Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak se z první mobilní smart toalety v Praze 4 může stát smrad záchod

  8:41
Může se osvědčit provoz smart toalety u Roztylského náměstí na pražském Spořilově, v níž se bude uklízet – jak uvádí měsíčník Tučňák – jednou za týden?

Nedokážete si představit inteligentní záchod? Na veletrhu CES v Las Vegas se opravdu objevil. The Numi 2.0 umí dokonce spláchnout na hlasový příkaz. foto: AP

Není pravda, že číst časopisy, které vydávají radnice za peníze těch, kdo platí daně, je plýtváním časem. Bydlíme v Praze 4 a jednou za měsíc dostáváme do kastlíku měsíčník Tučňák, který na 24 stranách nabízí většinou nudné, ale užitečné informace o změnách v dopravě či v parkování, kde se co rekonstruuje či nově staví nebo o vzdělávacích, kulturních či sportovních akcích pro rodiny či seniory a podobně.

Tučňáka u nás čte manželka. Ve čtvrtek 8. října mi přinesla nové vydání, ukázala na stranu šest a řekla: „Tak tohle si přečti!“ Článek s titulkem První mobilní smart toaleta v Praze 4 byla otevřena na Spořilově byl pozoruhodný, protože měl dokázat, že radnice – jak se říká – je trendy a že se vydává na cestu nastupující digitalizace. Zpráva informuje o zahájení provozu hypermoderního záchodu v blízkosti sportovišť na Roztylském náměstí.

Využití nových technologií

„Kromě zvýšeného komfortu pro uživatele je vybavená solárním napájením, čtečkou platebních karet, ovládacím softwarem a softwarem pro dálkovou obsluhu a monitoring,“ stojí v úvodu. A také jsem se dozvěděl, že naše radnice se inspirovala obdobnými zařízeními v městské části Praha 6, kde se tento nápad prý setkal s pozitivními ohlasy.

Jedinečnost smart toalety dle radního pro životní prostředí a místní Agendu 21 Tomáše Hrdinky spočívá ve využití nových technologií, jež prý umožňují efektivně a za nižší náklady udržovat vysoký standard této služby

Jedinečnost smart toalety dle radního pro životní prostředí a místní Agendu 21 Tomáše Hrdinky spočívá ve využití nových technologií, jež prý umožňují efektivně a za nižší náklady udržovat vysoký standard této služby. A také jsem se dočetl, že zásadní novinkou je, že vstup, který pro jedno použití toalety přijde na deset korun, je umožněn pouze zasláním SMS či použitím platební karty, aby zařízení nebylo zneužité nežádoucími osobami.

Ve smart toaletě však kromě vyřízení toho, k čemu je určena, je možné si dobít i mobilní telefon. Tady už jsem zvedl obočí, ale nakonec jsem si řekl, proč ne. V kabině je i pohybové čidlo, kterým lze při déletrvajícím neměnném pohybu vyhodnotit, zda se někomu například neudělalo špatně či nevyužívá toalety k jinému účelu, než je žádoucí. Další čidla sledují stav všech náplní a čidlo pro zavírání dveří odhalí případné opakované zneužití vstupu více osobami.

Řádný úklid

Smart toaleta přišla radnici na 300 tisíc korun, náklady na roční správu se předpokládají v řádu nižších desítek tisíc. Článek avizuje, že radnice chystá otevřít druhou smart toaletu na podzim, pokud se provoz první osvědčí. A jsme u toho. Nechám stranou problém, který mohou mít digitálně ne zcela proškolení důchodci, jichž na Spořilově žije mnoho, při snaze otevřít toaletu SMS či platební kartou. Ptám se na to hlavní: Může se příznivě osvědčit provoz toalety, v níž se bude uklízet – jak zpráva z Tučňáku uvádí – jednou za týden?

Radní na Praze 4 by měli místo smart toalety postavit tradiční záchod, kde příslušná paní místo SMS a platebních karet bude brát sice hotovost, ale zato toaletu řádně uklidí vždy, když to bude třeba

Vždyť na benzinových pumpách, v restauracích či v obchodních centrech se toalety čistí několikrát denně, jak o tom svědčí rozpis uklízeček na dveřích či zdech toalety. Každý si dokáže představit, jak může vypadat takové veřejné zařízení po sedmi dnech bez úklidu… Ze smart toalety se může stát smrad toaleta. Proto by bylo možná lepší, kdyby radnice Prahy 4 zavedla jiný režim úklidu, třeba pětkrát za den. Jenže v tomto případě provoz smart toalety výrazně podraží a náklady nebudou desítky tisíc korun ročně, ale měsíčně.

Radní byvýdobytky automatizace, robotizace a digitální revoluce měli spíše zavádět tam, kde to má smysl, třeba na úřadech. A místo smart toalety postavit tradiční záchod, kde příslušná paní místo SMS a platebních karet bude brát sice hotovost, ale zato toaletu řádně uklidí vždy, když to bude třeba.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!