Hlavní obsah

Historická elektrárna Hučák dlí přímo v srdci Hradce Králové. Prohlédněte si ji z dronu

Novinky, Michael Švarc

Malá vodní elektrárna Hučák patří k těm vůbec nejstarším v Česku. Nachází se přímo v centru Hradce Králové a kromě toho, že stále vyrábí energii, je pro svůj secesní sloh také významným architektonickým objektem. Historickou stavbu zachytila z ptačí perspektivy kamera Novinek.

BEZ KOMENTÁŘE: Vodní elektrárna Hučák je součástí památkové zóny Hradce KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

Stavba objektu započala v roce 1909 a o tři roky později byla vodní elektrárna uvedena do provozu. Řadí se tak k jedné z nejstarších v Česku — vůbec nejstarší je Křižíkova elektrárna v Jindřichově Hradci, jež začala fungovat roku 1887.

Elektrárna Hučák je postavena v secesním slohu, později byla doplněna o prvky moderny, o její návrh se postaral František Sander. Za své neobvyklé jméno vděčí místu, kde se nachází, vyrostla totiž u takzvaného „hučavého“ jezu. Vzhledem ke svému stáří i unikátnímu stavebnímu stylu je elektrárna chráněnou kulturní památkou, která tvoří významnou část centra Hradce Králové.

Seznámit se s obnovitelnou energií

Svůj účel plní elektrárna prakticky nepřetržitě od svého otevření, vyjma několika pauz způsobených rekonstrukcemi či stavebními úpravami. K jedné takové došlo i na počátku 90. let, kdy objekt i přilehlý most chátraly a musela být odstraněna původní omítka i historicky cenná výzdoba. Díky podrobné a pečlivé dokumentaci byly však prvky věrně obnoveny, dodnes jsou proto k vidění, ač nejsou původní.

V současnosti se v areálu elektrárny nachází stejnojmenné Infocentrum ČEZ, které návštěvníky seznamuje s principy a fungováním obnovitelných zdrojů založených nejen na využití vody, ale také větru, slunce či geotermální energie. Expozice obsahuje historické předměty, lze v ní ovšem najít i moderní interaktivní exponáty, které zejména dětem představují fungování obnovitelných zdrojů zábavnou formou. Zájemci se mohou podívat i do technického zázemí elektrárny.

Vlivem vládních opatření je Infocentrum aktuálně uzavřené. Za normálních okolností jsou však exkurze zdarma.

Jeden ze sedmi divů Česka: Vodní elektrárna Dlouhé stráně z ptačí perspektivy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám