Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prymula: Čeká Česko 14 kritických dnů? A jak zvládnou špitály nápor nemocných

Aktualizováno -
18. října 2020
07:00
Autor: Jakub Tomek, sova, simao - 
18. října 2020
05:00

Nakažených covidem bude rapidně přibývat! A pokud nezaberou opatření, tak i těch, kteří potřebují akutní péči. To jsou předpovědi, se kterými vyrukoval opětovně ministr zdravotnictví Roman Prymula (56). Ale zdravotnictví by podle nich zkolabovat nemělo. Prymula promluvil nyní o tom, zda považuje následujících 14 dní za kritických. A také co by se dělo, kdyby nevstoupila v platnost omezení života v ČR. Prymula zmínil až 30 tisíc mrtvých.

Za pátek 11 105 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a to při 37 825 otestovaných lidech. Za sobotu pak další rekord, tentokrát víkendový - 8 713 nakažených. Česko se v těchto číslech dostalo na chvost EU. „Best in covid“ dávno neplatí. Hospitalizovaných je v českých nemocnicích momentálně 3415 lidí - a právě kvůli narůstajícímu tlaku na nemocniční systém nyní panují obavy.

Co čeká Česko v příštích 14 dnech a budou pro nás nejbližší dva týdny kritické? Prymula si to nemyslí.

Já si nemyslím, že by kritických bylo příštích 14 dní. Ten příští týden bude ještě relativně v klidu, ale těch následujících 14 dnů ano, ty kritické budou. Nicméně nám se podařilo v těch uplynulých dnech výrazně zvýšit kapacitu jak lůžek, které jsou v běžném režimu – a to z 5 tisíc na 10 tisíc – a v podstatě i ventilovaných lůžek z tisíce téměř na 1500 a kupujeme další ventilátory. Myslím si, že tuto fázi bychom měli přestát bez nějakých velkých problémů. To úzké místo je personál. Děláme všechno pro to, abychom měli i dost personálu,“ vzkázal ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V dalším videu šéf zdravotnictví vysvětlil, proč kvůli chřipce nebylo třeba dělat opatření, která nyní přijímá Česko kvůli koronaviru.

„Protože když vezmeme počet zemřelých na chřipku, tak se dostaneme někam na 1900 za rok, ať děláme nějaká opatření nebo neděláme. Tady, pokud bychom nechali proběhnout tu epidemii bez opatření, se dostaneme na hodnoty, které se budou blížit 30 000 zemřelých. A to je ten hlavní problém. Proto ta opatření děláme a je logické, že když jsme je udělali velmi tvrdá jako v té první vlně, tak tady byly jenom nízké stovky zemřelých. V tuto chvíli na tom budeme hůře, ale stále jsou to nižší čísla, než kdybychom nedělali nic,“ řekl Prymula.

Došlo tak na plošná omezení, ačkoli premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval, že další nebudou. Naopak přibývají nová a nová.

Směřuje Česko k lockdownu? Uzávěře, zákazu cestování i vycházení lidí s výjimkou nezbytně nutných případů a vypnutí ekonomiky? „Pokud si představíme úplný lockdown, tedy že budeme sedět doma a nebudeme nikam chodit, tak je vyloučeno, aby takové opatření selhalo. Ale do takovéto formy určitě jít nechceme,“ říká v dalším novém videu Prymula.

Nyní má však obavy hlavně z toho, aby dostačovaly kapacity nemocničního systému. Armáda v sobotu připravovala materiál včetně lůžek na převoz do vládou schválené polní nemocnice v Praze - Letňanech. A v neděli ráno se pustila do převozu. Podle Prymuly má jít především o rezervní variantu, kdyby nemocniční lůžka pro hospitalizované pacienty s covid-19 v následujících týdnech skutečně nepostačovala

Kolaps prý nehrozí

Zhroucení zdravotnictví podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého prý nehrozí. „Nejbližší týdny budou velmi těžké,“ řekl s tím, že:

  • Počet pacientů, zátěž nemocnic a smrtnost budou stoupat.
  • Kapacita systému lůžkové a intenzivní péče je schopna dostatečného navýšení, ale za cenu dočasného pozastavení „odkladné“ péče.
  • V pondělí začíná fungovat operativní Národní dispečink lůžkové kapacity ČR.
  • Jedinou cestou snížení smrtnosti jsou postupy ochrany rizikových skupin.

Prognóza denního počtu osob s nově prokázanou nákazou covid-19 Prognóza denního počtu osob s nově prokázanou nákazou covid-19 | Archiv Blesku

Prognóza předpokládaného počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 Prognóza předpokládaného počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 | Archiv Blesku

Prognóza předpokládaného počtu pacientů vyžadujících intenzivní péči Prognóza předpokládaného počtu pacientů vyžadujících intenzivní péči | Archiv Blesku

Růst bude pokračovat

Počet nakažených i hospitalizovaných s covidem-19 poroste podle šéfa rezortu zdravotnictví Prymuly ještě 10 dnů nebo dva týdny. Podle něj se tlak na zdravotní systém projevuje hlavně tím, že narůstají počty pozitivních u zranitelných skupin obyvatel.

„To je něco, co jsme na jaře neměli,“ uvedl v pátek Prymula. To potvrdil i šéf Ústavu zdravotnických statistik a informací (ÚZIS) Ladislav Dušek. „V posledních dvou týdnech, hlavně v tom posledním, pozorujeme opravdu velký nárůst pozitivně diagnostikovaných seniorů. To je samozřejmě záruka budoucího tlaku na nemocniční systém,“ varoval.

Omezení musí zabrat

V optimističtějším scénáři by na konci října mohlo potřebovat nemocniční péči 5 tisíc lidí. Počet hospitalizovaných na intenzivní péči může růst k hodnotám vyšším než 800. „Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200 až 250 tisíc lidí,“ uvedl statistik Dušek.

Podle něj číslo R – to popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho člověka – prý mírně kleslo o desetinu na 1,4. V současné situaci je tak zásadní snížit hodnotu čísla R pod bod 1. Podle Duška jen tak začne klesat tlak na celý zdravotnický systém.

„Situace se vyvíjí směrem, který není příznivý. Jsme na počátku doby, která bude nesmírně složitá. Nemocní budou narůstat tři týdny. Doufám, že ne celou dobu, ale minimálně deset dnů až dva týdny,“ varoval v pátek Prymula.

Podívejte se, co ministr Prymula řekl v nedávném rozhovoru pro Blesk 15.10.2020:

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babatomanija ( 18. října 2020 12:10 )

Myslím, že toto není kalkul a žádná "druhá privatizace", i když na všem si určití jedinci dokáží vydělávat.

babatomanija ( 18. října 2020 12:09 )

ŠWkoly by neměly skončit a měly by se nahrazovat pobytem a výukou v přírodě. Jistě jsou prázdné vhodné objekty. Učitelé dostávají nyní palty prakticky za nic a rodiče si zoufají.

Ksel ( 18. října 2020 11:52 )

Prymula se vyprofiloval jako chladný kalkulant a uhlazený padouch.

Ksel ( 18. října 2020 11:51 )

Mě víc děsí prymulovsko-vládní strašení než samotný covid.

montevideo ( 18. října 2020 11:39 )

že by se do nějakého podvodu zapojily všechny státy světa? A co ti mrtví, to je také podvod?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa