Liberecké divadlo ztratilo jednu z nejvýznamnějších osobností. Herec Ladislav Dušek zemřel ve věku 77 let

Po vážné nemoci zemřel v pátek dlouholetý herec libereckého Divadla F. X. Šaldy Ladislav Dušek. Bylo mu 77 let. V Liberci byl mimo jiné v roce 1989 jedním z hybatelů divadelní stávky, spoluorganizoval převzetí divadla a mítinky s publikem. O úmrtí informovalo divadlo na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Dušek

Herec Ladislav Dušek byl jedním z pilířů liberecké činohry posledních třicet let. | Foto: Lucie Fürstová | Zdroj: Český rozhlas

„Zemřela jedna z nejvýznamnějších osobností libereckého občanského a společenského života,“ uvedl na svém facebookovém profilu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Dušek byl jedním z pilířů liberecké činohry posledních třiceti let. Narodil se v Praze, kde po absolutoriu Lidové umělecké školy zahájil v Žižkovském divadle svoji hereckou dráhu. V roce 1969 přešel do Mostu, kde se stal členem stálého souboru Městského divadla, tehdy nazvaného Divadlo pracujících.

V roce 1989 odešel do souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci. „Celkem jasně a razantně vstoupil do historie města i v mimodivadelních akcích listopadové revoluce. A liberečtí občané Ladislava Duška začali poznávat nejen jako herce, ale i jako politicky angažovaného člověka. V pozdějších letech dokonce zasedal na liberecké radnici ve dvou volebních období jako člen zastupitelstva,“ uvedlo divadlo.

Šporcl, Hrůza, Pokáč. Benefiční večer Světlo pro Světlušku pomáhal zrakově hendikepovaným

Číst článek

Naposledy stál na jevišti 28. září jako arcibiskup z Canterbury v derniéře inscenace Králova řeč. Zahrál si také v posledním filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu, která měl letos premiéru. V minulosti se objevil i ve filmech Grandhotel či Signum laudis.

Účinkoval i v televizi, diváci ho mohli vidět v epizodních rolích v seriálech Zdivočelá země, Vyprávěj, Kriminálka Anděl či Vraždy v kruhu. „Spontánní talent, originalita, poctivost a nerozpačitý tah k úspěchu inscenace. Těžko si porevoluční činohru divadla F. X. Šaldy bez něj vůbec představit,“ uvedlo divadlo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme