V Německu přibývá nakažených, Kretschmer varuje před českým scénářem

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 5587 nově nakažených koronavirem. To je méně než rekordních 7830 případů v předchozím dni, v neděli a v pondělí však bývá tento údaj obvykle nižší. Ve srovnání s údajem z minulé neděle ale počet nově nakažených výrazně vzrostl z 3483 případů. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

Úmrtí s covidem-19 v Německu za poslední den přibylo deset. Bilance mrtvých od začátku pandemie tak vystoupila na 9777. Nakažených země dosud zaznamenala 361.974. Téměř 292.000 lidí se v Německu podle odhadů RKI z koronavirové nákazy zotavilo.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je podle RKI v Německu 1,4, o den dříve to bylo 1,22. Sedmidenní reprodukční číslo, které je méně ovlivněné denními výkyvy, nyní podle RKI činí 1,37. Tento údaj podává obraz o dění před osmi až 16 dny.

Podle agentury DPA jde současné údaje o počtu nakažených s těmi na jaře srovnávat jen částečně, jelikož se v zemi provádí více testů, čímž se přichází na více nakažených.

Experti rovněž upozorňují, že údaje vzhledem k prodlevám mezi nákazou, testem, výsledkem a jeho nahlášením ukazují, jak se virus šířil zhruba před týdnem.

Saský premiér Michael Kretschmer v rozhovoru pro Bild am Sonntag i s poukazem na situaci v sousední České republice řekl, že počítá s dramatickým nárůstem nových případů koronavirové nákazy v Německu, a požaduje proto větší podporu zdravotnickým úřadům ze strany armády a policie při boji s šířením infekce a trasováním.

"Jsme v exponenciální fázi," upozornil Kretschmer, podle něhož je třeba počítat s tím, že se počty nakažených budu zdvojnásobovat každé tři nebo čtyři dny.

"Zdravotnické úřady se tak při dohledávání kontaktů pozitivně testovaných dostanou na limity svých možností a my už nebudeme moci infekční řetězce přerušit," varoval křesťanskodemokratický (CDU) politik a poukázal na situaci se zatím mnohem silněji zasaženým Českem.

"V Česku panovala v uplynulých měsících stejně jako u nás lehkomyslnost v přístupu ke koronaviru. Dnes je tam mnoho lékařů a nemocničních pracovníků v karanténě a pro pacienty se instalují polní lůžka," ukázal Kretschmer přes hranici a zdůraznil, že v Německu situace nesmí tak daleko dojít. Tento týden přitom Kretschmer i jeho bavorský kolega Markus Söder vyjádřili ochotu poskytnout Česku případnou pomoc s covidovými pacienty.

Kretschmer považuje za nevyhnutelné přijetí přísnějších opatření, odmítl ale zavedení nových hraničních kontrol. "Na jaře jsme zažili, jaké negativní důsledky má pro zemi, lidi a hospodářství uzavírání hranic. A proto je tento nástroj nepřípustný," ujistil saský ministerský předseda s tím, že pendleři musí mít při vstupu do Německa více možností testování a musí dodržovat hygienická opatření.

V České republice, která je téměř osmkrát méně lidnatá než Německo, za poslední den přibylo 8713 potvrzených případů koronaviru. Je to sice zhruba o 2400 nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se obvykle méně testuje, a celkově čtvrtý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

Od začátku března, kdy se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo už téměř 169.000 lidí, přes 98.000 odhalily laboratoře v říjnu. Počet hospitalizovaných s koronavirem už je oproti konci září více než trojnásobný a pacientů ve vážném stavu je také trojnásobek.

Související

Více souvisejících

Německo Michael Kretschmer (saský premiér) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy