Čekají nás tři týdny, kdy budou počty nemocných stoupat, uvedl Prymula

Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě nejméně deset až čtrnáct dní, spíš ale tři týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit, řekl v pátek na tiskové konferenci. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška přibývá nakažených mezi seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:04 16. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Prymula

Roman Prymula | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jsme na počátku doby, která bude nesmírně složitá. Po tři týdny bude narůstat počet nemocných. Doufám, že to nebudou tři týdny, ale deset nebo 14 dnů to bude určitě,“ řekl ministr a dodal, že příliš rezervních kapacit už není, proto se musí aktivovat rezervní kapacity. „Nepředpokládáme, že je využijeme, ale musíme mít rezervní kapacity,“ dodal.

O víkendu by se první vojenská polní nemocnice s 500 lůžky měla začít stavět v halách výstaviště v pražských Letňanech, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO). „Tato nemocnice se začne využívat až v momentě, kdy budou ohrožené kapacity v ostatních zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Máme vysoké procento pozitivních testů z celkového počtu, máme narůstající počet úmrtí. To není příznivé. Musíme mít dvě priority: zastavit tento nárůst, vybudovat dostatečnou kapacitu, aby při nárůstu nedošlo k tomu, že nemocniční kapacity budou zaplněny a přetečou,“ dodal Prymula. „Máme i pozitivní čísla – rekordní počet testů, překročili jsme 30 tisíc, blížíme se k 35 tisícům,“ dodal. Testů bylo za čtvrtek 34 619. Důležité je podle něj omezit počet kontaktů.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, podle Duška mírně kleslo na 1,4. Cílem je podle něj dál snížit reprodukční číslo pod 1. „Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů,“ doplnil Dušek. 

„Epidemie prostupuje naší populací velice rychle. S tím roste počet aktuálně pozitivních pacientů, kteří mohou nemoc šířit dál, pokud nebudou včas izolováni. Rychlý průběh epidemie může zvýšit tlak na nemocniční systém,“ řekl Dušek. „Růst počtu pozitivních seniorních skupin obyvatel a obecně zranitelných obyvatel, to tady na jaře nebylo,“ dodal.

115 klastrů v sociálních zařízeních

Koronavirus se podle Duška šíří i v domovech pro seniory. „Evidujeme 115 nových klastrů v sociálních zařízeních, přinesly více než 2000 nakažených,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. V říjnu se podle zdravotnických statistik nakazilo 9500 lidí starších 65 let, právě přes 2000 v domovech pro seniory. Častěji než mladší končí v nemocnici.

Pro první polovinu měsíce října platil realistický scénáře s R 1,4. Nově je za tento měsíc 78 251 nakažených koronavirem. „Virus se chová tak, jak modely předpokládaly,“ dodal Dušek. Katastrofický scénář zřejmě díky opatřením podle něj nenastane.

Bez efektu opatření při R 1,4 může být přes 260 tisíc nově diagnostikovaných ve druhé polovině října. „I dle relativně příznivých scénářů poroste v následujících týdnech celkový počet hospitalizovaných k hodnotám 4500 až 5000 v daném dni,“ oznámil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Počet hospitalizovaných na intenzivní péči může růst k hodnotám vyšším než 800 v daném dni. 

Laboratoře ve čtvrtek provedly 33 445 testů, což je druhý nejvyšší počet od začátku epidemie. Pozitivních jich bylo zhruba 29 procent, rovněž druhý nejvyšší podíl od března. V posledních dnech je testování intenzivnější, od úterý do středy bylo testů vždy více než 30 000.

Počet nově nakažených v Česku za pátek stoupl o 5668, tedy o 11 méně, než byl rekordní nárůst do středečních 18:00. Celkem nemocných je tak 87 400 lidí. Většina má mírný průběh, ale počet hospitalizovaných roste. Nemocnice registrují 3120 pacientů s covidem, což je o 200 více než ve čtvrtek. Ve vážném stavu je 551 z nich. 

Nejhůře je na tom Praha, kde leží 483 pacientů. Nejvíce zatížená je Fakultní nemocnice Motol, informoval o tom Vladimír Černý, vedoucí Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví.

„Domnívám se, že nám nehrozí kolaps zdravotní péče. Následující týdny ale budou náročné. Čekají nás potíže rozhodnout o tom, co je, a co není reálná péče,“ uvedl Vladimír Černý.

Za pátek zatím zemřelo 17 nakažených, ve čtvrtek 45 a ve středu 60. Tyto údaje se ale mohou zpětně měnit.

ako, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme