Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Roušky budou v Česku povinné ve městech i v autech. Lockdown není na pořadu dne, tvrdí Prymula

Aktualizováno -
19. října 2020
19:15
Autor: ČTK - 
19. října 2020
07:30

Nosit roušku bude od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Novou povinnost dnes schválila vláda, informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).  O případném zavedení lockdownu se podle Prymuly nebude diskutovat na vládě tento týden. Podle něj musí opatření prokázat účinnost za 14 dní. Vláda Andreje Babiše (ANO) schválila na pondělním jednání návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun. 

Povinné budou také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny. „Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou,“ uvedl k tomu ministr na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Čím je chladnější počasí, tím narůstá význam roušek venku,“ dodal Prymula. Tím, že se na jaře zavedly, se podle něho snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob. 

Že se znovuzavedení nošení roušek venku zvažuje, potvrdil Prymula i hlavní hygienička Jarmila Rážová už v pátek. Prymula ale tehdy řekl, že „v těchto dnech“ se další opatření přijímat nebudou.

Video  Co říká Prymula na oslovení plukovník? Navezl se i do rádoby odborníků na koronavirus.  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Lockdown není na pořadu dne, tvrdí Prymula

Kabinet dnes probíral i situaci kolem aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že vláda v tomto týdnu nebude rozhodovat o úplném uzavření ekonomiky, tzv. lockdownu, a počká na data o vývoji epidemie do 2. listopadu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale v neděli uvedl, že klíčovým momentem bude konec příštího týdne, středa až pátek, kdy se uvidí, zda čísla mají tendenci klesat, či nikoli. Předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš upozornil, že v případě dalšího zhoršení situace jsou plošná opatření už jediná, která ČR zbývají.

Spor ministrů „rozsekl“ Prymula, podle kterého se případný lockdown nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. „Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ řekl Prymula.

V domovech seniorů by měly být vyčleněny prostory pro nemocné koronavirem, k tomu i potřebný personál. „(Opatření) vychází ze stávající situace, která se v posledních dnech zhoršuje, tzn. šíření právě mezi seniory, kde máme skutečně vysoký nárůst, a to ohrožuje celý systém z hlediska komplikovaných průběhů,“ zdůvodnil.

A další změna přišla pro nemocnice, které se potýkají s výrazným nárůstem pacientů s koronavirem. Nově musí do systému koordinace péče nově hlásit nově přijatého s covidem-19 nebo zhoršení stavu do hodiny. Dosud to musely dělat jednou denně.

Postele ze státních zásob neodpovídají standardům

Ministerstvo zdravotnictví je před podpisem smluv se dvěma největšími dodavateli zdravotnických lůžek v Česku. Bezprostředně po podpisu smlouvy dodají 600 lůžek do vznikající polní nemocnice v pražských Letňanech. Lůžka, která jsou ve státních zásobách, podle Prymuly neodpovídají standardům.

Podle Prymuly by dodávka lůžek od dvou největších českých výrobců měla obsáhnout zhruba 2000 lůžek, jejich dodání se očekává v horizontu několika týdnů. „První (dodávka) v počtu přes 600 by měla být dodána bezprostředně po podpisu smlouvy, abychom v tomto týdnu mohli vybavit nemocnici v Letňanech,“ řekl.

Rozpočet se sekerou 320 miliard

Návrh státního rozpočtu počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Na návrhu se neshodlo ani jednání tripartity. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podporuje. Schválit a předložit Sněmovně návrh kabinet musí do konce října.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) také řekla, že oproti minulému předkrizovému rozpočtu příjmy státu klesají o 91,3 miliardy, kabinet ho podle ní schválil jednomyslně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdenk astnk ( 20. října 2020 12:34 )

prdouch236 : Tak od tebe to opravdu sedí starý hň.upe.

fugas ( 20. října 2020 11:21 )

Jsi na fetu, vyschlá mrd.ko?

villon ( 20. října 2020 08:04 )

Takže Čechům ničí život stbák s lampasákem, jeden z nich navíc čobol a národ svatého Václava si nechá s r á t na hlavu jako vovce. Díky kobliháři. Krásně stě nám zavařily.

Limone ( 20. října 2020 04:01 )

Autoři této diskuze, mají bezesporu v hlavách nasráno.

Nebýt těch, kteří se snaží situaci zvládnout, chcípnete na debilitu s Covidem!!!

Doufám, že vaše líbání zadku Prymulovi a všem zúčastněných, přispěje alespoň k uspokojivým výsledkům v boji se zákeřným virem !!!

Amant ( 20. října 2020 00:13 )

Ještě, že je mi to u ***. Pracovat na štěstí nemusím. Žrádlo mi vozí rohlík a holka z vedlejšího vchodu provozuje escort za dobré prachy. Nic víc nepotřebuji...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa