Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Židlochovické hody koronavirus nezmařil. Přálo jim i počasí

Oldřich Kahoun, Židlochovický zpravodaj
neděle 11.10.2020

Ilustrační foto
Autor: K. Sedláková, Židlocho...

Již jednadvacátým rokem se podílím na organizaci tradičních židlochovických hodů na náměstí. Za tu dobu jsme už zažili ledasco. Největším rizikem pro zdárný průběh akce bývá počasí. Jednou za čas přichází ale i další faktory. Před několika lety to byla prohibice a v tom letošním covid. Pár dní před hody místo předpovědi počasí sleduji aktuální epidemiologickou situaci. Aktuálně se nás fakticky dotýká jen jedno omezení, počet návštěvníků venkovních akcí je omezen na 1000. To je tak na hraně klasické účasti, tak se rozhodujeme akci uskutečnit.

V pátek 11. září se pouštíme do tradiční přípravy náměstí. Stárci přinášejí máju, starosta povoluje stárkům hody. Letos je jich nebývale mnoho, celkem 25 párů. V podvečer je mája postavena a může začít předhodová zábava se skupinou Stone, jejíž součástí je i hezké půlnoční překvapení našich stárků. V sobotu ráno si jde nejdříve hlavní stárek Tomáš Drabálek (za doprovodu všech ostatních stárků) vyzvednout svoji stárku Kristýnu Vitulovou (shoda jmen není náhodou, je to opravdu dcera našeho pana starosty). Následně se stárci rozutečou po celém městě a zvou všechny spoluobčany na hodovou zábavu. Odpoledne již hodový průvod za doprovodu dechové hudby Skaličané zve na hody starostu města (ano, po pár hodinách tu máme na ulici opět celou hodovou chasu). Celý krátký průvod pak končí u nás, kdy jako starosta místní pořádající Jednoty Sokol Židlochovice hostím celou chasu. Večerní zábava se odehrává opět na náměstí za doprovodu Skaličanů.

Nedělní hodový den začíná hodovou mší svatou v kostele. Ta je letos poněkud zvláštní, všichni musejí mít roušky. Odpoledne vychází tradiční průvod od zámku k radnici, kde jsou stárci přivítáni starostou města a vyzkoušeni z plnění hodových artikulí. V nádherném nedělním odpoledni pak stárci, za doprovodu dechové hudby Zlaťanka, zatančí moravskou a českou besedu. V podvečer se hody uzavírají a již čtvrtým rokem je zakončujeme v euforii z dobrého průběhu akce koupáním ve Svratce.

Velké poděkování za organizaci a přípravu hodů patří výborným stárkům. Rád bych také poděkoval členům naší Jednoty Sokol Židlochovice, kteří se do příprav zapojili. V dnešní době nebylo vůbec jednoduché celou akci zvládnout, měli jsme problémy např. s obsazením pokladen, neboť jsme nechtěli do příprav nezbytně zapojovat starší členy s ohledem na riziko možné nákazy. Oproti předchozím letům, kdy nám po páteční a sobotní zábavě náměstí sponzorsky uklízela firma pana Švaříčka, jsme si museli náměstí uklidit vlastními silami. Panu Švaříčkovi chci moc poděkovat jednak za úklid v předchozích letech a jednak za letošní sponzorský dar, který nám místo úklidu poskytl. Poděkovat bych chtěl i všem dalším sponzorům, kteří přispěli na kroje, a také Karlově pekárně, jež darovala stárkům koláče a poskytla pro organizaci hodů zdarma některé prostory ve mlýně a na náměstí. Velký dík patří i městu Židlochovice a zejména lidem z technické čety, kteří nám s přípravou náměstí pomáhali. A v neposlední řadě děkuji i starostovi města Janu Vitulovi, jenž je s programem hodů tradičně svázán a letos to měl o poznání složitější jako otec hlavní stárky.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat ze Židlochovického zpravodaje. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama