Mech, kokos, vlna a uhlí. Designová čistička vzduchu Briiv sází na organické materiály a téměř 100% recyklovatelnost

briiv-1

Foto: Briiv

Téměř 100% rozložitelná čistička vzduchu Briiv

0Zobrazit komentáře

Čističky vzduchu se díky své schopnosti zachytávat jemné prachové, pylové a další alergenní částečky stávají čím dál častějšími doplňky domácností. U většiny modelů je ale problém, že tyto částice ulpívají v nepříliš ekologických prachových filtrech. V případě zelené čističky vzduchu Briiv však mají tuto činnost na starosti čistě organické materiály, které lze po skončení jejich životnosti vysypat třeba na kompost.

Jen za minulý rok bylo prodáno celkem patnáct milionů vzduchových filtrů tvořených kombinací skleněných vláken a plastu. Jejich životnost se přitom pohybuje okolo šesti až osmi měsíců a po jejím vypršení míří rovnou na skládku, jelikož je jejich recyklace v podstatě nemožná. A přesně to byl problém, který se nelíbil tvůrcům biologické čističky vzduchu Briiv.

Ti podle svých slov vyrůstali na venkově a po přestěhování do měst začali pociťovat nejrůznější respirační problémy. Proto si chtěli i ve městě dopřát čerstvý venkovský vzduch a výsledkem je čistička vzduchu, která je nejen účinným a šetrným řešením, ale také velmi líbivým designovým prvkem.

cisticka-vzduchu-briive2

Foto: Briiv

Briiv lze napojit na systém chytré domácnosti

Jejím hlavním rozdílem oproti klasickým čističkám jsou materiály, přes které je vzduch filtrován. Klasické prachové filtry zde střídá mech, kokosové vlákno, aktivní uhlí a ovčí vlna, tedy organické materiály, které lze bez výčitek vrátit zpět přírodě. Tyto materiály jsou v jednotlivých vrstvách umístěny do skleněné kopule, díky níž celá čistička působí spíše jako terárium plné života než spotřebič.

Mech zde slouží k zachytávání větších prachových částic a také filtruje některé pachy, o jejichž úplnou eliminaci se stará aktivní uhlí. Kokosové vlákno má na starosti zachytávání jemnějších částeček, ovšem skutečně čistý vzduch zaručuje až filtr z ovčích vláken, který je využíván i v NASA, přičemž dosahuje stejné účinnosti jako HEPA filtry.

Vlna je získávána od ovcí plemene Astino, které je chované novozélandskými farmáři. Ostatně na kvalitní novozélandské vlně postavila svůj byznys i světoznámá obuvnická značka Birds, jejíž tenisky nosí jak hollywoodské hvězdy, tak třeba i bývalý americký prezident Barack Obama.

Kopule, v níž jsou filtry seskládány, sedí na černé platformě vytvořené z bioplastu vibers, který se získává z rostliny zvané sloní tráva a bramborového škrobu. To znamená, že i tato část zařízení může být nakonec ponechána svému osudu s vědomím, že se časem rozloží. Stejně tak lze snadno recyklovat i sklo, a tak jedinými problematickými komponenty zůstávají elektronické součástky.

Bezúdržbové a stylové

Briiv za 30 minut provozu dokáže pročistit vzduch v místnosti o rozloze 4×4 metry, z níž odstraní veškeré prachové částice, nebezpečné toxiny, pily, další alergeny a také bakterie a spory. Autoři čističky mluví o více než 3 000 středně velkých pokojových rostlinách, které je čistička schopna v interiéru zastoupit.

cisticka-vzduchu-briive5

Foto: Briiv

Čistička je nejen užitečným spotřebičem, ale i zajímavým interiérovým doplňkem

Zařízení je bezúdržbové, jelikož mechy nevyžadují žádnou zálivku a veškerou vláhu odebírají ze vzduchu. Navíc je i energeticky velice úsporné díky 5V zdroji. Čas jeho sepnutí a vypnutí lze nastavovat v mobilní aplikaci, která byla pro zařízení naprogramována. Ta zároveň uživateli ukazuje životnost jednotlivých filtrů v zařízení a upozorní v případě potřeby na jejich výměnu. Čističku lze navíc zapojit do chytré domácnosti a ovládat ji i pomocí hlasových asistentů, jako je například Alexa od Amazonu.

Čističku Briiv lze v současné době předobjednávat na platformě Indiegogo za částku 249 liber, tedy v přepočtu zhruba 7,5 tisíce korun. Mimochodem v kampani na Indiegogo se společnosti podařilo vybrat přes 250 tisíc liber a na Kickstarteru dalších více než 180 tisíc. V přepočtu tedy společnost aktuálně drží předobjednávky ve výši přesahující 12,7 milionu korun, což je jasným důkazem toho, že tento chytrý gadget do domácnosti či kanceláře skutečně zaujal.

cisticka-vzduchu-briive1

Foto: Briiv

Mechová složka zařízení

Diskuze (0)

Novinka

Anonym