Covid: Přírůstek nakažených v ČR se vrátil nad 8000, nemocnice čeká nápor

Denní nárůst prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku se vrátil nad 8000, v pondělí přibylo 8076 nakažených. Je to nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie. Předchozí pondělí bylo o téměř 3800 případů méně.

Do statistik od pondělního podvečera přibylo dalších 12 úmrtí, celkem s nemocí covid-19 zemřelo 1513 lidí, na pondělí připadá zatím 46 úmrtí. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 3721 lidí.

Od začátku března se v zemi nakazilo téměř 182.000 lidí, z toho asi 75.000 se už vyléčilo. Aktuálně nemocných je v Česku přes 105.000 lidí, většina nakažených má mírný průběh nemoci, počet hospitalizovaných ale roste. Nyní jich je přes tři a půl krát víc než na konci září. Počet pacientů s covidem s těžkým průběhem se ztrojnásobil, v neděli vyžadovalo intenzivní péči 589 hospitalizovaných. Údaje za pondělí zveřejní ministerstvo zdravotnictví dnes vpodvečer.

Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují, je mezi týdnem a deseti dny. Zdravotnický systém se tak chystá na nápor, nemocnice v celé zemi omezují neakutní péči, rozšiřují počty speciálních lůžek a doplňují personál o mediky. V pražských Letňanech armáda staví záložní nemocnici.

Celkový počet úmrtí se v říjnu více než zdvojnásobil. Jen v uplynulém týdnu eviduje ministerstvo zdravotnictví 425 úmrtí s covidem, nejvíce pacientů - 71 - zemřelo v pátek, v sobotu i neděli bylo obětí přes šest desítek.

Nejvýrazněji se koronavirus v posledních sedmi dnech šířil na Zlínsku, kde na 100.000 obyvatel připadá 798 nakažených. Následují okresy Plzeň-sever se 725 případy a Prostějov se zhruba 720 případy na 100.000 obyvatel za týden. Relativně nejlépe je na tom Chebsko s 204 nově nemocnými na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. V pondělí vláda rozhodla o dalším rozšíření povinnosti nosit roušky.

Po jednání vlády jsou přijata tato opatření. pic.twitter.com/9AtJrSrF9a

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 19, 2020

Od středy bude nutné zakrývat si dýchací cesty i venku v zastavěných oblastech měst a obcí, pokud budou lidé od sebe blíž než dva metry. Roušky budou povinné i v autě, pokud řidič nejede sám nebo se svojí rodinou.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika ministerstvo zdravotnictví nemocnice Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 21 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy