. U pozemáku si filtrujete vyhledávání pouze digitálních stanic. Pro satelitní tuner chceme Skylink (FastScan). Obrázek průvodce naznačuje umění ladit kvarteto družic. Defaultně výrobce navolil Astru 23,5°E, Astru 19,2°E, Eutelsat 9A 9°E a Hotbird 13°E. Náš systém však má odlišné cíle. Proto vstupujeme do nastavení a vše upravíme.

Upozorňujeme všechny satelitní příznivce na nutnost kontroly nastavení předvoleb satelitního tuneru. Systém nebyl vybaven Auto DiSEqC s automatikou pro kompletní nastavení. Proč kontrola? LG má totiž u družice Astra 23,5°E pro DiSEqC přepínač  voleno „B“. „A“ okupuje Astra 19,2°E. Jednoduše napsáno. Hlavní prezentace, kde vidíte čtveřici družic v určitém pořadí, neodpovídá jejich skutečnému pořadí pro DiSEqC přepínač. Ano, je to trochu matoucí.

Upravit programy-editace.jpgList kanálů.jpg
Naznačené hromadné přesuny kanálů na první fotce. Druhá ukazuje seznam naladěného s filtrací a přepnutím na jiný tuner v horní části obrazovky.

Zmíníme možnost odstranit konkrétní umístění ze čtveřice možných družic, aby ji systém ignoroval. Výmaz zajistíte stlačením virtuálního prvku v pravém horním rohu. Vás v této chvíli zajímá piktogram se zeleným podbarvením. My ho použijeme na pozici 3, která nemá nikam zacíleno.  

Kontinuálně volíme ladit a ponecháváme rychlé vyhledávání. Pomalé by mělo dále pokračovat doplněním stanic a družic, které nejsou součástí platformy Skylink. Námi odzkoušený ladící proces zabral něco přes dvě minuty. Bez zatržítka u rychlého vyhledávání se jedná o desítky minut, podle konkrétních družic a jejich obsahu. LG dobře poslouží náročnějším satelitním lovcům. Lovíte vybaveni zbraněmi DiSEqC 1.2, USALS, potažmo Unicable pro odlišnější klientelu. 

Dostupná zařízení pro ukládání dat.JPG

Přepnutí kanálů, které jsme orientačně u satelitního vysílání měřili, se pohybovalo někde mezi 4,5 – 5,8 vteřiny. Hodnoty výrazně nad pět vteřin u přepínání HD stanic už jsou přeci jen delší a méně žádoucí. V průběhu testu bylo zjištěno ubývání původně získaného obsahu. Pár naladěných kanálů zmizelo. Po prozkoumání anomálie a pročtením některých diskuzí z vod internetu, jsme zjistili, že se nejedná o nic mimořádného. Bohužel tímto jevem trpí vícero typů televizorů LG. Jako řešení k odzkoušení a zabránění umírání kanálů, jsme vypnuli režim jejich automatické aktualizace. Do jaké míry toto pomůže i Vám, není možno jednoznačně předpovědět. V našem případě zrušení naznačené automatiky zabralo.

Průvodce navazuje volitelným nastavením systému chytré domácnosti LG ThinQ. Nastává konec. Poslední hláška informuje o případném využití internetové televize a služeb, pakliže byly odsouhlaseny smluvní podmínky. Jako první se spouští vysílání z pozemního digitálního tuneru. Dochází k synchronizaci modulu s kartou pro placenou TV, samozřejmě máme vložen modul s kartou pro Skylink. Kdo touží přejít na satelitní programy, stiskne tlačítko LIST na ovladači. Přes filtraci konkrétního tuneru volíte Vámi preferovaný. Stejný postup klidně aplikujte při GUIDE.

Řídící panel domova.JPG
Řídící panel domova. Přehledně veškeré prvky na jednom prostranství.

Menu a nastavení

Základním středobodem jest domovská obrazovka s kartami u spodního okraje. Pořadí karet a jejich výskyt přímo ovlivníte nastavením. Nechtěné vymažete, často využívané přesunete blíže základní pozici. K tomu taktéž systém nabízí automatiku, která pořadí mění dle využití aplikací. Mezi netradiční řešení spadá alternativní připnutí oblíbeného Youtube kanálu ve formě karty na Home Screen. Jednoduchým následným přesunem kurzoru na zmíněnou kartu, vyjede seznam videí s jejich statickým náhledem.

Podpora-Aktualizace softwaru a Reset.JPG
Automatika získávání a instalace aktualizací operačního systému webOS. Červenožlutá šipka zvýrazňuje obnovu přepravního nastavení, reset.

Kompletní práce v prostředí WebOS není zatížena výraznými prodlevami. Zdržení nastává u listu programů, potažmo GUIDE/EPG, a to ve chvíli naladění větší nálože satelitních stanic. Sem tam se zamyslí u spouštění aplikací a otálí se vstupem do kompletního menu. Start televizoru patří k bleskovým, tam kde využijete funkci rychlého startu. Kdo ovšem start propojí s přechodem na DVB-S kódovanou stanici, počká si logicky o chvíli déle. Systém nejdříve musí navázat komunikaci s modulem, ten dekóduje program a následně ho předloží. Záležitost uvádím, abych předešel zbytečným diskuzím pod článkem. Pokud chcete řešit reálnou rychlost startu televizoru a měřit ji, musíte startovat na konkrétní vstup, který není zatížen potřebou další činnosti, činnosti nespadající ke startovací proceduře.

Menu LG 55NANO816NA se rozkládá v základní sedmičce položek, a to ve svém rychlém zobrazení, rychlém menu. Přes šestou ikonku vstupujete do všech nastavení – kompletního menu a sedmou proměňujete strukturu rychlých voleb. Editací si libovolně umístíte do sestavy další položky. Rychlé nastavení voláte stlačením klávesy se znakem ozubeného kolečka ovladače. Když stejnou klávesu přidržíte déle, ocitnete se rovnou v kompletních nastaveních. U nich spočítáme stejné množství záložek – sedm (Obraz/Zvuk/Kanály/Připojení/Obecné/Dostupnost/Podpora).

Nastavení domovské obrazovky.JPG
Další nastavení pro Home Screen.

Zkoumáním součástí si ověřujeme velkou porci obrazových profilů, jejichž počet se ještě interaktivně mění dle právě přehrávaného obsahu. V případě HDR mají stejnojmenný přívlastek. V základu tak vidíme Živý/Standardní/Eko/Kino/Sport/Hra/HDR efekt/FilmMaker Mode/Expert světlá místnost/Expert tmavá místnost. Oba poslední nesou přívlastek ISF. Pro zjednodušení si konkrétní Vámi upravený obrazový profil dokážete napasovat na všechny vstupy. Padesátihertzová frekvence obrazu nabízí dopočtovou technologii TruMotion. Za pomoci posuvníku De-Judder v deseti bodech stupňujete plynulost pohybu. Spokojíte-li se s výrobcem předhozenými hodnotami –  nasadíte TruMotion profily (Cinema Clear/Přirozené/Plynulé/Uživatelské). 

Chvíle stresu… co dělat, když jsem někde něco chybně nastavil a nyní tápu co dál? Obraz není dle mých představ, celé nastavení jsem rozhasil. Jednoduše resetujete konkrétní profil. Nic víc. Drobnost, chvilkové řešení. Nastavení zvuku ve druhé ikoně odshora znovu zkouší lákat na profily, tentokráte ale zvukové (Zvuk AI/Standardní/Kino/Jasný hlas/Sport/Hudba/Hra). Krom toho si vyvážíte pravý a levý kanál a nasadíte pět pásem ekvalizéru. Skokově navýšíte prostor – Ultra Surround. I ve zvukových předvolbách existuje jednoduchý reset chybně provedeného.

Vstupy a zařízení.JPGSIMPLINK - HDMI-CEC.jpgNastavení pro AirPlay a HomeKit.jpg
Aktuálně nabízené vstupy na první fotce. Druhá zachycuje SIMPLINK (HDMI-CEC), který jsme si museli manuálně spustit. Třetí foto zajímá majitele zařízení s jablečným logem. Nastavení pro AirPlay a HomeKit.

V další položce Kanály provádíte ladění a nastavení kanálů. Pořadí stanic pozměníte hromadně posunem na konkrétní pozici a zároveň změnou čísla kanálu. Při potřebě pořadí prohodit v rámci jednoho z osmi listů oblíbených, vše seskládáte, ale jen ručním posunem, byť hromadným. Pořádkumilovní si osm seznamů svobodně přejmenují. Do listu oblíbených si stanice nese číselné pořadí (označení) udělené při naladění, respektive následném přesunu. Nechtěné nesmažete, pouze skryjete. Jejich číslo zůstává neobsazeno. Kdo využije pro satelitní tuner FastScan – kanály v rozsahu od 1 do 701 nepřesune, avšak list oblíbených zapovězen není.

Nezapomeňte vyzkoušet kalibraci zvuku prostřednictvím AI a mikrofonu ovladače. Pro ni navštivte kapitolu Obecné. Nemilou zajímavostí v překladu u průvodce jest pravopisná chyba ve slově ZÁVISLOST, kdy po „V“ následuje ypsilon. Škoda chybějícího ptáka Fazoláka, kterého jakožto kurzor milovaly nejen děti.

Uživatelská příručka.JPGeManuál-funkce Domů.jpgeManuál-podporovaná hloubka barev.JPG
Mnoho lidí stále zapomíná na návod, který mají přímo v televizoru. Občas se podívat neškodí.

Postižení mají specifické požadavky. Ty naleznou pod nápisem Dostupnost. Aktualizační proces nacházíme v poslední kategorii s názvem Podpora. Úplnou obnovu televizoru, tedy reset do továrních hodnot využívám kousek vedle. Systém televizoru LG má mimořádný rozsah a záběr. Přesto si udržuje určitou logiku a předpokládatelné rozložení prvků. Nováčka sice na první pohled dokáže zaskočit, ale pro orientaci stačí dobře číst obrázkovo-textovou kontextovou nápovědu, ve chvíli rozsáhlejšího tápání e-Manuál.

Pokračování 3 / 4

Obraz

IPS panel s EDGE podsvícením a 50Hz frekvencí s sebou nese jasné klady a zápory. Ke kladům přináleží krapet vyšší rozsah pozorovacích úhlů. Nejsou zatíženy výraznou změnou barevnosti, ale boční pozorovatel zaznamenává postupný útlum jasu a kontrastu. Obraz se postupně zatahuje závojem. K negativům přináleží jednoznačně šedivá plošná černá a nesouměrnost podsvícení scény při celistvějších tmavších barvách, kdy světlejší prvek na panelu přitáhne prosvětlení celé zóny. Jednoduše napsáno – zónová práce s podsvitem má své limity.

Barvy nejsou přemrštěné, výrazově spadají do přirozených. Přeci jen jsem se ale nemohl ubránit dojmu jakési nepřesnosti. Při primárním posouzení zrakem bych tuto dával za vinu různorodému přednesu v rámci různých jasových skoků, potažmo méně přesně nastavené teplotě. Pleťová neobtěžuje, nasazuje poměrně neutrální tvář. Černá, jak jsem už napsal, trpí klasickou šedivostí (IPS) při plošnějším podání. Podsvícení umí pohasnout zcela, což při přechodech vytváří dojem dokonalé černoty.

Obraz-Nastavení.jpgObraz-Detailní nastavení.jpgObraz-Nastavení režimu obraz.JPG

Kdo si pustí jednolité barevné plochy a začne pouhým okem studovat jejich výrazovou nesouměrnost, pak na testovaném kusu nezaznamená drama. Jednolitost podsvícení není sice dokonalá, ale nikterak neobtěžuje. Červená umí býti ohnivou a zelená měla trošičku snahu exhibovat. Hodně se dojem liší u různých zdrojů signálu a kvality přehrávaného videa. Jiný pocit budete mít u televizního vysílání, odlišný u 4K HDR videa. Překvapením pro mě byl virtuální prostor nadělený televizorem. Na 55“ IPS panel příjemné zjištění. Ale zase nutno doplnit – nejedná se o pozitivum stálé. Televizor o něj bojuje a za určitých okolností se mu to daří.  

Práce s pohybovými jevy jsou zatíženy mírným „ třepotavým rozmlžením“ (50Hz technologie). Pro lepší plynulost aktivujete TruMotion, což ale citlivějším jedincům nemusí vyhovovat, neboť s sebou navýšená plynulost přináší i navýšení neklidu (zase PWM?). Mimochodem... onen neklid rovněž narůstá snížením hodnoty podsvícení. Obraz nasazením TruMotion výrazně nabírá na plynulosti a šplhá se v extrému až k telenovelovému jevu. Rozsah funkce a proměna „do plynulosti“ nadchne adekvátně chtivé pozorovatele. 

Obraz-Auto Filmmaker Mode.jpg

Obsluha s obrazem dokáže pracovat a typicky SD vysílání přetáhnout do kvalitativně vyšší roviny. Experimentujte.  Reálně se přepočet na rozlišení panelu děje v méně zdařilé podobě než u výrazně dražších a kvalitativně výše postavených OLED modelů ze stejné stáje. Vysoký dynamický rozsah nevysvítí požadované úseky na úroveň, která okouzlí. Celkově od výrobce dosazená menší čitelnost scény vede (nejen u HDR) k pocitu menšího prokreslení stínů. Telka dobře odolává odleskům. Sluncem zalitá místnost nepřekáží, avšak symbióza menšího prokreslení vlivem nastavení a nižší svítivost nedodá scénám vždy potřebný šmrnc a temperament. 

Měření

Puntičkáře velmi potěší, že LG má mnoho přednastavených režimů, z nichž několik myslí na náročného diváka, navíc se k tomu přidávají dva kalibrační ISF režimy. My jsme standardně ale změřili režim Kino, který si většina diváků pro film asi zapne.

Ten je barevně nastaven dobře, barevná odchylka dE je 3,3, barevný prostor nabídne více červené a zelené, což přinese o něco efektnější obraz, ale méně věrnosti. Zajímavé také je, že i když gama je 2,1, tak škálu šedé LG zejména ve světlejších odstínech se snaží ještě více zesvětlit, pravděpodobně aby obraz působil jasněji – naměřený (na Kino režim vysoký) statický jas bílé (277 cd/m2) záměru odpovídá. Pokud jde o černou, tak optická sonda nám prozradila, že statický jas černé je 0,299 cd/m2, dynamický 0,083 cd/m2. Statický kontrast jsem naměřili 927:1, dynamický 2 989:1.

gamut.jpgbílá.jpgRGB.jpg
gama.jpgšedá.jpg
Nastavení režimu Kino

To odpovídá běžným hodnotám u IPS panelů, v praxi to znamená, že černá bude působit šedě, ale výrobce o tom ví, a tak když to jde a v obraze není moc světlých objektů, dynamicky sníží podsvícení, aby černá byla černější. Bohužel to přináší horší čitelnost tmavých odstínů, zejména ve spodních 10 % nejtmavší šedé. A snaha o co nejsvětlejší obraz v horních 10 % zase přináší slévání velmi jasných odstínů.

Za co LG lze pochválit, tak že nabízí na svoji cenovou třídu poměrně vysoký jas HDR, ten jsme naměřili 569 cd/m2. Hráči určitě ocení rychlou odezvu, naměřili jsme výborných 14 ms.

Pokračování 4 / 4

Zvuk

Integrované řešení zvuku nezklame a obraz ve všech směrech vhodně doprovodí. Projev dobrousíte vestavěným pětipásmovým ekvalizérem. Osobně doporučuji odzkoušet umělou inteligenci a kalibrační proces za pomoci zvuku vycházejícího z televizoru, který zachytává mikrofon v ovladači. Výsledek překvapí – pozitivně.

Výstup zvuku.jpg Kalibrace zvuku s AI.JPG

Obecně jsem měl chvílemi pocit chybějící částečky zvukového spektra. Někde něco není úplně lahodně provázáno. Ojediněle uslyšíte při zvýšené hlasitosti zvýrazněné sykavky. Při vyšším škádlení hlasitosti dostanete odezvu v podobě lehce plastové příchuti. Vždy záleží na konkrétním nastavení. Prostorové filmové efekty kreslí překvapivě objemně a diváka vtahuje do děje.

Zvuku nechybí nízké tóny, které jsou ochotny se předvést. Nejedná se ale o dunivou burácivost a kácení sklenic ve skříni. Jistě ale nelze podobné integrované řešení kritizovat. Patří k výraznému nadprůměru a LG rozhodně za zvuk zaslouží velkou pochvalu. 

Multimediální funkce

Aplikací LG nabízelo vždy moc. Mnoho z nich nainstaluje český fanoušek značky. Z nejznámějších budeme jmenovat Netflix, Kuki 2:0 (již s uživatelskými profily), Skylink, Youtube, Apple TV, Prime Video, Rakuten TV. Anebo máte raději HBO Go, pohádky ze Seznam.cz, Spotify, Plex, Filmbox Live, Moderní TV, TV Google Play? Odzkoušeli jsme pár drobných her. LG nešetří a stále zůstává věrno velké šíři služeb, možností a aplikací.

LG Content Store.jpgApple TV.jpgKuki 2_0.jpg
LG Content Store a ukázka ze dvou aplikací. Apple TV a u nás populární Kuki 2:0.

LG 55NANO816NA nahrává na externí HDD (letmým startem, naprogramováním v GUIDE). Upozorní na očekávaný pořad a nezalekne se na něj upoutat pozornost ani u stroje vypnutého do pohotovostního režimu.  Výbornou hodnotíme práci s titulky. Nastavíte skutečně kde co… kódování, barvu, velikost (včetně obří) a umístění. Integrovaný přehrávač zvládá mnoho koncovek. Bohužel nově schází podpora DTS zvuku. 5.1 DTS neprotlačíte ani skrze optiku, ani ARC.

Options-Volby AD-SAP.JPGTeletext.jpg 
První snímek zachycuje interaktivní nabídky po zmáčknutí tlačítka AD/SAP ovladače.  Třebas takto proniknete až k teletextu. 

Guide/EPG (elektronický programový průvodce) na chvíli přeruší obraz a zvuk. Následně se obraz přesune do menšího okna a volitelně běží dál. Informace o právě sledovaném pořadu jsou přehledné. HbbTV včetně přehrávání z archivů jednotlivých stanic probíhalo k plné spokojenosti obsluhy. Odzkoušeli jsme také test HbbTV 2.0 s konečným výsledkem 80 %. Piktogram aplikace se někdy nechtěl ukázat, což vedlo k nespuštění hybridního teletextu. Pomohlo vypnutí a opětovné zapnutí TV, anebo pošoupnutí tam a zpět aktivátoru HbbTV v menu.

Guide EPG.JPGInformace o pořadu.JPGHbbTV iVysilani.JPG 
GUIDE/EPG, informace o právě sledovaném pořadu a HbbTV.

Hráči ocení nízkou odezvu panelu (ALLM, potažmo HGiG pro HDR), už méně jim zavoní nedostupnost HDMI 2.1.

Závěr

LG nezklamalo svoji pověst naducaného pracanta, který si poradí skoro se vším. Ať mu předhodíte cokoliv, on se bránit nebude. U integrovaného softwarového přehrávače si postesknou příznivci zvukového formátu DTS, který, jakožto i mnozí další, LG odebírá z podporovaných. Mně (a nejen mně) chybí také pták Fazolák. Založím petici za jeho návrat!

Rozhodně pozitivně se vyjádříme k rozsahu aplikací pro našince, který najde valnou většinu z těch skutečně žádaných a využívaných. LG 55NANO816NA se přes extremistické nabídky nestává nepřehledným a matoucím. Ke kladům kromě jiného přináleží stabilní operační systém webOS, který v testovaném modelu nepotřeboval za několik dnů náročného provozu nucený, ani samovolný restart. Systém šlape svižně, jen občasně podumá, než provede obsluhou žádaný krok.

V rámci své třídy a kategorie poskytuje LCD TV od LG solidní obraz, bohužel zatížený neduhy IPS technologie, kdy si hlavně noční ptáci toužící po filmovém zážitku postesknou nad nečernou černou. Jestliže do koupě produktu jdete s vědomím o využité technologii IPS s EDGE podsvícením, a máte informace o jejich slabinách, zřejmě vás nic zásadního již radikálně nezaskočí. Mé citlivé oči mrzí zařazení pulzního řízení podsvícení, kterým se LG přidalo k dalším výrobcům. Přitom se na svém webu chlubí technologií pro omezení zatížení zraku nejen škodlivým modrým světlem LED (No Photobiological LED Hazard).

Při zájmu by šlo barevnost obrazu doladit kalibrací a narovnat svit tak, aby docházelo k lepšímu přednesu. Obraz doplní nadprůměrný zvuk, který netrpí nedostatečností v hlubších tónech. Při prostorovém vyjádření se dokáže nečekaně rozmáchnout a u integrovaného řešení v této kategorii bude leckdo zaskočen. Zaskočeni mohu být zájemci o nové herní konzole, plné HDMI 2.1 nabídnou až letošní OLEDy od LG, zde chybí podpora VVR a 4K/120fps. Z druhé strany výrobce dodává HGiG pro hraní v kvalitě HDR a hlavně velmi rychlou odezvu s Auto Low Latency Mode (ALLM), takže stávající hráči budou určitě spokojeni.

Hledáte-li televizor našlapaný funkcemi a skvělým zvukem, nechcete-li se v tomto směru zcela a úplně omezovat, přičemž nejste radikální vyznavači obrazového maxima, zařaďte LG 55NANO816NA do svého hledáčku.

LG 55NANO816NA

Cena orientační/akční: 28 990/18 990 Kč

Speciál: Televizory

Nový televizor vybírejte pečlivě. Kolik do něj chcete investovat, na jaké ceně začínají kvalitní modely? Jaká bude nejvhodnější úhlopříčka, rozlišení a jaký typ zobrazovacího panelu? Určitě si přečtěte návod Jak dobře koupit televizor.

Doporučujeme také redakční výběry televizorů:

Určitě si přečtěte

Články odjinud