Konec splátkového moratoria je tu. V listopadu už je třeba úvěr platit

Kdo si na jaře vypnul splácení hypotéky či jiného úvěru, měl by zpozornět. Doba „hájení“ je totiž téměř u konce. Od listopadu je třeba zase začít platit. Kdo by s tím měl potíže, měl by začít komunikovat s bankou. Existuje totiž několik řešení, jak těžkou situaci ustát.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Letošní rok je velmi turbulentní. Ekonomika kvůli pandemii koronaviru zažívá poměrně veliký šok. A nejistota tak panuje i ve financích domácností. Aby se předešlo výraznějším potížím, umožnil speciální zákon odložení splátek hypoték i všech spotřebitelských úvěrů, a to až na půl roku, tedy do konce října. Do konce moratoria tak zbývají již jen tři týdny.

Datum a výše splátky zůstávají stejné

Od listopadu je třeba začít úvěry opět splácet. Ale jak se splátky znovu rozběhnou, a od kdy přesně? „Klienti obdrželi již v rámci dohody od banky přesný časový rozpis upravující jak období, po které klient nic nesplácí, tak termíny, kdy mají po odkladu začít znovu splácet,“ říká Lucie Brunclíková z Banky Creditas.

Podmínky ale obecně zůstávají ty původní. „Klienti začnou splácet podle původního nastavení splátkových kalendářů. Tedy stejná splátka a stejné datum jako před moratoriem,“ doplňuje Andrea Vokálová z Hypoteční banky. Pokud jste tedy měli splatnost půjčky například k 20. dni, první splátka vás čeká 20. listopadu.

Banky na termín upozorňují

Přesto mnohé banky a nebankovní společnosti neponechávají nic náhodě. Například Moneta Money Bank bude všem klientům, kteří odklad využili, deset dní před jejich termínem první splátky po konci moratoria zasílat informační SMS, ve které jim oznámí návrat ke standardnímu splátkovému režimu.

S dostatečným předstihem bude všechny své klienty upozorňovat na nutnost opět hradit pravidelné splátky také Home Credit. Informovat je bude buď SMS nebo emailem.

Air Bank tak chce učinit dokonce dvakrát. Měsíc před splátkou posílá email, a také zprávu do internetového bankovnictví. „Týden před termínem, kdy má odejít splátka, posíláme klientovi opět další email a zprávu do internetového bankovnictví, ve které zopakujeme informace z první zprávy. V této ale navíc zdůrazníme, aby si klient zkontroloval, že má na svém běžném účtu dostatek peněz, aby splátka proběhla v pořádku,“ vysvětluje Jana Pokorná z Air Bank.

Inkaso začne znovu běžet automaticky

Pokud máte nastavený automatický systém splácení, tzv. inkaso, o nic dalšího se již starat nemusíte. „V tomto případě se splátky začnou automaticky strhávat ke stejnému dni, jako tomu bylo před odkladem splátek,“ potvrzuje Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Kdo si inkaso pozastavil, nebo přerušil nastavený trvalý příkaz, musí si je obnovit. A to raději s několika denním předstihem.

Budou mít všichni na splácení?

Banky odhadují, že platební morálka by měla být dobrá. „Na základě našich statistik, které si v souvislosti s platebním moratoriem vedeme, odhadujeme, že problémy s dalším splácením svých závazků by mohlo mít kolem jednoho procenta těch, kteří si letos na jaře o odklad splátek požádali,“ uvedla Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Ani ČMSS nevidí situaci v tento okamžik nijak černě. Ze zhruba 300 tisíc úvěrových klientů této stavební spořitelny požádalo o odklad asi 12 tisíc lidí. „Zatím z našich interních dat i vývoje ekonomiky nevidíme, že by mělo dojít k výraznému počtu klientů, kteří by neměli začít splácet,“ říká Kofroň. Předpokládají, že určitá část klientů sáhla k odkladu splátek spíše z preventivních důvodů, jelikož panovala velká nejistota ohledně dalšího vývoje ekonomiky i zaměstnanosti.

Vyšší procento rizikových klientů zřejmě hrozí u nebankovních společnosti. „U zhruba 15 až 20 procent klientů očekáváme, že po skončení moratoria budou potřebovat individuální řešení,“ konstatuje Linda Bilal z Home Credit.

Když nemáte na splátky

Banky i nebankovní společnosti jsou na případy, kdy se někdo ocitne v tíživé situaci, připravené. Základním pravidlem je nehrát mrtvého brouka. Pokud byste tedy měli výpadek příjmů nebo jakýkoli jiný problém se splácením, musíte s bankou či stavební spořitelnou komunikovat, ideálně ještě před tím, než se skutečně dostane do problémů.

„Pro klienty, kteří se i po ukončení moratoria budou nacházet v ekonomicky obtížné situaci, nabídneme balíček restrukturalizačních programů,“ říká Filipová. Doplňuje, že návrhy těchto řešení se budou týkat hypoték, spotřebitelských úvěrů i komerčního financování malých firem a živnostníků a budou zaměřeny na snížení výše měsíčních plateb, a to buď formou prodloužení splátkového kalendáře nebo poskytnutím dočasné úlevy.

Možnosti řešení

Ostatně podobná řešení nabízí finanční instituce i běžně, bez ohledu na covid. Pokud má dlužník sjednané dobré pojištění schopnosti splácet úvěr, může se problém vyřešit touto cestou. 

Přímo banky se pak nejčastěji snaží lidem ulevit na měsíční splátce. „Mezi nejobvyklejší řešení patří rozložení splácení do delšího času, což výrazně sníží měsíční splátku,“ říká Brunclíková. Například u Air Bank si splátku hypotéky či jiné půjčky snížit i sami v internetovém bankovnictví.

Možné je rovněž po určitou dobu (nejčastěji 3 až 6 měsíců) hradit pouze úroky a nesplácet jistinu. Nebo banka poskytne na pár měsíců úplné platební prázdniny.

„Je možné se domluvit na restrukturalizaci či pozastavení splácení, až dokud se situace klienta nevyřeší. My potom klientovi rozpočítáme zbytek částky tak, aby se dal realisticky splatit,“ vysvětluje Vokálová.

Stejné portfolio, tedy odložení splátek, snížení splátky či individuální splátkový kalendář, nabízí rovněž Home Credit. A ve výjimečných případech má ještě jednu možnost. „Pokud se klient nachází v tíživé finanční situaci, do které se dostal díky nenadálé životní situaci, kterou nám doloží, je možné i splátky odpustit,“ dodává Linda Bilal.

  • Nejčtenější

Podnikání střídaly chyby i ztráty. V Babicích dnes mají úspěšné České tropy

23. března 2024

Podnikatelský příběh Pavlíny Molkové začal před více než třicet lety ve Švýcarsku. „Všimli jsme si...

Vyzkoušeli jsme v testu Partners Banku. Obstála skoro na jedničku

21. března 2024

Na bankovním trhu začala v březnu fungovat nová ryze česká Partners Banka. Na startu oznámila, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se mění. K lepšímu, či horšímu?

22. března 2024

Stěhování, rozvod, vážná nemoc nebo jen možnost ušetřit na splátkách, to jsou důvody, proč se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Nákup stavebního pozemku na úvěr a bez zástavy? Pomůže stavební spořitelna

28. března 2024

Pořízení stavebního pozemku je dobrá investice. Ať už jako startovací pozice pro děti, pro uchování...

Vyjednávací síla mladých na trhu práce roste, říká personální expertka

27. března 2024

Premium Vyhlídky absolventů jsou nadějné, říká v rozhovoru personální odbornice Jaroslava Rezlerová. Komu...

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...