Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Krpálek míří na první velký turnaj po osmi měsících, judisté mají kvůli pandemii hygienický manuál

Mezinárodní federace juda (IJF) sepsala hygienický manuál pro pořádání turnajů v době pokračující pandemie koronaviru. Pravidla, která mají být s drobnými úpravami použitelná napříč turnaji na národní i mezinárodní úrovni, otestuje tento týden při Grand Slamu v Budapešti. Tam míří i česká hvězda Lukáš Krpálek.

Naposledy se elitní světoví judisté prali od 21. do 23. února na Grand Slamu v Düsseldorfu.  Od té doby se museli přizpůsobit požadavkům současné pandemické doby, aby mohli obnovit turnaje ve svém velmi kontaktním sportu. A jsou přesvědčeni o úspěchu.

"Bude to bezpečný Grand Slam. O tom nemohou být pochybnosti. Bude bezpečný, protože musí být bezpečný a protože Mezinárodní federace juda neúnavně pracovala na vypracování záruk pro sportovce a pro maďarskou vládu, která povolila tento turnaj a podporuje ho. Bude to lakmusový papírek pro budoucnost a my jsme připraveni," uvedla IJF.

Pravidla budou obdobná jako při jiných velkých sportovních akcích. Všichni účastníci projdou testováním okamžitě po příjezdu, s výjimkou samotných zápasů a tréninku budou povinné roušky a odstupy. Všichni zúčastnění budou žít v "bublině", kdy se budou pohybovat jen mezi hotelem a halou, aby se eliminovalo riziko nákazy při kontaktu s okolím.

IJF uznala, že opatření poznamenají obvykle velmi přátelskou atmosféru na turnajích, které se navíc musejí konat bez diváků. Nic jiného ale podle ní nyní nezbývá.

Součástí manuálu jsou i instrukce ohledně úklidu a dezinfekce včetně údržby tatami. "Například v Budapešti se bude tatami ošetřovat speciálním roztokem, který je bezpečný pro sportovce, ale smrtící pro bakterie a viry. Ten vytvoří ochrannou vrstvu a v součtu s čištěním každou hodinu během dne můžeme tatami udržet bezpečné po celý turnaj. I rozhodčí budou mít na své obuvi speciální vrstvu, která může být po každém duelu snadno hygienicky ošetřena," popsala Andrea Amberová z lékařské komise IJF.

Každý tým bude mít "covidového manažera", který bude předávat členům výpravy instrukce ohledně testování a dalších procedur a bude v kontaktu s pořadateli v případě podezření na nákazu. Do Budapešti se chystá i česká reprezentace v čele s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články