Hlavní obsah

Lidé brali výstavy útokem

Právo, Lucie Fialová

Korona nekorona, lidé vzali tento víkend některé výstavy útokem. Využili tak poslední možnost těsně předtím, než se kvůli pandemii opět zruší kulturní a sportovní aktivity.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Než se lidé dostali na výstavu o Rembrandtovi, museli si vystát pořádnou frontu.

Článek

Například kustodi v Národním muzeu v Praze, které hostí výstavu největších archeologických objevů českých egyptologů v lokalitě Abúsír Sluneční králové, včera v jednu chvíli upozorňovali, že čekání se může protáhnout na dvě hodiny.

Před Národním muzeem se čekání v jednu chvíli protáhlo na dvě hodiny

Před palácem Kinských na Staroměstském náměstí, kde se koná výstava věnovaná jednomu z nejvýznamnějších malířů Rembrandtovi Harmensz van Rijn, se klikatila několikametrová fronta.

V sobotu dorazilo tak tisíc lidí, hlásila tamní kustodka. Plno bylo i ve večerních hodinách. Národní galerie prodloužila otvírací dobu do 21 hodin po oba víkendové dny.

Návštěvníci si ve frontě postáli tak deset minut. Uvnitř mohlo být v jednu chvíli sto osob. „Prodlužovat se nebude, pak míří do Kolína nad Rýnem nebo kam. Proto jsem si řekla, že půjdu,“ vyprávěla ve frontě jedna z čekajících dámě před sebou.

Rembrandt, malíř lidské duše

Kultura

Kustodka, která včera působila v šatně, bydlí v nedaleké Dlouhé ulici, takže si nemohla nevšimnout, jak v sobotu večer, když šla z práce, byly ulice i kvůli brzké zavírací době restaurací prázdné. „Je to strašné, pro někoho likvidační,“ hodnotila.

„Ale my Češi jsme opravdu chytří, bylo devět, v jedné hospodě už postavili výdejní pult na ulici a prodávali,“ pokračovala v líčení zážitků.

„V půl osmé jsme dali last drink, pak lidi odešli, v osm tu nebyla ani noha,“ popsal Právu sobotní večer jeden z výčepních ze Staroměstské restaurace na Staroměstském náměstí. Věří, že se situace zlepší a příští rok se všechno zase rozjede.

„Jasně že jo, to se vydrží, do konce roku to potrvá,“ odhaduje, jak dlouho budeme muset čelit neutěšené situaci. Strávníků chodí méně, pociťuje. Mezi těmi, kteří ke stolu usednou, je podle něj hodně Poláků.

Restauraci U Pinkasů nedaleko Václavského náměstí podle výčepního táhnou štamgasti, kteří přijdou na pivo. „Ti, co chodili na sedmou, přijdou na šestou, a ti, co chodili na šestou, přišli už ve čtyři. Seděli mi tu chlapi i od 12,“ vyprávěl včera s úsměvem. „Všichni jedou ten vtip, že do desíti se umí ožrat každý, ale do osmi už je to výzva,“ pokračuje.

Designblok přesídlil do kláštera

Kultura

Hospoda plánuje, že od pondělí bude otevírat o hodinu dřív, tedy v devět, ale horní prostory uzavírá. Místo šesti budou na place tak tři číšníci. „Jídla jdou pořád dolů, počítá se s lockdownem, pivo jsme už ani neobjednávali,“ svěřil se Právu výčepní, který, pokud hospoda skutečně zavře, vyrazí na chalupu dát do pořádku zahradu. Pak bude muset hledat brigádu.

„Nikdo neví, na jak dlouho“

„Rozhodně jsme zaznamenali masivní nárůst, lidi začali vnímat, že je to poslední akce bůhví na jak dlouho,“ popsal Právu pracovník bezpečnostní agentury v Národopisném muzeu v Kinského zahradě v Praze 5, kde se konal letošní Designblok, největší přehlídka designu a módy ve střední Evropě. V sobotu dorazilo 220 návštěvníků. Včera kolem 10. hodiny jich napočítal osm.

„Přijdu o půlku výplaty, nezaplatím ani nájem,“ krčila smutně rameny jedna ze zaměstnankyň Národního muzea, která nastoupila v srpnu. „Je to krásná práce, krásné prostředí, ale zákazy způsobily, že jsem spadla na dno,“ zlobí se tato žena, jíž nezbývá než doufat, že opatření potrvají skutečně jen 14 dní.

Zaorálek: Živnostníci v kultuře by mohli dostat 60 tisíc na ruku

Koronavirus

„Lidi si stěžují, že nejsou rozestupy, to si ale musí dodržet sami. Jsou zlí na kustody, až jedna kolegyně brečela. Vylívají si na nás zlost, vadí jim, že je moc lidí, přitom oni jsou jedni z nich,“ svěřila se Právu s aktuálními zážitky.

Reklama

Výběr článků

Načítám