Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: Napoleon Bonaparte a jeho rychlý vzestup i pád!

Simona Procházková 17.  10.  2020
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje osudy světově proslulého vojevůdce Napoleona Bonaparte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tenhle seriál o životě slavných vás bude bavit!

*Napoleon Bonaparte, světově proslulý francouzský vojevůdce a státník, se narodil roku 1769 na ostrově Korsika a zemřel roku 1821 na Svaté Heleně.

*Je jednou z největších ikon Velké francouzské revoluce, v letech 1804 až 1814 a pak ještě 110 dní v roce 1815 byl dokonce císařem.

*Na vrcholu své moci ovládal většinu západní Evropy, vedl více než 60 bitev, což je více než například Caesar nebo Alexandr Makedonský.

*V průběhu napoleonských válek zemřelo více než milion Francouzů.

*Napoleonova vláda skončila porážkou v bitvě u Waterloo, po které abdikoval a vydal se do rukou spojenců, kteří jej odsoudili k doživotnímu vyhnanství na ostrově Svatá Helena. Tam po šesti letech zemřel.

*(Nejen) francouzské právo dodnes vychází z jím vytvořeného občanského zákoníku, který vydal roku 1804.

Přemysl Otakar I. a Zlatá bula sicilská: Víte, proč byla tato listina pro nás tak důležitá?
Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Témata: Životy slavných, Historie, Tipy redakce, Luis, pád, Vzestup, Sla, Napoleon Bonaparte, Pořad, Caesar, Domácí výuka, Revoluce, Slavná dna, Mall TV, Luisa, Pavel Zuna, Evropa, Živo, Výuka dějepisu