Koronavirus: Německo má přes 4000 nových případů, v Rakousku je na tom nejhůř Vídeň

Denní počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu po snížení o víkendu opět vrátil nad hranici čtyř tisíc. Za posledních 24 hodin přibylo 4122 případů, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). V Česku, které má zhruba osmkrát méně obyvatel než Německo, se v pondělí potvrdilo 4310 případů infekce. Němečtí politici nyní zvažují další zpřísnění a sjednocení protiepidemických opatření, včetně rozšíření povinnosti nosit roušky.

Německo, které má asi 83 milionů obyvatel, hlásilo za sobotu 3483 potvrzených případů nákazy a za neděli 2467. Ve středu, čtvrtek a pátek byl ale denní přírůstek pozitivních testů vždy vyšší než 4000. O víkendu běžně bývá údaj nižší kvůli menšímu počtu provedených testů i skutečnosti, že některé zdravotní úřady nepředávají o víkendu data do centrální evidence.

Celkem se v Německu nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila od počátku epidemie u 329.453 lidí. Zhruba 279.300 u nich se již nákazy zbavilo. S covidem-19 zemřelo 9634 nakažených, z toho 13 za posledních 24 hodin.

Nejvíce zasažené zůstávají podle RKI nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (přes 81.000 potvrzených případů a 1917 mrtvých) a druhé nejlidnatější Bavorsko (přes 73.000 nakažených a 2689 mrtvých). Sasko, které stejně jako Bavorsko sousedí s Českem, zaregistrovalo od počátku epidemie přes 8500 infikovaných. S covidem-19 tu zemřelo 248 lidí.

Kvůli rostoucím počtům případů nákazy budou ve středu v Berlíně diskutovat předsedové vlád jednotlivých spolkových zemí s kancléřkou Angelou Merkelovou o nových opatřeních. Setkání se poprvé od poloviny června uskuteční nikoli prostřednictvím videokonference, ale na naléhání kancléřky za osobní účasti aktérů v sídle jejího úřadu.

Bavorský premiér Markus Söder dnes řekl, že příští čtyři týdny budou v boji proti koronaviru pro Německo rozhodující. "Musíme teď koronu zpomalit, jinak budeme muset sáhnout po skutečné nouzové brzdě," řekl Söder po zasedání zemské vlády v Mnichově.

Vlivný regionální politik se vyslovil pro přísnější a jednotná opatření, mimo jiné pro rozšíření povinnosti nosit roušky, nyní uplatňované v prostředcích hromadné dopravy či v obchodech, nebo omezení soukromých oslav. Nutnost hromadné karantény se podle něj přiblíží, pokud nyní nebudou přijata rázná opatření. Roušky by podle Södera mohly být povinné například na veřejných místech, ve veřejných budovách nebo také ve výtazích.

"Musíme pohlédnout pravdě do očí, nacházíme se ve velmi vážné situaci. Jsme krátce před ztrátou kontroly," varoval šéf Křesťanskosociální unie (CSU). Ukazuje se to podle něj v mnoha sousedních zemích Německa.

Merkelová a zemští premiéři budou hovořit také o kontroverzních zákazech ubytování pro cestující z rizikových oblastí uvnitř Německa. Minulou středu se na nich shodla většina zemských ministerských předsedů. Některé země opatření odmítají. Šéf poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU Ralph Brinkhaus dnes zdůraznil, že Německo v této otázce potřebuje jednotný postup.

Dalším tématem k jednání bude patrně návrh poslanců CDU/CSU prodloužit školákům zimní prázdniny. "Měli bychom popřemýšlet o prodloužení zimních prázdnin o dva až tři týdny a v létě je podle toho zkrátit," řekl šéf hamburské organizace CDU Christoph Ploss deníku Bild.

Poslanec Stephan Pilsinger (CSU) navrhuje dokonce až čtyřtýdenní prodloužení zimních prázdnin a následné zkrácení těch velikonočních a letních. "Blaho žáků a učitelů musí mít prioritu," řekl politik.

Denní nárůst případů nákazy koronavirem v Rakousku opět překročil tisícovku. Ministerstva vnitra a zdravotnictví dnes hlásí 1028 nově nakažených za posledních 24 hodin. Nejvíce, 306, jich má hlavní město Vídeň. Zemřel jeden další člověk s covidem-19. Jedenasedmdesátiletý pacient však trpěl i jinými onemocněními, uvedl server oe24.at.

Více než tisícových hodnot dosahovaly denní nárůsty infikovaných v alpské republice už minulý týden. Minulý pátek ministerstvo zdravotnictví hlásilo s 1235 nově nakaženými nový denní rekord.

Přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 dosud testy v téměř devítimilionové zemi prokázaly u 57.326 lidí, z nichž dosud 861 zemřelo a 44.949 se naopak zotavilo.

V rakouských nemocnicích aktuálně leží s covidem 611 pacientů, z toho 107 na jednotkách intenzivní péče.

Nejvíce nových případů připadá na Vídeň. Následují Dolní Rakousy, které dnes hlásí 182 nově infikovaných.

Na barevném hodnocení regionů podle stupně šíření koronavirové nákazy, jak ho dnes schválili ministři unijních zemí, bylo Rakousko označeno rovnou červeně, stejně jako například násobně hůře zasažená Česká republika. Rakouská ministryně pro EU Karoline Edtstadlerová dnes podle agentury DPA na jednání v Lucemburku řekla, že koncept už překonala realita a opírá se o málo relevantní kritéria.

Související

Více souvisejících

Německo Rakousko Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy