Hlavní obsah

Trump a Biden se přetahují o seniory

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba kandidáti do Bílého domu jsou v důchodovém věku a na seniory v aktuální kampani silně cílí jak obhajující Donald Trump (74), tak jeho sok Joseph Biden (77).

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zlepšení ekonomické situace by ve volbách pomohlo stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého vyzve bývalý viceprezident Joe Biden.

Článek

Pro republikánského prezidenta znamenala podpora mezi staršími Američany jeden z pilířů vítězství před čtyřmi lety, průzkumy naznačují, že i v této skupině jeho popularita zeslábla.

Trump bez dovolení vtáhl do kampaně Fauciho. Zneužil můj výrok, zlobí se epidemiolog

Amerika

„Jediným seniorem, na kterém Donaldu Trumpovi záleží, je senior jménem Donald Trump,“ přesvědčoval dle stanice CNN demokrat Biden důchodce na Floridě.

Senátor klidní oba tábory

Stát, který bude zřejmě v letošních volbách klíčový, je oblíbeným místem, kam se Američané na penzi stěhují. Trump zde minule vyhrál a podle průzkumů letos na Bidena ztrácí, ale rozdíl mezi oběma v jižním státě činí jen zhruba tři procenta.

Republikánskému kandidátovi přitom Biden vyčítal zejména nezodpovědný přístup k epidemii koronaviru, která tuto věkovou skupinu obzvláště ohrožuje. Jeho přístup s tím Trumpovým ostře kontrastoval – bývalý viceprezident měl nasazenou roušku a po setkání s vybranými deseti hosty uspořádal opět „drive-in“ mítink, kam smělo maximálně sto aut.

Jsem silný, řekl Trump na mítinku a do davu hodil roušku

Koronavirus

Trump v Pensylvánii vsadil opět na několikatisícový mítink, na němž většina lidí roušky neměla. „Cítím se jako superman,“ přesvědčoval prezident, který nedávno oznámil zotavení z koronavirové nákazy.

„Bidenův program by byl pro seniory katastrofou. Zajímá se víc o nelegální přistěhovalce než o seniory,“ přesvědčoval dle stanice CBS prezident voličskou skupinu penzistů, kterou nedávno nazval svými „oblíbenými lidmi“.

Pensylvánské voličky opouští Trumpa. Zklamal je

Volby USA

Vyhrocená atmosféra voleb se už zajídá republikánskému senátorovi Mittu Romneymu, který v neobvyklém prohlášení zkritizoval jak spolustraníka Trumpa, tak některé demokraty. S „naprostou hrůzou“ prý sleduje, jak se politika v USA změnila z „oduševnělé debaty“ na „jedovatý marasmus naplněný nenávistí“.

Boj o schránky

Řada Američanů už hlasuje v předstihu a otevření volebních místností v několika klíčových státech provázejí ostré spory. Druhý nejlidnatější Texas, který začal s hlasováním v úterý, na rozdíl od řady jiných států i přes epidemii koronaviru ne­umožnil hlasování na dálku všem a zároveň každý tamní okres bez ohledu na velikost či počet obyvatel dostal povolení na jedinou schránku na odevzdání hlasovacích lístků. Podle republikánského guvernéra Gregga Abotta je za tím snaha zabránit podvodům, podle demokratů tak potlačuje účast voličů. Soudní spory se zřejmě ještě potáhnou.

V některých částech Kalifornie pak místní republikáni rozmístili vlastní schránky označené jako místo pro sběr korespondenčních hlasovacích lístků. Podle tamního prokurátora je to nelegální, republikáni se hájí zákonem, který umožňuje lístky svěřit „jiné osobě“.

Každý vlastní debatu. Trump s Bidenem se osobně nesetkají

Volby USA

Na stranu Trumpovy administrativy se mezitím přiklonil Nejvyšší soud, který fakticky umožnil předčasně ukončit sčítání obyvatel USA. Podle výsledků se přitom rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů i federální dotace okrskům. Rychlejší ukončení podle všeho povede k podhodnoceným údajům mezi přistěhovalci a chudšími skupinami obyvatel, které se tradičně kloní více k demokratům, poznamenal list New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám