Video placeholde
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
Profesor ekologie a evoluční biologie Jaroslav Flégr
7
Fotogalerie

Flegr: Za mrtvé může Babiš, v ulicích uvidíme mrazáky na mrtvoly, moje předpověď se plní a bude daleko hůř

Profesor evoluční biologie Jaroslav Flegr varuje, že se jeho předpověď plní. To, co nás čeká, je ale ještě horší, než si myslel. Mrazáky v ulicích podle něj opravdu budou, jen je otázka, jestli už za 10 dní, nebo za dva týdny. Stejně tak dojde i k tvrdému lockdownu. Pokud ho nenařídí vláda, přijde samovolně, ovšem s daleko horšími dopady. Lidé by podle Flegra měli být připraveni vzdát se některých svých práv. V rozhovoru je emotivní. Na tom, co říká, mu hodně záleží.

Profesor Flegr viní ze současné situace přímo premiéra Babiše. Ti mrtví budou Babišovi mrtví, říká. Politici podle něj museli mít čísla, která dokazovala, jak špatná situace v Česku je. Podle Flegra kvůli pár procentům ve volbách lidé zbytečně umírali a budou umírat. Přísnější opatření pak přišla v poslední možný den, později už by nebylo návratu. I tak ale nejsou dostatečná a katastrofě nezabrání, jen ji oddálí.

Nechce děsit, ale v rozhovoru znovu dochází k tomu, že tisícům, respektive desetitisícům mrtvých se zřejmě nevyhneme. Podrobně argumentuje a vysvětluje svá tvrzení. Předpovídat se teď dá jen v horizontu dvou týdnů, na jeho konci ale Flegr vidí ony mrazáky v ulicích, o kterých mluvil vicepremiér Hamáček.

Flegr říká, že mlčet mu nedovolí jeho svědomí. Nemohl by se jinak na sebe prý podívat v zrcadle. Tvrdí, že není alarmista a jeho předpověď, že se prosadí nebezpečnější kmeny koronaviru, se naplní. Chyb se stalo hodně, tou zásadní je podle Flegra otevření středních škol v září a upuštění od roušek. Kdyby tu platila pravidla jako ve Švédsku, tolika mrtvým bychom se vyhnuli.

Jak budou vypadat další měsíce a roky podle Jaroslava Flegra? Proč je přímá zodpovědnost za mrtvé na premiéru Babišovi? Jak argumentuje proti svým kritikům a expertům s jinými názory? A proč je pro něj tak důležité společnost varovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>