Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Staromák“ jako bitevní pole! Zbraně, rány a útok na policii, při protestu zadrželi přes 100 chuligánů

Autor: ČTK, jza, pom - 
18. října 2020
21:49

V takřka válečnou zónu se v neděli odpoledne proměnilo Staroměstské náměstí, kam se sjeli fanoušci fotbalových klubů z celého Česka, aby protestovali proti vládním opatřením zavedeným kvůli epidemii covid-19. Neměli roušky a nedodržovali rozestupy, na místě jich navíc byly dva tisíce, magistrát proto akci nechal rozpustit. Hned poté se ale strhla hotová řež -  radikálové zaútočili na policisty, házeli pyrotechniku i dlažební kostky, policisté museli nasadit vodní dělo.  Přes stovku demonstrantů policisté zadrželi, řada lidí se zranila, včetně dvacítky policistů. Útok odsoudil premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. Veškeré dění jsme sledovali online!

Zhruba tisícovka policistů hlídkovala od nedělního dopoledne na příjezdových cestách do Prahy, na hlavním nádraží, u Úřadu vlády a hlavně v okolí Staroměstského náměstí. Bylo třeba se řádně připravit - do metropole totiž mířily stovky radikálních fotbalových fanoušků, kteří chtěli hlasitě vyjádřit svůj názor na aktuální vládní nařízení. Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška jich do metropole dorazilo nakonec 400. Už před začátkem demonstrace policisté zadrželi 50 extremistů, kteří se chtěli akce zúčastnit. S sebou si vezli nejen pyrotechniku, ale i teleskopické obušky, boxery, a dokonce i střelné zbraně, jež u nich našli policisté

Zhruba hodinu probíhala demonstrace bez konfliktů. Lidé drželi transparenty žádající odstoupení vlády a odvolávající se na svobodu, hlasitě skandovali „je*at Prymulu“ a další hesla namířená proti ministeru zdravotnictví Romanu Prymulovi (ANO) a za hlasitého pískání a tleskání naslouchali řečníkům. Zlom nastal v momentě, kdy magistrát a policisté nařídili kolem třetí odpoledne organizátorovi demonstraci rozpustit - účastníci, kterých se na místě sešly zhruba dva tisíce, totiž ve velkém porušovali vládní nařízení. Nedodržovali rozestupy, demonstrativně se posilňovali pivem či panáky, ačkoliv je pití alkoholu na veřejnosti zakázáno, a většina z nich ani neměla roušky. 

Barely i dlažební kostky jako zbraň

Vteřiny poté, co organizátoři akci rozpusitli, se náměstí proměnilo v bitevní pole. Ozvaly se výbuchy, jak ultras začali házet dělobuchy, petardy a světlice, a náměstí se zaplnilo hustým dýmem. Pyrotechnikou útočili na policisty, pokusili se prolomit policejní kordon v okolí Staroměstského náměstí, po těžkooděncích házeli vše, co jim přišlo pod ruku. „Létaly tady dlažební kostky, kusy dřeva, barely, lahve, házeli tu proti policistům dýmovnice a dělobuchy,“ popsal situaci na místě reportér Blesku.

Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Musela proti nim použít slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Přímo na náměstí policisté zadrželi stovku lidí, ti jsou teď podezřelí z výtržnictví, násilí proti úřední osobě či z neuposlechnutí výzvy. Z náměstí je převezli na policejní služebny.

Video  Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstské náměstí zvrhla v násilnosti.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Tvrdé střety se neobešly bez zranění, záchranáři kvůli tomu aktivovali traumaplán. Na místě zasahovali u devíti zraněných, z toho u tří policistů. Ošetřili úrazy hlavy, řezná poranění či následky zásahu slzným plynem. Policistů se celkem zranila přibližně dvacítka.

Brutální protest odsoudily vládní špičky. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané. Vyslovil se pro přísný postih původců konfliktu. Zároveň poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý. Také podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zasáhla policie naprosto profesionálně. „Je to hyenismus největšího kalibru. Z brutality jsem v šoku,“ řekl. Dodal, že organizátora čeká kvůli evidentnímu porušení nařízení postih.

Prezident Zeman odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření. Účastníky demonstrace zkritizovali i zástupci opozice. Ligová fotbalová asociace se od dnešního dění distancovala. Uvedla, že chce vládu přimět k opětovnému povolení sportovních soutěží, ale pomocí věcného dialogu, a ne násilným vynucováním. 

Video  Demonstrace chuligánů na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.  - ČTK
Video se připravuje ...

Demonstrace proti vládním opatřením
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
19:37
18. 10. 2020
!

„Prezident republiky Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitteru. Zeman také odsoudil demonstranty, kteří porušovali vládní opatření. 

19:33
18. 10. 2020

Se zásahem policie souhlasí také předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Takové chování je naprosto nepřijatelné,“ napsal na twitteru. 

19:28
18. 10. 2020
!

Od protestu se distancovala Ligová fotbalová asociace, která sdružuje profesionální fotbalové kluby v Česku.  

„Ligová fotbalová asociace se distancuje od násilné formy protestů, které jsou spojovány s radikálními fotbalovými fanoušky,“ sdělila v tiskové zprávě. V Česku jsou od pondělí na základě vládních opatření proti šíření koronaviru zakázány do začátku listopadu sportovní soutěže. Asociace v prohlášení uvedla, že chce vládu přimět k opětovnému povolení sportovních soutěží, ale pomocí věcného dialogu, a ne násilným vynucováním.

19:14
18. 10. 2020
!

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek mluvil také o tom, proč policie nezakročila již během shromáždění. Zmínil, že článek 19 Listiny základních práv a svobod říká, že každý občan ČR má právo se shromáždit a vyjádřit svůj názor. „Po dobu pandemie jsou tu opatření vlády, která musíme dodržovat, ale mají nižší právní sílu,“ řekl.

Policie si kvůli tomu nechala zpracovat stanovisko od ministerstva vnitra. „Sama skutečnost, že někteří z účastníků shromáždění nedodržují krizová opatření vlády, v žádném případě nebyl důvodem k zákroku, ani důvodem k rozpuštění shromáždění,“ vysvětlil. Postup policie považuje za správný.

19:12
18. 10. 2020

Demonstraci zkritizovala také předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Účastnit se teď demonstrace a vyvolávat tam odporná hesla je vrchol primitivismu a neúcta k lidem, kteří teď v nemocnici na pokraji sil zachraňují nemocné,“ napsala na twitteru. 

18:59
18. 10. 2020
!

Ředitel pražské policie také uvedl, že bylo zadrženo více než sto lidí. Mohou být podezřelí z trestného činu výtržnictví případně útoku na úřední osobu. „Veškeré okolnosti budou bezpochyby přitěžující,“ řekl k tomu, jaké mohou padnout tresty.

18:52
18. 10. 2020

Ředitel pražské policie Tomáš Lerch řekl, že svolavatel akce byl několikrát upozorněn, že dochází k porušení opatření a na základě toho došlo ke zkrácení akce o zhruba 45 minut dříve, než bylo plánováno. Policie také vytyčila jasně odchodové trasy z náměstí, uzavřené byly ulice Kaprova a Pařížská. „Bohužel bezprostředně po ukončení shromáždění došlo k naprosto bezdůvodnému napadení policistů ze strany rizikových účastníků, tento střet vyvolal zákrok policie,“ řekl. 

Během střetu s demonstranty se zranilo asi 20 policistů, deset z nich potřebovalo ošetření od záchranářů. Na akci se podílela více než tisícovka příslušníků Policie ČR, z toho přes 600 z pořádkových jednotek. 

18:38
18. 10. 2020
!

Policie již předem věděla, že do Prahy míří radikální fanoušci z celého Česka. „Věděli jsme, že shromáždění se chce zúčastnit 300 až 500 radikálních účastníků z řad fotbalových chuligánů,“ řekl v České televizi první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Odhaduje, že na demonstraci, kde mohlo kvůli současným vládním opatřením být jen 500 lidí, přijelo asi 2 000 demonstrantů. 

18:35
18. 10. 2020

Když někdo přijde na pokojnou demonstraci se zbraněmi, boxery a podobně, tak musím říci, že to hraničí s lidskou hloupostí,“ řekl k demonstraci místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Jan Birke z ČSSD.

18:29
18. 10. 2020

FC Slovan Liberec se od dění na Staroměstském náměstí distancoval, na Twitteru poděkoval všem fanouškům, kteří se demonstrace neúčastnili. 

18:10
18. 10. 2020

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) ocenil nasazení policistů. Vyzval občany, aby se Staroměstskému náměstí raději vyhnuli. „Nyní začínáme se zajišťováním škod na majetku, které kvůli řádění výtržníků budou nemalé. Nechci, aby do budoucna byly takovéto akce, u kterých se předpokládají provokace z řad extremistů, povolovány,“ napsal na facebooku.

18:01
18. 10. 2020

Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) na sociální síti napsal, že mu vyrazila dech agrese, násilí a bezohlednost některých demonstrujících.

„Zásah Policie ČR byl namístě. Jinak by se jednalo o výsměch všem, co opatření dodržují, celému zdravotnickému personálu, a všem, co leží v těžkém stavu v nemocnici,“ napsal.

17:55
18. 10. 2020

„Nejsem rád, že zdravotníci budou mít práci navíc. Zákon ale neumožňuje preventivní zákazy demonstrací,“ napsal k demonstraci na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

17:53
18. 10. 2020

Policisté zveřejnili video jednoho z útoků radikálních fanoušků. 

17:50
18. 10. 2020

Ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) šokovala brutalita, s kterou hooligans útočili, považuje to za „hyenismus největšího kalibru“. „Máme několik zraněných policistů. Jsem celou dobu na štábu pražské policie, jsou tu odborníci na extremismus, kteří přesně vědí, kdo je z kterého klubu, nevyviní se z toho,“ uvedl Hamáček v rozhovoru pro ČT24.

Podle něj se jednalo o organizovanou akci hooligans. „Napadli primárně uniformované policisty, kteří se museli stáhnout a schovat se za pořádkovou policii. Ve chvíli, kdy tam policie pomáhala záchranářům zasahovat u jedné paní, která tam zkolabovala, to je hyenismus největšího kalibru,“ dodal. Pořadatel akce se podle něj sankcím nevyhne.

17:42
18. 10. 2020

Záchranáři ošetřili po střetu policie s demonstranty devět lidí, hlavně s úrazy hlavy a zásahem slzným plynem. Tři zranění jsou středně těžká. Záchranáři během protestu zřídili improvizované stanoviště na nábřeží nedaleko Právnické fakulty. 

Záchranáři během protestu na Staroměstském náměstí zřídili improvizované stanoviště na nábřeží nedaleko Právnické fakulty. Záchranáři během protestu na Staroměstském náměstí zřídili improvizované stanoviště na nábřeží nedaleko Právnické fakulty.
16:52
18. 10. 2020

Policisté již před akcí zadrželi kvůli zbraním nebo pyrotechnice téměř 50 lidí.

16:48
18. 10. 2020

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana se dnes odpoledne na náměstí sešly zhruba dva tisíce demonstrantů, tedy čtyřikrát víc než je současný povolený počet.

16:47
18. 10. 2020

Záchranáři byli na situaci připravení, ošetřili zatím zhruba dvacet lidí, museli aktivovat traumaplán. „Tak, jak se situace vyvíjela, jak vidíme kamerový systém, připravili jsme nás i nemocnice na případnou eskalaci situace. Po vyhlášení traumaplánu pak vždy informujeme nemocnice, stahujeme síly a prostředky do bezpečného sektoru, který nám uvolnila policie, abychom byli co nejblíž,“ popsal pro ČT 24 ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

16:42
18. 10. 2020

Po protestu na Staroměstském náměstí zbyly povalené odpadkové koše nebo kusy dřeva, které demonstranti házeli po policistech. 

 

Video  
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 12. listopadu 2020 10:38 )

Jsem na demonstranty hrdý. Brání naši svobobodu a zdraví!

Baijiu ( 19. října 2020 16:42 )

byli to šmucky od Ortelu, SPD, apod... viděli jste to video, jak se chlapík rozčiloval, že to je jak v roce "1899"? takoví mozci tam protestovali

villon ( 19. října 2020 15:35 )

Frantíkům ale nevládne Čobol.

villon ( 19. října 2020 15:34 )

Tohle už nejsou měkoni z milionu chc a zdegenerovaná havlovsko.intošská kavárna slušňáků. Tohle je rozzuřený lid z regionů a burešovi už asi cuká ve slipáčích, protože na tohle se může nabalit šeredně veliká síííla. To nejsou bezzubí účelovky z fašistickýho Bruselu na čapák. Tohle jsou Český ultras, bureši, třes se, Českem obchází strašidlo!!! A nevopiješ ho koblihou!

ingmarie ( 19. října 2020 13:13 )

Myslíte ty matky s dětma nebo koho ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa