Německo má dalších 2467 nakažených, epidemie na vzestupu v Rakousku

V Německu za uplynulý den přibylo dalších 2467 potvrzených případů nákazy koronavirem, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Stejně jako o den dříve tak země pokračovala v trendu klesajících přírůstků.

Agentura DPA však upozornila, že víkendové bilance jsou obvykle nižší, protože tamní úřady neobdrží údaje od všech laboratoří.

V Německu koronavirus testy od propuknutí epidemie potvrdily u 325.331 lidí, z nichž 9621 zemřelo; šest za uplynulý den. Více než 276.900 lidí se již z nemoci vyléčilo.

Reprodukční číslo v Německu dosahuje hodnoty 1,40 a v porovnání s předchozím dnem, kdy RKI hlásil hodnotu 1,42, tak nepatrně kleslo. Jedná se o odhad epidemiologů ohledně toho, kolik lidí nakazí jeden infikovaný člověk. Pokud je hodnota vyšší než jedna, znamená to, že se infekce v populaci rozmáhá.

Rakousko zaznamenalo 979 nově infikovaných koronavirem za posledních 24 hodin, což je dosud nejvyšší hodnota ohlášená v pondělí. Vyplývá to z dnešních údajů rakouských ministerstev vnitra a zdravotnictví. Za poslední den zemřeli v alpské republice další čtyři nakažení, a celkový počet zemřelých tak dosáhl 855.

Rakousko eviduje za celou dobu pandemie 56.298 pozitivních výsledků z celkového počtu 1,822.931 provedených testů. Mezitím se opět uzdravilo 44.065 infikovaných. Za poslední den bylo v zemi s necelými devíti miliony obyvatel otestováno 13.668 lidí.

V posledních sedmi dnech rostly počty případů koronavirové nákazy v průměru o 1057 denně, takže i v Rakousku je epidemie silně na vzestupu. V pátek dokonce ministerstvo zdravotnictví hlásilo s 1235 nově nakaženými denní rekord. Aktivních případů covidu-19 je nyní v Rakousku 11.378, přičemž 561 pacientů je v nemocniční péči - o 34 více než předchozí den. Na jednotkách intenzivní péče leží 97 pacientů.

Nejvíce nových případů má z posledních 24 hodin Vídeň, kde se nově nakazilo 327 lidí, informuje OE24. Následují dvě spolkové země sousedící s Českou republikou. Dolní Rakousy hlásí 170 nově infikovaných a Horní Rakousy 130.

Agentura APA o víkendu upozornila, že se v posledních dnech objevily spekulace o tom, že vláda kancléře Sebastiana Kurze chystá celostátní uzávěru, která by ovšem nebyla tak přísná jako na jaře.

Právě na jaře se jedním z ohnisek koronavirové epidemie v Evropě stalo rakouské lyžařské středisko Ischgl. Dnes komise odborníků představila zprávu o rozšíření koronaviru v Tyrolsku a konstatovala, že tamní úřady se sice dopustily chyb, ale nelze hovořit o všeobecném selhání úřadů a politiků.

Předseda komise Ronald Rohrer dnes v Innsbrucku řekl, že například provoz lyžařských autobusů a lanovek byl zastaven o den později, než bylo žádoucí. Problémy nastaly také v komunikaci mezi místními úřady a veřejností a mezi rakouskou vládou a místními úřady.

Kancléř Kurz 13. března na tiskové konferenci nečekaně vyhlásil karanténu nad údolní oblastí Paznauntal, ale podle expertní komise bylo zavedení opatření nepřipravené a zahraniční hosté region opouštěli v panice.

Šestičlennou nezávislou komisi s experty z Německa, Švýcarska a Rakouska svolala v květnu spolková země Tyrolsko. Jejím úkolem není odhalování případné trestněprávní odpovědnosti nebo rozhodování o odškodnění osob, které se na dovolené v Ischglu nebo při chaotickém odcestování ze střediska nakazili.

Související

Více souvisejících

Německo Rakousko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy