Hlavní obsah

Finské aerolinky lákají na svá palubní jídla také mimo letadlo

Novinky, Michael Švarc

Mnoho lidí si o létání kvůli pandemii může nechat jen zdát. Drobnou náplast chtějí seveřanům nabídnout finské aerolinky Finnair, které začaly v supermarketu prodávat jídla inspirovaná menu ze své business třídy. Jen ten výhled do oblak bude strávníkům chybět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokrmy inspirované nabídkou, která je běžně k dispozici v letadle, se prodávají zatím jen ve finském městě Vantaa. Lačnící strávníci tam mohou zamířit třeba pro masové koule ze soba, uzenou rybu nebo liškové rizoto.

Podle Mariky Nieminenové, viceprezidentky Finnair Kitchen, je cílem iniciativy uspokojit hlad — doslovně, ale i metaforicky, pokud jde o létání. Zároveň mohlo díky projektu opět začít pracovat několik lidí z personálu, i když je to sotva desítka zaměstnanců.

Společnost Finnair koncept nejprve otestovala interně, pokrmy si mohl zakoupit firemní personál, uvádí server CNN. Když se myšlenka osvědčila, vydalo se jídlo do supermarketu, který leží velmi blízko od centrály Finnair Kitchen. „Kvalita jídla je něčím, na co jsme vážně pyšní,“ konstatuje Nieminenová.

Nabídka v obchodě se má měnit každé dva týdny, denně jsou k dispozici dva hlavní chody a o víkendech bude možné zakoupit i předkrmy. Jen pár hodin po čtvrtečním spuštění projektu už zmizelo z pultu 100 jídel.

Stravu nabízejí i další

Finnair zdaleka nejsou jedinými aerolinkami, které přenesly své stravování ze vzduchu na zem. Například společnost Thai Airlines nedávno v Bangkoku otevřela vlastní kavárnu, kde si návštěvníci mohou rovněž dopřát stravu jako z letadla. Dopravce pokrmy i rozváží.

Aerolinky otevřely vlastní kavárnu. Nabízejí v ní tradiční palubní pokrmy

Cestování

Začátkem loňského roku zase americké aerolinky United představily celou kuchařku se 40 recepty na jídla, s nimiž je možné se na palubě letadel společnosti setkat — včetně těch z ekonomické třídy. Mezi veřejností si ale vysloužila spíše posměch.

Americké aerolinky představily kuchařku letadlové stravy, lidem je pro smích

Cestování

Anketa

Navštívili byste podnik, kde servírují stravu z letadla?
Ano
67,9 %
Ne
28,5 %
Nemám názor
3,6 %
Celkem hlasovalo 383 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám