Hlavní obsah

Jediné izraelské letovisko u Rudého moře proměnila karanténa k nepoznání

Novinky, Michael Švarc

Na plážích v Ejlatu je obvykle hlava na hlavě. Teď však jediné izraelské letovisko na březích Rudého moře zeje prázdnotou kvůli velmi přísnému lockdownu. Až 80 procent místních je přitom zaměstnáno v cestovním ruchu a je tedy aktuálně bez práce, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský Ejlat kvůli karanténě osiřelVideo: AP

 
Článek

Před vypuknutím epidemie koronaviru registroval Ejlat jen tři procenta nezaměstnaných. „Už jsme jeden lockdown zažili, nezaměstnanost se tehdy vyšplhala na 75 procent,” uvedl starosta letoviska Meir Itzhak Halevi. „Ve 30 procentech našich domácností nepracovali dva lidé,“ doplnil.

Izrael se v uzávěře zlehka nadechuje

Koronavirus

Izrael má jednu z nejpřísnějších karantén vůbec, podle starosty by izolovaný Ejlat měl mít ovšem výjimku. Je totiž zaklíněn mezi egyptskými a jordánskými hranicemi a dá se do něj dostat pouze dvěma vstupy. Všichni příchozí by se podle Haleviho mohli prokazovat negativními testy, stejně jako kdyby cestovali do zahraničí.

Starosta doufá, že vláda jeho návrh projedná, čímž by mohla být zimní sezona ještě zachráněna. V případě, že se státní činitelé nedokážou s krizí poprat, bude Halevi u vrchního soudu žádat, aby mohli iniciativu a zodpovědnost za města převzít místní orgány.

Změnil se v město duchů

Obyvatelé Ejlatu zatím sčítají ztráty, letos už podruhé. „Jsme stoprocentně závislí na turismu ať už domácím, nebo příjezdovém. V srpnu nás zachránili jen domácí turisté. Doufáme, že se vše rychle vrátí,“ posteskl si Benny Biton, který pronajímá rekreační jachtu. Aktuální situace využívá k jejím opravám.

Padesátiletý taxikář Yigal Zohar žije v Ejlatu už 27 let. A podobnou situaci nepamatuje. „Je to tady jako ve městě duchů, nikde nikdo. A z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že vůbec nic nevydělávám,“ uvedl řidič.

Izrael má podle agentury AP, stejně jako mnoho jiných zemí, potíž najít rovnováhu mezi snížením infekce a ochranou ekonomiky. Jen během prvního lockdownu se nezaměstnanost v zemi vyšplhala na více než 25 procent a množství lidí přišlo o práci. Malí podnikatelé a zejména restauratéři či lidé z cestovního ruchu varovali, že další lockdown pro ně bude smrtící.

Žena izraelského premiéra bude jezdit ve Škodě Superb za téměř osm milionů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám