Hlavní obsah

S případným lockdownem počkáme až na začátek listopadu, tvrdí Havlíček

Právo, svj

Vláda bude rozhodovat o úplném uzavření ekonomiky, tzv. lockdownu, nejdříve začátkem listopadu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a současně i dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

Příští týden by vláda o lockdownu podle Havlíčka jednat neměla. „Jasně jsme řekli, že se počká do 2. listopadu na výsledky. Situace se může ještě zhoršovat, na což ale upozornil i ministr zdravotnictví Roman Prymula,“ uvedl ministr.

„Druhého listopadu dojde buď k dalším opatřením nebo k uvolnění zavedených restrikcí,“ dodal. Pokud nebude prodloužen, nouzový stav má skončit 3. listopadu.

Předseda pirátů Ivan Bartoš v televizní debatě upozornil na to, že v případě dalšího zhoršení situace jsou plošná opatření už jediná, která ČR zbývají. Vládu také kritizoval za to, že v létě riziko druhé vlny epidemie podcenila.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

„Důvěra se velmi dlouho buduje a rychle ztrácí. Chtělo by to přistupovat k situaci s pokorou. Nemachrovat, když se daří, a nedělat opatření podle voleb,“ připomněl Bartoš dřívější vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že ČR je nejlepší v řešení pandemie.

Obchodní centra mají být otevřená

Havlíček v neděli rovněž uvedl, že vláda se nechystá v předvánočním období zavírat obchodní centra a obchody. Nastaví ale opatření, která se budou týkat rozestupů, dezinfekce nebo počtu lidí v jednotlivých obchodech. Konkrétní pravidla zatím nezmínil, ministerstvo průmyslu už podle něj chystá scénáře opatření do konce roku s různými variantami podle vývoje epidemické situace.

„Aby nenastala třetí vlna, musíme řešit předvánoční období. Potřebujeme, aby se utrácely peníze v maloobchodě, a potřebujeme, aby to splňovalo určitá hygienická kritéria. Každopádně nechceme uzavírat obchodní centra a obchody,“ prohlásil Havlíček. Opatření pro prodejce a nakupující mají začít platit v okamžiku, kdy vláda bude vědět, jak zabraly současné restrikce. „A podle situace budou méně přísná, nebo více přísná,“ dodal.

Nespokojenost Čechů s vládním řešením covidu prudce stoupla

Domácí

Bartoš vládu vyzval, aby měla strategii nejen do konce roku, ale už i na příští rok. „Ten virus nezmizí. Pojďme se bavit, jaká bude strategie vlády v příštím roce,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám