Nepřítel opět porušil humanitární příměří, tvrdí Arménie. Od půlnoci přitom platí nová dohoda

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obviňují z porušení nového příměří v bojích o Náhorní Karabach. To vstoupilo v platnost o půlnoci místního času (sobota 22.00 SELČ). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oznámení arménského a ázerbajdžánského ministerstva obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Jerevan/Baku (Aktualizováno: 8:59 18. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V Náhorním Karabachu platí příměří, které více než deset hodin dojednávali v Moskvě šéfové ruské, arménské a ázerbájdžánské diplomacie. Hlavním cílem je výměna zajatců a těl zabitých. O nějakém sblížení stanovisek nadále není řeči,“ napsal Kommersant na svém webu

„V Náhorním Karabachu platí příměří, které více než deset hodin dojednávali v Moskvě šéfové ruské, arménské a ázerbájdžánské diplomacie. Hlavním cílem je výměna zajatců a těl zabitých. O nějakém sblížení stanovisek nadále není řeči,“ napsal Kommersant na svém webu | Foto: Umit Bektas | Zdroj: Reuters

„Nepřítel opět porušil humanitární příměří, od 00.04 do 02.45 odpálil dělostřelecké granáty severním směrem a od 02.20 do 02.45 vystřelil rakety jižním směrem,“ uvedla Stepanjanová na twitteru

„Nepřítel střílel minomety a dělostřeleckými granáty na okolí města Džebrail i na vesnice v tomto regionu,“ reagovalo ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Ázerbájdžánská armáda proto „přijala odpovídající odvetná opatření“ dodalo.

Dohodu o příměří oznámily obě strany v sobotu. Předchozí dohoda o klidu zbraní uzavřená před týdnem nebyla dodržována a boje pokračovaly i v sobotu. Z porušování předchozího příměří se vzájemně obviňovaly obě strany.

Nové příměří oznámilo současně arménské i ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. „Republika Arménie a Republika Ázerbájdžán se dohodly na humanitárním příměří od 18. října 00.00 místního času,“ uvedl Jerevan s tím, že rozhodnutí bylo přijato na základě aktivit takzvané Minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která se od roku 1992 snaží zprostředkovat mírové řešení sporu o Náhorní Karabach.

Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují i přes dohodnuté příměří. Mezi oběťmi jsou civilisté

Číst článek

Francie, která spolu s Ruskem a USA Minské skupině předsedá, ústy prezidenta Emmanuela Macrona příměří uvítala a sdělila, že klid zbraní musí být bezpodmínečný a přísně dodržovaný. K dodržování předešlého příměří, uzavřeného 10. října v Moskvě, současně vyzvalo také Německo.

Ázerbájdžán v sobotu podle agentury Reuters ohlásil 13 mrtvých civilistů a více než 40 zraněných v důsledku arménského ostřelování města Gjandža (Gäncä). Úřady uvádějí, že v tomto druhém největším ázerbájdžánském městě zasáhly střely více než 20 bytových domů. Gjandža je od Náhorního Karabachu vzdálená zhruba 100 kilometrů. Podle fotografa Reuters jsou některé budovy téměř srovnané se zemí.

Arménské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že Ázerbájdžán v pátek večer opět bombardoval civilní osady včetně karabašské metropole Stěpanakertu. Hlášení jsou podle něj zranění civilisté.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme