Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Německu dál rychle přibývá nakažených. Saský premiér varuje před českým scénářem, hranice zavírat nechce

Pandemie covid-19 v Německu. Žena prochází okolo kostela v německém Gelsenkirchen. foto: ČTK

Berlín - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 5587 nově nakažených koronavirem. To je méně než rekordních 7830 případů v předchozím dni, v neděli a v pondělí však bývá tento údaj obvykle nižší. Ve srovnání s údajem z minulé neděle ale počet nově nakažených výrazně vzrostl z 3483 případů. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).
  9:17

Saský premiér Michael Kretschmer v nedělním rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag řekl, že počítá s dramatickým nárůstem nových případů koronavirové nákazy v Německu. Podle něj však situace v zemi nesmí dojít tak daleko, jako v České republice.

Úmrtí infikovaných covidem v Německu za poslední den přibylo deset. Bilance mrtvých od začátku pandemie tak vystoupila na 9777. Nakažených země dosud zaznamenala 361 974. Téměř 292 000 lidí se v Německu podle odhadů RKI z koronavirové nákazy zotavilo.

Rekordní sobota: v Česku přibylo dalších 8713 nových případů koronaviru, ve vážném stavu je téměř 600 pacientů

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je podle RKI v Německu 1,4, o den dříve to bylo 1,22. Sedmidenní reprodukční číslo, které je méně ovlivněné denními výkyvy, nyní podle RKI činí 1,37. Tento údaj podává obraz o dění před osmi až 16 dny.

Podle agentury DPA jde současné údaje o počtu nakažených s těmi na jaře srovnávat jen částečně, jelikož se v zemi provádí více testů, čímž se přichází na více nakažených. Experti rovněž upozorňují, že údaje vzhledem k prodlevám mezi nákazou, testem, výsledkem a jeho nahlášením ukazují, jak se virus šířil zhruba před týdnem.

Lidé s rouškami na hlavním nádraží v Berlíně.
Lidé v Kolíně nad Rýnem s rouškami na obličejích.

Saský premiér Michael Kretschmer v nedělním rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag i s poukazem na situaci v sousední České republice řekl, že počítá s dramatickým nárůstem nových případů koronavirové nákazy v Německu, a požaduje proto větší podporu zdravotnickým úřadům ze strany armády a policie při boji s šířením infekce a trasováním.

„Jsme v exponenciální fázi,“ upozornil Kretschmer, podle něhož je třeba počítat s tím, že se počty nakažených budu zdvojnásobovat každé tři nebo čtyři dny.

„Zdravotnické úřady se tak při dohledávání kontaktů pozitivně testovaných dostanou na limity svých možností a my už nebudeme moci infekční řetězce přerušit,“ varoval křesťanskodemokratický (CDU) politik a poukázal na situaci se zatím mnohem silněji zasaženým Českem.

Kretschmer považuje za nevyhnutelné přijetí přísnějších opatření, odmítl ale zavedení nových hraničních kontrol. „Na jaře jsme zažili, jaké negativní důsledky má pro zemi, lidi a hospodářství uzavírání hranic. A proto je tento nástroj nepřípustný,“ ujistil saský ministerský předseda s tím, že pendleři musí mít při vstupu do Německa více možností testování a musí dodržovat hygienická opatření. „V Česku panovala v uplynulých měsících stejně jako u nás lehkomyslnost v přístupu ke koronaviru. Dnes je tam mnoho lékařů a nemocničních pracovníků v karanténě a pro pacienty se instalují polní lůžka,“ ukázal Kretschmer přes hranici a zdůraznil, že v Německu situace nesmí tak daleko dojít. Tento týden přitom Kretschmer i jeho bavorský kolega Markus Söder vyjádřili ochotu poskytnout Česku případnou pomoc s covidovými pacienty.

V Británii přibylo za den 16 171 nákaz koronavirem. Rekord hlásí i Německo a Polsko

V České republice, která je téměř osmkrát méně lidnatá než Německo, za poslední den přibylo 8713 potvrzených případů koronaviru. Je to sice zhruba o 2400 nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se obvykle méně testuje, a celkově čtvrtý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

Od začátku března, kdy se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo už téměř 169 000 lidí, přes 98 000 odhalily laboratoře v říjnu. Počet hospitalizovaných s koronavirem už je oproti konci září více než trojnásobný a pacientů ve vážném stavu je také trojnásobek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!