Hlavní obsah

Kr. Plíšková - Sakkariová 3:6, 3:6Kristýna Plíšková končí. České derby ovládla Krejčíková

Praha
Aktualizováno

Velký den pro české tenisové fanoušky je tu! V Ostravě dnes začala hlavní soutěž J&T Banka Ostrava Open, který organizace WTA do Česka přidělila po odstoupení čínského dějiště Čeng-čou. Turnaj je největším podnikem pořádaným na území České republiky v historii. Jako první z českých hráček se představila Kristýna Plíšková, která podlehla Řekyni Marii Sakkariové 3:6, 3:6. Následné české debry mezi dvěma úspěšnými kvalifikantkami ovládla Barbora Krejčíková, která porazila Terezu Martincovou 7:5, 6:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kristýna Plíšková hraje o postup do druhého kola

Článek

Osmifinalistka Roland Garros Krejčíková hrála pestřeji a přesněji, ale bojující Martincová vzdorovala. V prvním setu Krejčíková dvakrát neudržela brejk a sadu dopodávala až napodruhé. Na Martincové se poté projevila únava z náročnějších duelů v kvalifikaci a Krejčíková ve druhé sadě ztratila už jen jednu hru.

"Měla jsem i horší gamy, ale pořád jsem víceméně vedla a jsem ráda, že jsem vyhrála. Snažila jsem se hrát svoji hru," řekla Krejčíková v České televizi.

O čtvrtfinále bude čtyřiadvacetiletá tenistka hrát s dvojnásobnou šampionkou Australian Open a letošní finalistkou US Open Viktorií Azarenovou z Běloruska, která měla v prvním kole jako čtvrtá nasazená volný los. "Zápas to pro mě bude dobrý, protože Vika je světová hráčka, jedna z nejlepších, takže to bude strašně těžký. Uvidíme, jak se na to vyspím a vypořádám se s tím," řekla Krejčíková.

Levou rukou hrající Plíšková (68. WTA) překvapila Sakkariovou při restartu sezony v srpnu na antuce v Palermu. Na tvrdém povrchu v Ostravě mohla jít v prvním setu do vedení 4:2, ale brejkbol nevyužila. Od té doby získala 23. hráčka světa Sakkariová převahu a sestru Karolíny Plíškové zdolala za hodinu a 19 minut.

Ve čtyřhře neuspěla Karolína Muchová. V narychlo složeném týmu s Azarenkovou prohrály s lotyšsko-ruskou dvojicí Jelena Ostapenková, Věra Zvonarevová 6:1, 4:6 a 4:10 v super tie-breaku. "Na začátku nám to tam dost padalo, hlavně Vice, ale v systému bez výhod stačilo pár míčů a hned se to zvrtlo. Udělala jsem hodně zbytečných chyb v koncovce, což je nejdůležitější," řekla Muchová.

Alexandrovová neproměnila mečboly

Do druhého kola jako první postoupila po obrovské bitvě estonská tenistka Anet Kontaveitová, která si po setech 4:6, 6:2 a 7:6 poradila s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou, když ve třetím setu otočila stav utkání ze stavu 2:5 a v tiebreaku odvrátila dva mečboly.

V prvním přišla Kontaveitová dvakrát o své podání, ruská jednička žijící v Praze ho ztratila jen jednou s šla do vedení 1:0 na sety. Druhá sada však patřila čtyřiadvacetileté rodačce z Tallinnu. Kontaveitová byla hned třikrát úspěšná na returnu a trápící se Rusku zdolala 6:2.

V rozhodující sadě měla dlouho navrch Alexandrovová, která šla rychle do vedení 5:2 a vypadalo to, že je rozhodnuto. Estonka však zabojovala a o postupující musel rozhodnout až tiebreak. V něm si rodačka z Čeljabinsku vypracovala dva mečboly, ani jeden však nevyužila a zkrácenou hru prohrála 6:8.

J&T Banka Ostrava Open
1. kolo:
Kr. Plíšková (ČR) - Sakkariová (Řec.) 3:6, 3:6
Krejčíková (ČR) - Martincová (ČR) 7:5, 6:1
Kontaveitová (8-Est.) - Alexandrovová (Rus.) 4:6, 6:2, 7:6 (8:6)
Sorribesová (Šp.) - Linetteová (Pol.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - L. Kičenoková, Čang Šuaj (Ukr./Čína) 7:5, 6:3,
Ostapenková, Zvonarevová (Lot./Rus.) - Muchová, Azarenková (ČR/Běl.) 1:6, 6:4, 10:4
KOLÍN NAD RÝNEM (tvrdý povrch, dotace 325 610 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Mannarino (8-Fr.) - Popyrin (Austr.) 6:2, 6:2
Simon (Fr.) - Thompson (Austr.) 6:3, 7:5
Nišioka (Jap.) - Edmund (Brit.) 6:4, 6:0
Gerasimov (Běl.) - Altmaier (Něm.) 6:1, 6:0
Kecmanovič (Srb.) - Nagal (Indie) 4:6, 7:6 (7:4), 6:1
ANTVERPY (tvrdý povrch, dotace 472 590 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Tiafoe (USA) - Lajovič (6-Srb.) 6:3, 7:6 (8:6)
F. López (Šp.) - Paul (USA) 6:3, 6:2
Humbert (Fr.) - Coppejans (Belg.) 6:4, 6:3

Reklama

Související témata: