Elektromobily jsou levnější než klasická auta, tvrdí stále více expertů

Nákup a provozování elektromobilu je levnější ve srovnání s benzinovým nebo naftovým automobilem.

Elektromobil Škoda CitigoE iV patřil mezi nejvýhodnější nové elektromobily na trhu. Než Škoda rozhodla, že s jeho výrobou a prodejem končí.
foto: Škoda

Vyplývá to z několika nejnovějších studií pojišťoven, výrobců i akademických pracovišť. Zatímco náklady na pořízení vozidla jsou dosud u elektromobilů výrazně vyšší, náklady na jejich provoz a servis vycházejí o pětinu až třetinu lépe než u klasických aut. Poradenská společnost Deloitte navíc v průběhu příštího desetiletí předpokládá i snížení nákupních cen elektromobilů.

Britská pojišťovna Direct Line, která se specializuje na automobilový sektor, porovnávala náklady na pořízení a provoz elektromobilu (EM) a ekvivalentních modelů automobilů na benzin nebo na naftu při 14letém provozu.

Vyšlo jí, že celkové náklady mohou být u EM ročně nižší asi o 107 liber (3 200 Kč), přičemž provozní roční náklady jsou u EM o 21 % nižší než provozní náklady auta s dieselovým motorem. Podle koncernu Volkswagen jsou náklady na servis EM dokonce až o 35 % nižší než u klasických aut a jejich provoz stojí asi jen třetinu.

V podle analýzy Výzkumného ústavu Michiganské univerzity náklady na servis EM nedosahují ani poloviny servisních nákladů na auta s benzinovými motory. V roce 2018 vycházely v průměru na 485 USD ročně, zatímco u benzinového motoru to bylo až 1 117 USD.

Důvodem jsou jednodušší konstrukce elektromobilů, a tím pádem jejich snadnější servis, vyšší účinnost elektromotoru a celková delší životnost elektromobilů, která se pohybuje mezi 15 až 20 lety. Postupně odeznívá i problém s bateriemi, u kterých dnes někteří výrobci deklarují životnost kolem 10 let nebo 200 000 kilometrů bez ztráty kapacity.

Servis elektromobilů a srovnatelných aut se spalovacími motory vychází u některých typů levněji i v Česku. V porovnání nákladů na údržbu podle servisních plánů výrobce jsou výdaje na servis Škody CITIGO až třikrát vyšší než u elektrického modelu CITIGOe iV.

Kromě jednodušší technologie a baterie bez aktivního chlazení hraje roli i dvojnásobný servisní interval u elektromobilů. Největší světový výrobce elektromobilů, americká Tesla, dokonce nemá žádný pevně stanovený plán prohlídek a firma jím ani nepodmiňuje platnost své čtyřleté záruky.

Tesla doporučuje každé dva roky měnit kabinové filtry a vyměnit brzdovou kapalinu a každý rok nebo po 20 000 kilometrech by se také měly vyčistit a promazat brzdové třmeny.

Loňský rok 2019 byl pro elektromobilitu ve světě významným milníkem. Prodej elektromobilů a plug-in hybridních elektrických automobilů poprvé překročil hranici 2 milionů vozidel. Podíl čistých, tedy bateriových elektromobolů, z toho představoval 74 %, což byl nárůst o 6 % oproti roku 2018.

V Evropě v prodejích dominovaly severské země a Nizozemsko. Na trhu v Norsku dosáhly EM podílu 56 % z celkového prodeje osobních automobilů a dva z deseti nejprodávanějších vozů v Holandsku byly elektromobily. Celosvětovému trhu EM a hybridů však nadále dominuje Čína.

Trh v USA pak zásadně ovlivňuje model 3 Tesly, který tam představuje polovinu všech prodejů. Ostatní části světa za Evropou, Čínou a USA zaostávají. Analýza společnosti Deloitte očekává, že elektromobily v příštích 10 letech překonají hybridní vozy a do roku 2030 budou představovat 81 % (25,3 milionu) všech prodaných vozidel využívajících nějakou formu elektrického pohonu.

Trh s elektromobily je však zatím nestabilní a nadále ho ovlivňuje řada faktorů. Když Čína snížila dotace na nákup EM, okamžitě klesly jejich prodeje. Pokles zaznamenaly i USA v důsledku snížení cen pohonných hmot.

Zároveň ale v současné době neklesají ceny nových EM. Když dotace na nákup elektrického auta v Číně klesly o 10 %, cena standardního modelu 3, který Tesla od roku 2019 masivně vyrábí ve své nové továrně v Šanghaji, vzrostla na čínském trhu o 1,5 % na 42 900 USD.

Čína ale i bez započtení tamní produkce Tesly vyrobila v červenci 2020 asi sto tisíc elektromobilů, což je o 15,6 % více než ve stejném měsíci v roce 2019. A ačkoliv bude čínská vláda dotace na nákup elektromobilů i nadále snižovat, a to o 20 % v roce 2021 a o 30 % v roce 2022, analytici přesto očekávají podobná tempa růstu výroby a prodeje elektrických aut v Číně i v nejbližších letech.

Svět chce v příštích letech do elektromobility investovat miliardy USD. Masivní investice oznámil například Izrael. Zatímco v roce 2020 byl podíl elektromobilů na veškerém prodeji automobilů v zemi 3 %, v roce 2025 chce vláda dosáhnout zvýšení na 16 % a v roce 2030 až na 51 %.

Aby byl cíl reálný, hodlá izraelské ministerstvo energetiky investovat do výstavby nových nabíjecích stanic tak, aby jich do pěti let bylo v zemi několik desítek a do deseti let několik stovek tisíc.

Izraelský trh je známý jako inkubátor technologických novinek a trendy udává i v elektromobilitě. Jedním z řešení je např. systém Driivz pro řízení sítě dobíjecích stanic a správu zákaznických účtů, který už úspěšně slouží zákazníkům i v České republice.

tisková zpráva

49 Comments on “Elektromobily jsou levnější než klasická auta, tvrdí stále více expertů”

  1. „celková delší životnost elektromobilů, která se
    „celková delší životnost elektromobilů, která se pohybuje mezi 15 až 20 lety“

    by mě zajímalo, jak na to přišli. Dyť kromě pár kousků Peugeot 106 a podobných žádný moderní elektromobil tak dlouho nejezdí.
    První moderní je Mitsubishi imiev a ten je starý 10 let.

  2. Ponukam velmi priame porovnanie nakladov z realnej prevadzky
    Ponukam velmi priame porovnanie nakladov z realnej prevadzky dvoch firemnych vozidiel tu v Irsku:
    Nissan e-nv200 vs Nissan nv200. Teda prakticky rovnake auto, len jeden je diesel a druhy elektrina. ceny su v eurach.

    e-nv200:
    r.v. 2017, bateria iba 24kWh (realne vyuzitelnych cca 21kWh), cena 23900 eur
    Za posledne 2 roky najazd 83tis km, v drvivej vacsine mesto (cca 85%). strata kapacity baterie po 2 rokoch zatial nemeratelna.

    Naklady 666 (road tax), 240 (rocna technicka prehliadka), 480 (vymena gum a drobne opravy), poistenie 1040.

    naklady na palivo 1975 eur (nabijanie zvacsa v noci a na lacnu energiu). Iba obcas na verejnych rychlonabijackach za vyssiu cenu. Obcas je vyuzivana aj jedna nabijacka Nissanu ktora je zadarmo.

    naklady spolu: 4401
    naklady vratane ceny vozidla po 2 rokoch: 28301
    projekcia za dalsie dva roky: cca 33tis

    nv200:
    r.v. 2016, 1.5l diesel, cena 13490 eur
    Za posledne 2 roky najazd 159tis km, 70% mimo mesto

    Naklady 666 (road tax), 240 (rocna technicka), 3640 (gumy, 18x meneny olej + filtre, 3x palivove, senzor, 2x brzdove dosticky, timing belt, tesnenie), poistenie 1290.
    naklady na palivo (dlhodoby priemer 6.4l/100km) 13 220 eur.
    naklady spolu: 19056
    naklady vratane ceny vozidla po 2 rokoch: 32546
    projekcia za dalsie dva roky: cca 52tis

    ———
    Z uvedeneho zjavne vyplyva, ze uz po dvoch rokoch sa vyssia cena za nakup elektrickeho auta oplati aj v pripade ze zdvojnasobim najazd a naklady u e-nv200.
    v dalsich rokoch sa rozdiel uz len zvysuje a za dalsie cca 2-3 roky elektricky van usetri tolko, ze sa moze kupit novy.

    env-200 ma vyrazne kratsi dojazd, ale to pri zakazkach v meste vobec nevadi, prave naopak su vlastnosti e-auta v tomto rezime vyhodou.
    dieselovy van je bez diskusie lepsi na dlhsie trasy mimo mesto, ale stravi nepomerne viac casu v servisoch a naklady na nutny servis su brutalne vyssie.

    Nezapocitane ine drobnosti ako napr. mytne poplatky su pre e-nv200 lacnejsie, parkovanie tiez nezriedka zadarmo, lebo statie a zaroven nabijanie na nabijacich stojanoch nie je spoplatnovane.

    1. Ten diesel má téměř dvojnásobný nájezd, takže to
      Ten diesel má téměř dvojnásobný nájezd, takže to vychází trochu jinak.
      159000/83000=1,91. Tedy pro srovnání je nutné náklady tímto číslem podělit. Tedy spotřební materiál 3640/1,91=1905 EUR a palivo 13 220/1,91 = 6921 EUR. Tedy při stejném nájezdu by ten diesel vyšel za 2 roky na 13490+666+240+1905+6921=23222 EUR což je o 5079 EUR méně než provoz EV verze!
      Ano, při dalším nájezdu ty náklady budou růst různě až se někde protnou, ale rozhodně vás to EV nevyšlo za první 2 roky levněji za stejnou odvedenou práci.

      1. Uplne presne porovnanie sa neda spravit, lebo elektroauto aj
        Uplne presne porovnanie sa neda spravit, lebo elektroauto aj dizlak uz z podstaty svojich vlastnosti maju ine vysledky v roznych situaciach, aj ked ide o principialne identicke vozidlo (minivan). Naklady u dieselu by pri jazdeni iba v meste prudko vzrastli, lebo pomale jazdenie, caste brzenie a rozbiehanie rozhodne neproprieva ani spotrebe, ani dalsim veciam ako brzdove dosticky a dalsie veci. Jeho idealne pouzitie je na dlhsich trasach. Naopak elektroauto je do mesta idealne. Brzdenie sa riesi rekuperaciou, teda setri sa jak energia, tak brzdove dosticky. Spotreba prudko klesa (oproti dlhym trasam). Je dynamicke, tiche, obzvlast na krizovatkach pri rozbiehani je elektro a diesel neporovnatelny.
        Nebudem to tu opakovat, vyssie som to pre runnera prepocital. Keby e-nv200 mal najazd ako diesel, tak je stale na tom lepsie.
        Pozri si tie cisla.
        Inak pocitat diesel s takym malym najazdom ako to uvadzas aspon pre mna nema ziaden zmysel, to by som ho uz vobec nekupoval, stacilo by mi na vsetko jedno e-nv200 (iba by sa viac nabehalo).

    2. Já teda už vážně nevím, přijde mi, že tady na Hybridu
      Já teda už vážně nevím, přijde mi, že tady na Hybridu se ti dobroelektroseři množí snad dělením, nebo co…

      Teď nám Maggi uvařil polívku z pytlíku s výpočetem provozních nákladů dvou různě starých vozidel bez uvedení výchozí hodnoty nájezdu a s naprosto odlišnou hodnout najetých km.

      To jako máme sežrat, jo? No fuj 😀

        1. Tak pokud bych nic nevymýšlel a vzal to lineárně z
          Tak pokud bych nic nevymýšlel a vzal to lineárně z Magyčových čísel, tak srovnává servisní náklady EV s najetými 124 tisíci km a dieslu s 318 tisíci km.

          Jestli si myslíte, že ty dva nájezdy jsou zhruba stejné a tudíž by náklady měly být srovnatelné, tak pak jo. Podle mě to je naprosto mimo.

          1. Zajima me, zda se se stejnou vervou poustite do boje proti
            Zajima me, zda se se stejnou vervou poustite do boje proti SUV, ktera udelaji stejnou sluzbu jako klasicky osobak, ale jsou drazsi na porizeni, maji vyssi spotrebu, pojistku, vetsi opotrebeni gum, brzd atd. Zkuste tu vasi houzevnatost uplatnit treba u porovnani BMW 5 a BMW X5.

            1. SUV od BMW, Audi, MB, Škody, Hyundai, ta poplenice od
              SUV od BMW, Audi, MB, Škody, Hyundai, ta poplenice od Renaultu apod. jsou naprosto zbytečná auta pro teplouše zasírající prostor i ovzduší měst.

              Vrcholem teplajznictví je pak Model Y, který falešně předstírá, že nic nezasírá a k tomu je to ještě vrcholně ohyzdný vřed silnic.

              Z SUV uznávám pouze staré Nissany, staré Pajero, Toyotu Land Cruisera, Jeepy, ISUZU, a některé Fordy.

              Víc nemám, co bych k domu dodal.

      1. Ze nerozslisis Magy od Maggi by som este pochopil, aj ked
        Ze nerozslisis Magy od Maggi by som este pochopil, aj ked takato detinska snaha o urazku len jasne vypoveda o tvojej dusevnej prizemnosti.
        Ale ze dedukujes uplne nezmysly a nedokazes si ani spocitat celkom jednoduche veci, je viac nez zarazajuce. Alebo sa to skor da chapat ako umysel, co v tvojom pripade nie je az take prekvapujuce, vzhladom na tvoj vytrvaly boj s veternymi mlynmi.
        Ale aby si nepovedal, ze som sviniar, pomozem ti to prepocitat, dobre?

        Rok vyroby je mierne odlisny, ale oba vozy boli kupene do firmy prakticky v rovnakom case – odstup iba asi mesiac. Oba boli kupovane ako NOVE. Predpokladam teda, ze ti je jasne, ze rozdiel v roku vyroby nehra ulohu, Ci sa nv200 vyrobil v 2016 alebo 2017 je fuk, ten rok proste stal v sklade a cakal, kym ho kupime. Vychodzi najazd u oboch vozidiel je teda nula.

        Ak by som mal pocitat, ze e-nv200 ma najazd rovnaky ako dieselovy nv200 (teda cca 159tis km), naklady a porovnanie by vyzerali po dvoch rokoch takto:

        Naklady 666 (road tax), 240 (rocna technicka prehliadka), 480 (vymena gum a drobne opravy), poistenie 1040.

        Naklady na palivo cca 3900 eur. Trochu som pridal, lebo pri vacsom najazde by sme museli auto nabijat castejsie na platenych rychlonabijackach.

        naklady spolu: 6326
        naklady vratane ceny vozidla po 2 rokoch: 30226
        projekcia za dalsie dva roky: cca 36.5 tis

        pricom u dieseloveho nv200 je to takto:
        naklady vratane ceny vozidla po 2 rokoch: 32546
        projekcia za dalsie dva roky: cca 52tis

        Takze je mi luto, dva roky prevadzky s podobnym najazdom ako diesel a elektroauto svoju vyssiu nakupnu cenu s prehladom vyrovnava a este je tam rezerva. Nehovoriac o tom, ze po dvoch rokoch by sa rozdiel uz len zvysoval (v neprospech spalovaku, samozrejme).

        Inak na zaklade tychto cisel vazne uvazujeme o predaji toho dieseloveho nv200 a kupe druheho e-nv200 s vacsou bateriou, plus je v uvahe pridanie dodatocnej baterie v spolupraci s Muxsanom.
        Tym padom ho budeme moct vyuzivat na dlhsie trasy, ktore dnes robime len s dieselovym.

  3. Zdravím,
    je to asi pokaždé malinko jinak!
    Měl jsem

    Zdravím,
    je to asi pokaždé malinko jinak!
    Měl jsem Mercedes 3000 CE kupé a kupoval jsem ho 7 let staré.
    Bylo skvělé v celku,ale moc mne trápily časté drobné i větší závady.
    Prostě u takového auta vám vadí každá závada!
    Dnes jsem majitelem jednoduchého auta u kterého mne kde co netrápí a hlavně tam pomalu nic není.Máme 3 auta a opravdu je potřebujeme 2x Suzuki Ignis,1 Nissan Navara,stáří těsně kolem 20 let,jezdíme denně a to částečně v docela náročném terénu,přesto jsou náklady na provoz směšné!
    Netuším jak dlouho budou provozu schopné,ale jak dožijí,nahradím je EV a opět starším a čím jednodušším!
    Skvělou možností by byl Bollinger B2,jenom ta cena je nesmyslná!
    Možná mne zachrání stroj ze staré dobré Číny,nebo Rumunska :-)?!

      1. Jestli to má být v CZK, tak to sakra přitlač 😉 V OE jeden
        Jestli to má být v CZK, tak to sakra přitlač 😉 V OE jeden vstřik 21k (x8), pumpa 65k…

        Navíc to zdaleka není jen pumpa a vstřiky, ale i lišty, filtr housing, nádrž…

        A hlavně to musí taky někdo vyměnit, což na tomhle autě fakt úplně sranda není.

        Za OE ceny a hodinovku v autorizáku to bohužel tak vychází, to, že se to dá udělat stejně kvalitně za zlomek ceny, je věc jiná.

        Jen jsem to sem postnul jako protiváhu k těm drahým bateriím do EVčka.

        Moderní spalovák je sakra drahá záležitost na provoz, ti, co dnes jezdí v 15ti letých ojetinách a většinou nejvíc křičí jak jsou EV nesmyslně drahá, tak se za pár let nebudou stačit divit.

        1. Základ je kupovat ND od výrobce a ne od překupníka (v
          Základ je kupovat ND od výrobce a ne od překupníka (v tomhle případě od automobilky), kdysi mi dělali na služebáku opravu stahovačky okna (klasika praskla nějaká kostice z ošizeného plastu mrazem a okno spadlo – běžná bolest Octavií) a dávali mi rozpis, toho co dělali – 1 elektrikářskej bindr stál 25 Kč – to tenkrát stálo balení 100 ks v krámu. Tak mě to pobavilo, že si to dodnes pamatuju.

            1. To sice jo, ale vyndejte vstřik, opište číslo a chvíli
              To sice jo, ale vyndejte vstřik, opište číslo a chvíli hledejte a budete se divit. Čekám, že tam bude Delphi, případně Bosch nebo Continental. Pak už jen stačí hledat, kdo je distributor atd.. Když jsem takhle kupoval nové lambdy na svoje auto, tak originál ve značkovém moc za kus, u distributorů dílů (ELit, Kelly atd) polovina za kus za kus, pár hodin hledání dva telefonáty a stálo to jako u distributorů, ale oba dva kusy. Když chcete takové starší auto provozovat, tak buď tohle umíte, máte znalosti, nebo musíte mít naditou prkenici.

              1. Mě tohle vysvětlovat nemusíte, protože to dělám denně.
                Mě tohle vysvětlovat nemusíte, protože to dělám denně. Nicméně Elit ani Kelly (dnes už stejný vlastník) není výrobce, o kterém jste psal výše, ale jeden z řady překupníků, možná ne tak hamižný jako automobilka a její dealerská síť.

                1. Taky nemusíte nakupovat u nich – ostatně nejste povinen
                  Taky nemusíte nakupovat u nich – ostatně nejste povinen nakupovat ani v čr – mimochodem, nevím opět proč, ale v čr je řada dílů zbytečně drahých a i řada servisů si nechává vozit ze zahraničí a i s dopravou je to levnější – ovšem emisně opět blbě a zároveň nepochopitelná cenotvorba.

        2. Pokud někdo jezdí v 15 let staré ojetine, tak asi nebude
          Pokud někdo jezdí v 15 let staré ojetine, tak asi nebude jezdit do autirizaku. A ta ojetina bude mít cenu pár korun, takže i počítá s tím, že až se vyskytne fatální problém, auto půjde do šrotu. A koupi se další ojetina za levno. A furt to vyjde podstatně levněji než EV.

          1. OE -originální díl, OEM – dodavatel/výrobce originálních
            OE -originální díl, OEM – dodavatel/výrobce originálních dílů
            Tak samozřejmě, že na tom rejžujou značně, ale tak když je někdo ochotnej to platit…
            Já tu obludnost vidím hlavně v tom, že dnešní spalovák je už příšerně komplikovaná záležitost, navíc mutovaná snahou šetřit, a to je přímo smrtelná kombinace.
            Trend poslední doby taky je, že automobilky dávají od svých průserů ruce pryč, dneska už nikoho moc nezajímá, jak bude jeho výrobek fungovat po záruce, ještě třeba 5 let zpátky bylo možný některý průserový díly řešit na kulanci i u poměrně ojetých aut, dneska už to všichni hrajou do outu.
            Mám servis, řešíme hlavně auta cca 3-15let stáří, hlavně problémy kolem motorů. Vím, že se tvrdí už 20let, že čím novější, tak tím horší, ale za poslední roky to nabírá solidně na obrátkách.
            Samozřejmě na jednu stranu je to záruka zakázek, ale vnitřně mi je z toho fakt smutno. A hlavně pro uživatele s nižšími příjmy bude brzy servis spalováku mimo jejich finanční možnosti.

  4. Když to rozpočítají na 14 let provozu, tak to teoreticky
    Když to rozpočítají na 14 let provozu, tak to teoreticky může vyjít. Kdo ale bude dělat velké nájezdy s autem starším než 10 let?
    Celkovou životnost elektromobilu si představují na 15-20 let. To vůbec nemusí být pravda. Může odejít baterka, apod…

    1. včera, nebo kdy tu byl článek, kde to majitel srovnával na
      včera, nebo kdy tu byl článek, kde to majitel srovnával na svém případě – jako všechny studie dokázal – rozhodující je nákupní cena a její rozdíl promítnutý do TCO Kč/km, konfigurace příplatkové výbavy, pohonné hmoty, servis, pojistky je ve výsledku prašť jako uhoď

      1. Ano, u nového auta to je podstatná část nákladů, u
        Ano, u nového auta to je podstatná část nákladů, u ojetiny menší. Co jsem měl předchozí auto (vyšší střední třída), tak bylo kupováno jako ojetina, po necelých 3 letech prodáno a s nájezdem 110 tisíc, jsem měl náklady pod 5 KČ/km, z toho skoro polovina PHM, ztráta hodnoty byla asi 1 KČ/km a zbytek pojistka a servis a ostatní náklady.

    2. Nevím jak je to v současnosti , ale ještě před pár lety
      Nevím jak je to v současnosti , ale ještě před pár lety společnosti , co si to mohli dovolit, obměňovali služební auta automaticky každé 3-4 roky. Já osobně ve firmě jsem vždy odolával podobným argumentům o „obvyklých postupech“ a chtěl jsem každé auto mít co nejdéle. V praxi to dopadlo tak, že jsme auta, na které bylo potřeba se spolehnout (obchodníci, technici) stejně vyměňovali po zhruba 4 – 5 letech a dostávali je přidělení zaměstnanci s potřebou „ježdění kolem komína“. nemohli jsme si moc dovolit, aby nám zůstal člověk viset na cestě nebo servisu. Všechna auta se pravidelně servisovala , ale po těch 4-5 letech a nájezdech přes 100 tis. km vždy začínali problémy. Rozvody, turba, katalyzátory … co oprava to desítky tisíc a pokrčení ramen servisáků v dílně – “ jo to je při těhle km a stáří obvyklé „. Ale ty nervy s odkládáním schůzek u zákazníků apod.
      EV skutečně tenhle možná jen subjektivní psychologický problém odstraňují. Možná se rouhám a budu potrestán osudem, ale od pořízení Tesel (S a nově TM3, kde zatím nemám dlouhodobější sledování) jsme v klidu. dvě S-ka nájezd kolem 150 tis. km, stáří 5 a 6 let. Náklady na servis – 0 slovy nula – měníme samozřejmě pneu (v cyklech delších než dříve) a každého auta jednou brzdové destičky. Takže žádné drahé agregáty (protože tam prostě nejsou) ale ani žádné běžné filtry apod.
      takže studie odpovídají mé praxi a myslím, že jak budou EV stárnout a najíždět porce km tak se to jen potvrdí. To by mělo mít významný vliv na reálné ceny ojetin tzn. trochu smazávat problém vyšších nákladů na pořízení . Věřím i v postupné snížení cen. Tesla sériovostí a vývojem, dinosauři pod tlakem konkurence a tím, že jim dojde, že dělat EV aby splnili normu a mohli dál prodávat spalovány, je dlouhodobě nesmysl.

          1. Obrat a zisk divize Service & Repair z výroční zprávy
            Obrat a zisk divize Service & Repair z výroční zprávy Tesly přepočtený na provozovaná vozidla je relevantní údaj o nákladovosti oprav a údržby těchto vozidel.

            Na rozdíl od tvého komediálního výstupu se statisticky naprosto nerelevantním vzorkem „naše dvě auta“.

              1. Určitě ne.
                Pointou je ale fikce nižších nákladů na

                Určitě ne.

                Pointou je ale fikce nižších nákladů na servis. Aktuální čísla se mi nechce hledat, ale v roce 2018 byly průměrné roční servisní náklady (a příjem Service & Repair divize) na provozované Tesla vozidlo 2.769 US$

                To bylo 4x více než například u BMW.

                Z uvedeného je nad slunce jasnější, že nižší náklady na servis Tesla elektromobilů jsou naprostá, ale naprostá fikce. Tesla má z oprav mega vejvar a nějaký nick AVE tu blábolí něco o nízkých servisních nákladech jejich Tesel. To je fakt k smíchu.

                1. Ty cisla nemuzu overit, ale neco mi rika, ze obsahuji i
                  Ty cisla nemuzu overit, ale neco mi rika, ze obsahuji i zarucni a kulancni opravy, protoze to bude jina divize a vyroba to musi take platit. Takze ty naklady na jedno auto neplati pokazde zakaznik. Otazkou je, jak to muze vykazovat bmw, kdyz ty servisy jim nepatri. Mate hrusky a melouny v jednom pytly.

                2. V tom prvním máte nepochybně pravdu, ovšem kdo to platí
                  V tom prvním máte nepochybně pravdu, ovšem kdo to platí není pointa.
                  K tomu druhému se nemůžu vyjářit, nevím.

                3. A v tom je ten udajny rozdil 4x tolik co BMW. Protoze BMW
                  A v tom je ten udajny rozdil 4x tolik co BMW. Protoze BMW opravy v servisech mimo zaruku vubec nemuze zahrnout do vykazu. Tesla provozuje servisy v ramci koncernu a tudiz vykazuje i opravy mimo zaruku.

                4. troll tuner opět plácá nesmysle. Snaží se vydávat za
                  troll tuner opět plácá nesmysle. Snaží se vydávat za odborníka , uvádí rádoby fundované argumenty a odkazy, ale úplně mimo mísu. Podle organizačního uspořádáním „divize servis a repair Tesly“ a její činností má její obrat společeného s opravami prodaných vozů asi tolik jako Escort servis s opravami vozů Ford Escort. Federerova úspěšnost prvních servisů taky neznamená, že musí jezdit s autem opakovaně na opravy.
                  Ale v hospodě na nádraží musí být Brunner za kinga, to bezesporu.

                1. Opet sme se dozvedeli hovno, jako vzdy 🙂 Tesla s kapitalizaci
                  Opet sme se dozvedeli hovno, jako vzdy 🙂 Tesla s kapitalizaci velkou jako zbyclych 5 nejvetsich automobilek dohromady VS Tesla bankwupt….to chce notnou davku damagogie, narcisismu a demence. Zkus se zeptat sam sebe v kolika dalsich vecech ve svem zivote se tak brutalnim zkusobem pletes diky svemu egu.

  5. ANO, autopopelnice od roku výroby 2015+ jsou schválně
    ANO, autopopelnice od roku výroby 2015+ jsou schválně konstruovány tak aby vysávali z lidí prostřednictvím servisu nejlépe autorizáku haldy prachů…

    ANO, eletromobil je ve výsledku levnější pokud ovšem :

    1) se nevstahuje k ojetině z německa
    2) se mu nepodělá pozáručně eletronika či batery
    3) to není tesla r.v.2021+ na jedno použití :))))))))

    https://youtu.be/GkQga-mzO4Y?t=610

    https://youtu.be/KW-6Klu4rnQ?t=1512

    https://kcc-hho.webnode.cz/elektromobil/poruchy/

Napsat komentář