Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Historické slavnosti v D. Kounicích proběhly i přes omezení

Vojtěch Mach, kulturní referent
pondělí 19.10.2020

Ilustrační foto
Autor: Dolní Kounice

První zářijovou sobotu se uskutečnil 22. ročník oblíbené akce města Dolní Kounice – Historické slavnosti. S ohledem na současnou situaci jsme museli přijmout určitá omezení a opatření, aby bylo ze strany nařízení vlády a KHS JMK vše v pořádku.

Návštěvníci se tak poprvé setkali s tím, že v době konání historických slavností bylo možné vejít na Masarykovo náměstí pouze 3 vyznačenými vchody. Tyto vchody nebyly samozřejmě jen pro dekoraci, ale brigádnice měly za úkol aktivně sčítat příchozí a odchozí návštěvníky. Každou půlhodinu se pak výsledky vyhodnocovaly, aby se docílilo toho, že se na náměstí v centru oslav nebude nacházet více než 1000 osob současně. Tuto „magickou“ hranici „1000 osob“ jsme překročili pouze v době od 15.00 do 15.30, kdy se nacházelo na náměstí 1073 osob. Výsledky samozřejmě musíme brát s rezervou, protože někteří návštěvníci nerespektovali zákazovou pásku a prošli tak mimo vyznačený vchod.

Nicméně jsme v tento okamžik zpozornili a bedlivě sledovali, zda se počet sníží nebo zvýší. O několik minut později byl však orientační počet přítomných osob pouze 826, což již splňovalo vládní nařízení.

V úvodu slavností starostka všechny přítomné přivítala a seznámila je s programem letošních slavností. Následně představila a ocenila Davida Grunu, který se umístil na MČR v MMA.

Po zahájení následoval bohatý program pro všechny generace. Děti ocenily několik stanovišť s vojenským ležením, alchymistu, přehlídku dobových zbraní nebo zábavné atrakce jako dřevěný kolotoč nebo vrh myší. Ani o rytíře tu nouze nebyla. Na náměstí se jich nacházelo hned několik. Občas došlo k mírným střetům a šarvátkám, nakonec však všechno skončilo potleskem publika.

Dále bylo možné shlédnout divadlo, které v rámci Malého festivalu loutky připravilo Městské kulturní středisko v Moravském Krumlově.

Přes celé náměstí se rozléhaly dobové tóny a voněly výborné pochutiny. V prodejních stáncích bylo možné zakoupit téměř cokoliv od potravin až po vybavení domácnosti. Na závěr slavností nás svou přítomností poctil spolek Balestra se svou ohňovou show.

Článek byl převzat z Dolnokounického zpravodaje se souhlasem vydavatele

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama