Hlavní obsah

Prymula se opřel do starosty kvůli testování. Neumíte komunikovat, vrátilo se mu

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Plošné testování na covid-19 není žádný experiment. Vzkázal to v sobotu na Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) starostovi Uherského Hradiště Stanislavu Blahovi (ODS).

Článek

Prymula za experiment naopak považuje různé slavnosti, které podle něj stojí za nárůstem počtu nakažených na Uherskohradišťsku. Blahovi se nelíbilo, že se o záměru začít pilotní projekt plošného testování covidu-19 na Uherskohradišťsku město dozvědělo z Twitteru. Lidé v oblasti, která má vysoké nárůsty nakažených na počty obyvatel, si podle něj nezaslouží být pokusnými králíky. Blaha ČTK napsal, že nekritizoval přímo plošné testování, ale špatnou komunikaci ministra.

Blaha v pátek uvedl, že si obyvatelé Uherského Hradiště nezaslouží být pokusnými králíky „v laboratoři profesora Prymuly“ a měli by vědět, na čem jsou. „Reakce pana starosty mě velmi překvapila, protože jestli probíhal nějaký experiment, tak to byly různé slavnosti, které byly v daném regionu a které zapříčinily obrovský nárůst,“ řekl dnes ve videu ministr. „My jsme v tuto chvíli v situaci, kdy chceme pomáhat regionům, které mají největší problémy. A testování určitě není žádný experiment. Myslím si, že se používá v řadě zemí a my to nabízíme. Pokud si Uherské Hradiště myslí, že zvládne situaci samo, nemusíme se angažovat,“ dodal Prymula.

„Já jsem nekritizoval samotné plošné testování. Nejsem epidemiolog, takže nedokážu posoudit smysl takového opatření, pokud je založeno na dobrovolné bázi, jak jsem se někde dočetl. Já jsem kritizoval tu nekomunikaci ze strany ministra,“ napsal Blaha ČTK. Politik zdůraznil, že lidé v okrese jsou v napětí a pod obrovským tlakem a zaslouží si jasnou a srozumitelnou komunikaci. „Za této situace se o takto rozsáhlém opatření dočítáme z Twitteru pana ministra. S detaily nebyl seznámen ani hejtman, ani já,“ napsal Blaha. Na pátečním jednání, které svolala ředitelka krajské hygieny, se podle něj všichni odborníci divili, jak by takto rozsáhlá akce měla být personálně zabezpečena. Zásadně nesouhlasili ani zástupci praktických a dětských lékařů, kteří by měli testování zajišťovat.

Blaha se proti Prymulovi ohradil také prostřednictvím svého twitterového účtu.

Blaha se podivil také ohledně akcí, na které ministr narážel. Neví, o jaké akce jde. „Měli starostové možnost rušit akce, které nepořádaly města a obce?“ uzavřel starosta.

Na takzvaném semaforu Ministerstva zdravotnictví je celý Zlínský kraj červený, což značí nejvyšší možné riziko nákazy koronavirem. Ze čtyř okresů v kraji je nejvíce nakažených právě na Uherskohradišťsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo 670 nových případů nemoci v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je třetí nejvyšší číslo mezi okresy v České republice. Uherskohradišťská nemocnice dnes také převzala od státu deset plicních ventilátorů, potýkala se s jejich nedostatkem.

Reklama

Doporučované