Maminka.czDílnička

Dílnička: Vyrobte si s dětmi parádní třpytivý sliz z Herkulesu. Jak na to?

Markéta Novák Matějková 19.  10.  2020
Hitem poslední doby je sliz, který milují děti všech věkových kategorií. Nejlepší není ovšem kupovaný, ale ten, co si vyrobíte doma sami. Jak na to, vám názorně ukážou kamarádky Helča a Eva.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti na sliz nedají dopustit, my rodiče občas sice kroutíme hlavou, co na něm mají, ale na druhou stranu oceňujeme, že se s ním zabaví. Při jeho výrobě navíc mohou plně rozvinout svou fantazii. Samy si vyberou barvu i doplňky, kterými jej ozdobí. No schválně, napadlo by vás jej naplnit polystyrenovými kuličkami? Nás určitě ne. Proto jsme tentokrát oslovili odbornice na výrobu slizu Helču a Evu, aby nám v Creative World ukázaly, jak na to.

Co budete k výrobě slizu potřebovat:

  • Lepidlo Herkules
  • Vodu
  • Borax
  • Mýdlo
  • Pěnu na holení
  • Uzavíratelnou nádobu
  • Míchátko
  • Barvy, třpytky
Dílnička: Vyrobte si s dětmi veselého velikonočního zajíčka

Postup:

Do připravené misky si nalijte tekuté lepidlo Herkules, které tvoří základ slizu. Poté přidejte pěnu na holení a mýdlo, které sliz změkčí a díky tomu se bude lépe natahovat. Zamíchejte a přidejte barvy. Helča s Evičkou použily barvy na vajíčka, ale klidně je můžete zaměnit za potravinářské barvy.

Poté přidejte aktivátor, který vznikne smícháním vody a boraxu. Aktivátor přidávejte po kapkách, dokud nebude sliz hotový. Až se tak stane a sliz bude kompaktní, tak jej vyndejte z krabičky a začněte zpracovávat rukama. Na závěr můžete do již hotového slizu přidat třpytky nebo korálky, případně polystyrenové kuličky. Fantazii se při finálnímu dokončení slizu meze nekladou.

Aby vám sliz nevyschnul, tak si jej nezapomeňte pečlivě schovat do uzavíratelné misky nebo krabičky. Teď už jen z rodičovského hlediska dohlédnout na to, aby se sliz "nerozlezl" tam, kde nemá...

Tip: Jak odhadnout velikost slizu? Podle lepidla. Kolik chcete slizu, tolik přidejte hned na začátku lepidla Herkules.

Témata: Dílnička, Tvoření, Sliz, Věková kategorie, Par, Creative world, Lepidlo, Děti, Výroba, Holení, Pára, Zajíc, Herkules, Miska, Lepidlo Herkules, Dokončení, Helča