Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Prymula se v projevu omluvil, že v létě nebyl důraznější. Česko čekají tři neveselé týdny, řekl

Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly. foto: ČTK

Praha - Ministr zdravotnictví Roman Prymula se v televizním projevu omluvil za to, že nebyl v létě dost důrazný a na opatřeních proti druhé vlně covidu netrval. Řekl, že měl na lidi více apelovat, jako to umí jiní. Podle něj není volba mezi ekonomikou a zdravím. Jeho primárním cílem je vyhnout se takzvanému lockdownu, tedy zavírání obchodů, služeb a továren jako na jaře. V závěru na lidi apeloval, aby opatřením věřili a dodržovali je. Pro rychlejší komunikaci mají sledovat ministrův účet na sociální síti Twitter.
  13:36aktualizováno  21:20

„Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu nezavírají doma,“ uvedl. Boj s epidemií je podle něj dlouhodobý, pro jeho zvládnutí je od začátku třeba stanovit jasnou a promyšlenou strategii.

Někteří lidé podle něj vnímají opatření, která přijímá vláda, jako nelogická nebo šikanózní, podle něj jsou ale promyšlená a epidemiologové vědí, co a proč dělají. „Je přirozené, že nutně musel vzniknout celospolečenský dojem velké frustrace a zklamání, že Prymula opět něco utahuje, přikazuje, zakazuje,“ řekl a dodal, že se chce za zásahy do života lidí omluvit. Podle něj je rychlá reakce nutná, aby se šíření viru nevymklo jakékoliv kontrole.

Co ještě řekl ministr v projevu

„Dávám vám své slovo, že budeme stále monitorovat dopady jednotlivých opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost. Jasně říkám, že bude-li to situace umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat,“ řekl. Výjimkou je návrat dětí z prvního stupně do škol, který bude podle něj bez dalších podmínek 2. listopadu.

Prymula připomněl, že stav v ČR se prudce zhoršuje a nárůst počtu nových případů je jeden z nejvyšších na světě. Modely vývoje epidemie postavené na dostupných datech o šíření viru podle něj ukazují, že v následujících týdnech vzroste počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí. „A to je takřka jisté. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny,“ dodal.

Zkrotit jakoukoliv epidemii podle něj nikdy a nikde na světě není možné bez ztrát ekonomických a sociálních. „Nejsem povolán k tomu a nemohu na sebe přijmout tíhu odpovědnosti za odpověď na otázku, jakou cenu má jeden lidský život. Jakou cenu jsme schopni obětovat v boji proti koronaviru a kolik tento boj nás všechny bude stát. To musejí jiní,“ dodal.

V závěru více než dvacetiminutového projevu Prymula vysvětloval v pondělí přijatá vládní opatření a apeloval na lidi, aby je dodržovali. „Na závěr můj osobní apel na všechny z vás. Snad ten nejdůležitější. Bez vás, bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování virus neporazíme. Prosím, pomozte mi v mé práci. Týká se to nás všech,“ řekl ministr.

Při projevu, natočeném v aule ministerstva, za ním na schodech stáli ředitelé fakultních nemocnic. Původně měl vystoupit už v pondělí, kvůli protahujícímu se jednání vlády ale byl jeho projev odložen.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...