Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Zastupitelka Hrušovan Karin Blahofská: Byla bych ráda, kdyby se tu lidé více znali

Eva Kadlecová, Hrušovanský zpravodaj
sobota 17.10.2020

Ilustrační foto
Autor: Josef Valoušek, Hrušova...

Je jich patnáct a rozhodují o podobě a směřování obce. Jaké mají záliby, postoje a zkušenosti? V následující rubrice bychom vám rádi postupně představili jednotlivé hrušovanské zastupitele. V seriálu pokračujeme se zastupitelkou Karin Blahofskou.

  • Má 50 let, je rozvedená a má dva syny (Ondřej 23 let a Milan 30 let). Za svobodna se jmenovala Hauzarová. 
  • Od narození žila v Hrušovanech, poté 14 let v Židlochovicích, následně se vrátila zpět do Hrušovan. Zajímavostí je, že její předkové prokazatelně žili v Hrušovanech již v 18. století (min. od r. 1758).
  • Vystudovala gymnázium v Ivančicích. V minulosti pracovala ve spořitelně a v účtárně, nyní je již 19 let zaměstnaná jako zubní instrumentářka v Hrušovanech.
  • Zájmy: zahrada, vaření, procházky po lese a houbaření, lyžování, cestování (hlavně hory a lesy v jižních Čechách a na Slovensku).
  • V zastupitelstvu obce je druhé volební období jako nestraník za TOP 09, ale kandidovala již dříve za KDU-ČSL.
  • Není a nikdy nebyla členem politické strany, ani o tom neuvažuje.
  • V současnosti je předsedkyně kulturní komise, ve které byla již dříve řadovou členkou. V minulosti předsedala kontrolnímu výboru. 

Proč jste kandidovala do zastupitelstva obce? Jaké jsou vaše priority v obci?

Byla jsem oslovena panem Rožnovským a vzhledem k tomu, že měl velice dobré vize, tak jsem ho chtěla podpořit. Podle mě by se více lidí mělo zapojit do řízení obce. Pro mě je důležitá práce s dětmi v obci, především v oblasti sportu a kultury. Myslím si, že vztah ke sportu se nemusí budovat jen v rodině, ale je to i otázka komunity. Člověk by se neměl věnovat výhradně jen svým dětem, protože ne každé dítě vztah ke sportu získá od svých rodičů.

 

Co by se podle vás mělo v naší obci změnit?

Myslím si, že nějaké zásadní změny nejsou potřeba. Jsme obec, která má dobře zajištěno zdravotnictví i školství. Jsem moc ráda, že se staví nová sokolovna, protože jsem toto místo považovala za hodně důležité pro Hrušovany. Lidé se tam scházeli, například na hodech. Takže se těším, že snad již příští rok budeme mít sokolovnu na takové úrovni, aby se tam daly pořádat i jiné kulturní akce jako plesy a sportovní utkání. Máme sice sportovní areál na Jízdárenské, ale sokolovna má výhodu, že je uprostřed vesnice.

Byla bych ráda, kdyby se tu lidé více znali a kdyby měli k sobě blíž.
Domnívám se, že by kulturní akce měly lidi na vesnici především stmelovat.

 

Pracujete na zdravotním středisku. Jak hodnotíte úroveň zdravotnických služeb poskytovaných v obci a okolí?

Myslím si, že v naší vesnici je to zajištěno velmi dobře. Je zde pediatr, dva praktiční lékaři, internista, gynekoložka, oční lékař, psychiatrička, zubní lékař, neuroložka, psycholožka a masér. Naší výhodou je dostupnost dalších specializovaných pracovišť v Brně.


Bude do budoucna problém udržet zdravotnické služby v obci na této úrovni?

Myslím si, že bude. Mladí lékaři raději pracují v Brně, než aby dojížděli do Hrušovan, takže je problém prakticky se všemi lékaři, z nichž mnozí jsou již v důchodovém věku.


Bude muset podle vás obec vytvářet nějaké pobídky pro lékaře jako je tomu například v Pohořelicích?

Myslím si, že bude muset. Je ale pravda, že pronájem ordinace na zdravotním středisku je výrazně nižší než v Brně. Musím ale dodat, že klientela v Brně je ochotna za celou řadu výkonů připlatit. Nedostatek lékařů není problém pouze Hrušovan, stejná situace je také v Pohořelicích, Židlochovicích nebo Dolních Kounicích. Prakticky nikde v okolí zubaři neberou nové pacienty. Já vždy radím lidem, ať se obrátí na svoji pojišťovnu, která by jim měla poradit, jaký lékař je v dostupné vzdálenosti přijme.

 

Jaká pobídka ze strany obce by mohla pomoci zlepšit danou situaci?

Je to finanční stránka věci. Takže například možnost odkoupení vybavení ordinace obcí, která by ho poskytla výhodně novému lékaři. Bylo by možné novému lékaři nabídnout obecní byt zdarma bez nájmu. Ale vím, že jinde mají problém najít lékaře i přes tyto bonusy.

 

Zdravotní středisko prošlo v minulosti rekonstrukcí. Jak s odstupem času hodnotíte kvalitu provedených prací? Změnila byste něco?

Problémy byly s výtahovou plošinou. Na to si pacienti hodně stěžovali, ale to už se snad vyřešilo. Myslím si, že není úplně vhodné, aby toalety pro pacienty byly až úplně na konci chodby. Nelíbí se mi, jak je řešeno parkoviště před zdravotním střediskem, protože by tam podle mě mohlo být víc míst. Prostor pro parkování invalidů by měl být hned u vchodu do střediska a ne až za rohem. Je také ale potřeba říci, že obec vybudovala parkoviště na konci ulice Nádražní, což každý neví, nebo se mu nechce ten kousek jít pěšky. Pak je to také o tom vyhodnotit, jestli nutně potřebuji parkovat před zdravotním střediskem nebo můžu konkrétního pacienta vysadit u střediska a přeparkovat si.

 

Jste předsedkyní kulturní komise. Jaká je náplň práce této komise?

Obec každoročně přispívá 600 tisíci korunami na provoz spolkům a kulturní komise navrhuje radě obce, jak peníze rozdělit. Ale jak to bude s financemi pro spolky příští rok, to vážně nevíme. Dále kulturní komise pořádá některé obecní akce, například Železného muže a ženu. Dříve jsme organizovali i Pálení čarodějnic, v současnosti tuto akci pořádají spolky. Letos v září ještě plánujeme folkový večer na bývalém letním kině. Myslím si, že až se dostaví sokolovna, bude lepší prostor pro pořádání i dalších obecních akcí.

 

Největší kulturní akcí v Hrušovanech jsou tradiční krojované hody, které se letos konat nebudou. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že v letošním roce by to bylo problematické z několika důvodů. Především by se hody pořádaly na prostranství za fotbalovým hřištěm, což by samo o sobě bylo dost komplikované. Také by se zřejmě musela dodržovat řada hygienických opatření z důvodu koronavirové epidemie. Je to velká akce a kdyby se během ní rozšířil koronavirus, tak by to mohlo zasáhnout velkou část obce. Musím říct, že v tomto případě souhlasím s tím, že se hody pořádat nebudou, protože zdraví je přece jenom přednější.


Proč kulturní komise nepořádá vítání občánků?

Kulturní komise to u nás nikdy nepořádala. Já navíc tuto akci vidím jako přežitek. Mám to spojené s dobou minulou a asi bych to zrušila, protože si myslím, že si každá rodina svého nového člena přivítá sama. Taková hromadná akce se mi úplně nelíbí.


Staví se „Sokec“, jaký je váš názor na provoz budovy po jejím dostavění?

V prvé řadě bych chtěla, aby to bylo zaplněné dětmi, které cvičí. A kromě sportu by se zde mohly pořádat plesy a různá jiná setkání. Mně by se tam líbila i nějaká výstava. Například v minulosti hasiči a Táborníci vystavovali své kroniky, Sokol pořádal výstavu o své historii nebo na zdravotním středisku jsou fotografie z letního kina. Pak také záleží, jak to bude vypadat s restaurací na sokolovně. Tady hraje roli, kdo ji bude provozovat a v jaké podobě. Byla bych ráda, kdyby se tam i vařilo. Když vám dnes přijede návštěva, tak ji ani nemáte kam pozvat na oběd.


Dokázala byste říct, co občanům nejvíce v naší obci schází?D

Některým momentálně nejvíc vadí nová železniční trať Hrušovany – Židlochovice. Mně přijde, že každý řeší spíš své soukromé problémy. Za současného pana starosty se toho hodně vytvořilo a žádné velké nedostatky zde nejsou. Máme dostatečnou kapacitu MŠ, základní škola má novou přístavbu a v obci jsou i další budovy jako například kostel, hasička. Je zde prostor pro provoz jednotlivých spolků i aktivit. Nejdůležitější ale je, že se najdou lidé, kteří tyto aktivity pořádají. Klaním se před všemi, kteří pracují s dětmi. Je to rozhodně časově velice náročné.


Jak budete trávit letní dovolenou?

Pojedu na Slovensko, jelikož tam máme chatu. A také se chystám do Tater, protože jsem od svých dětí dostala poukázku k narozeninám. Tam můžu zavzpomínat na své dětství, se svým otcem jsem tam léta jezdívala na zimní i letní dovolenou.

Myslím si, že omezení související s koronavirem dala lidem větší prostor cestovat po České republice a objevovat krásy naší země a Slovenska.

 

Budete znovu kandidovat do zastupitelstva?

Nevím, protože jsem vždy kandidovala s panem starostou a ten znovu zřejmě kandidovat nebude. Takže hraje roli, zda mě někdo osloví a podle toho se rozhodnu.


Přijala byste nabídku na pozici radní, místostarostky či starostky?

Určitě ne. Takové ambice já nemám. Myslím si, že by se měli těchto pozic ujmout ti mladší, já jsem byla vždycky spíš ta v pozadí.

 

Kdo by měl podle vás být starosta?

Těžko se bude hledat po současném starostovi, ale určitě se najde. Možná by tam mohla být i žena, v zastupitelstvu už některé máme. I prezidentka na Slovensku se velice osvědčila. A to jsem nikdy nebyla zastáncem toho, že ženy musí jít do politiky a plnit povinné kvóty. Ale pokud srovnáme našeho prezidenta a slovenskou prezidentku, tak si myslím, že by tam ženy mohly být.


Chtěla byste na závěr něco vzkázat občanům?

Aby se jim v Hrušovanech dobře žilo, byli na sebe slušní a vycházeli si vstříc, a to třeba i v případě pomoci, kterou potřebuje jeden od druhého. Dřív bývalo na vesnici zvykem, že soused pomohl sousedovi. Byla bych nerada, aby se toto vytrácelo.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat z Hrušovanského zpravodaje. Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama