Hlavní obsah

Hamáček: Dobře se mi nespí. Budeme mít tisíce mrtvých

Právo, Jiří Mach
Aktualizováno

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v debatě na Primě připustil, že druhá vlna nákazy koronavirem si vyžádá tisíce obětí a připustil, že vláda udělala chyby. Podle jeho slov se mu v poslední době dobře nespí. Vědci podepsaní pod výzvou Zachraňme Česko počítají s pěti až 15 tisíci mrtvými.

Foto: Novinky

Ústřední krizový štáb

Článek

„Celá věc mě velmi mrzí. Je to velmi těžké téma, protože se dostáváme do situace, kdy se bavíme o smrti někoho, kdo byl někomu blízký a pro tu rodinu je to ztráta,“ sypal si popel na hlavy ministr vnitra.

„Ale platí i tady neúprosná matematika, která říká, že se z počtu nakažených, a z počtu hospitalizovaných dá spočítat i počet zemřelých. Smrtnost se pohybuje od 0,5 do 1,5 procenta. Hodně závisí na tom, v jaké je to věkové kategorii. U starších nemocných je ta smrtnost vyšší. Ale pokud v této podzimní vlně budeme mít několik desítek stovek tisíc nakažených, tak se dá předpokládat, že budeme mít několik tisíc mrtvých,“ přiznal Hamáček.

Není čas na hádky

Podle něj však není nyní čas se hádat, kdo „co zvoral“, ale snažit se situaci společně zvládnout. Po skončení krize se prý jistě ustaví spousta komisí a orgánů, které budou jednotlivé kroky šetřit a budou si dělat poučení z vývoje. „A tam si určitě připravím spoustu argumentů,“ uvedl Hamáček.

Dodal však, že před odpovědností neutíká. „Věřte, že se mi v poslední době moc dobře nespí.  Všichni přemýšlí, co mohli udělat lépe. Mám na to odpověď, ale tu si nechám až na dobu, kdy toto všechno skončí,“ řekl ministr vnitra.

Školy měly zůstat zavřené

Také poznamenal, že „kdyby se školy 1. září vůbec neotevřely, tak v tom problému nejsme, protože všechna data ukazují, že to byl velmi silný zdroj nákazy“. Na otázku, zda by případné neotevření škol provázela i další opatření v podobě například omezení restaurací či sportovních utkání, odpověděl:

„To je samozřejmě strašlivé dilema každého, kdo rozhoduje. Vždycky musíte na lékárnických vahách poměřovat dopady těch opatření. Po bitvě je každý generál. Kdybychom 1. září republiku zavřeli, dneska žádný covid neřešíme, protože by prostě po 14 dnech lockdownu zmizel. Ale 1. 9. nikdo neměl data a tu odvahu to udělat. A nemá ji nikdo na světě, snad s výjimkou Izraele.“

Lockdown není na pořadu dne

Podle něj ale ani nyní není zatím lockdown na pořadu dne. Nejprve se podle něj má počkat, jestli zaberou nejnovější protiinfekční opatření. Jejich výsledky budou patrné až koncem příštího týdne. Reprodukční číslo by mohly zploštit o 30 až 40 procent, pokud prý budou lidé opatření skutečně dodržovat.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví činilo reprodukční číslo hodnotu 1,5. Cílem je dosáhnout na hodnotu 0,8. První stupně základních škol by se ale měly otevřít už 2. listopadu, a to i když se vytyčeného cíle nedosáhne. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dokonce uvedl, že pokud „nevybuchne jaderná elektrárna“, tak se otevřou.

„Můj osobní názor je, že to bude velmi složité,“ řekl Hamáček k znovuotevření 1. stupně ZŠ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám