Maminka.czZdraví žen

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Simona Procházková 6.  4.  2021
Jde o chronické autoimunitní onemocnění, které dokáže hodně znepříjemnit život a zkomplikovat otěhotnění. Příčiny jeho vzniku nejsou dosud zcela objasněné a postihuje stále větší počet žen v plodném věku. Jak poznáte, že trpíte endometriózou? A dá se úspěšně léčit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Endometriózou dnes podle gynekologů trpí zhruba každá desátá žena, statisticky se proto jedná o časté gynekologické onemocnění. Ovšem mnoho žen dlouhou dobu netuší, že se právě jich tato diagnóza týká. Některé varovné signály ignorují nebo původ svých obtíží hledají jinde. Mnohdy se pak na skutečný důvod problémů přijde až v okamžiku, kdy se ženě nedaří delší dobu přirozeně otěhotnět.

„Na vzniku endometriózy se podílí více faktorů, mimo jiné imunologické, genetické a hormonální. Choroba může mít několik různých forem, přičemž plodnost ženy ovlivňuje na třech úrovních. První je hormonální, kdy se kvůli postižení vaječníků nedostatečně tvoří ženské hormony. Otěhotnění dále endometrióza brání i mechanicky. Zánětlivé změny způsobují jizvení a srůsty v dutině břišní. A do třetice působí nemoc lokálně. Nepohyblivé vejcovody nejsou schopné správně zachytit vajíčko uvolněné při ovulaci a jizvení vejcovodu může bránit transportu oplozeného vajíčka,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., gynekolog a vedoucí lékař kliniky asistované reprodukce IVF Clinic Olomouc.

V léčbě endometriózy může pomoci tradiční čínská medicína i cvičení Mohendžodáro

Jak poznám, že mám problém?

Silná a extrémně bolestivá menstruace, nepravidelný menstruační cyklus, nepříjemné pocity nebo dokonce bolest při sexu, nevysvětlitelné křeče v podbřišku, to jsou hlavní příznaky onemocnění endometriózou. Každá žena může totiž trpět odlišnými příznaky, jejich intenzita se může lišit a u někoho se nemusí nemoc projevit vůbec.

Nepříjemné pocity, tlaky a bolesti  břicha a podbřišku způsobuje děložní sliznice, která se, jednoduše řečeno, dostává na místa, kde by být neměla. Při endometrióze se děložní sliznice neboli endometrium uchytí na vaječnících, vejcovodech, v okolí dělohy nebo na přepážce mezi pochvou a konečníkem. Ložiska se ale mohou v podstatě objevit kdekoli v těle, třeba v močovém měchýři. Oddělená sliznice se pak chová stejně jako ta v děloze, tedy podléhá hormonálním změnám podle menstruačního cyklu a na základě toho mění svoji strukturu,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD., lékařka a ředitelka reprodukčního centra Repromeda. Tato ložiska pak mohou způsobovat různé komplikace, počínající chronickými bolestmi přes velmi silnou menstruaci a srůsty až po neplodnost.  

Kdy a proč vyhledat lékaře?

Pokud máte podezření, že byste mohla trpět endometriózou, nevyplatí se otálet a vyčkávat, zda se „to nezlepší“, ale vyrazit za svým ošetřujícím gynekologem a nechat se důkladně vyšetřit. Jak probíhá diagnostika? Už běžná prohlídka pomocí ultrazvuku může ohledně diagnózy napovědět, ovšem jistá si můžete být až po absolvování laparoskopie, která je v tomto případě nezbytná. „Během laparoskopické operace se do dutiny břišní zavede malými otvory kamera, díky které je možné ženu důkladně prohlédnout. Kromě optického vyšetření se během laparoskopie také odebírá část materiálu, který se následně předává k dalšímu vyšetření,“ popisuje MUDr. Kateřina Veselá. Laparoskopie probíhá v celkové anestezii, takže necítíte žádnou bolest.

Bolestivá menstruace není normální. Začněte potíže řešit!

Léčba je náročná a dlouhodobá

Jakmile u vás lékař potvrdí diagnózu, čeká vás léčba endometriózy, která není, zejména v těžších případech, snadná a jde o běh na dlouhou trať. Spočívá buď v chirurgickém zákroku, kdy se ložiska mohou operativně odstranit, nebo vás čeká hormonální terapie. Případně kombinace obojího. Hormonální léčba má v podstatě zabránit dalšímu růstu sliznice na místech, kde se vyskytovat nemá. To však s sebou může nést i negativní vedlejší účinky, jako je vymizení menstruace či změny nálad. V podstatě se totiž jedná o umělé navození menopauzy. Možné je vyzkoušet i alternativní metody léčby, například fyzioterapii, cvičení podle Ludmily Mojžíšové či tradiční čínskou medicínu, se kterou máme u nás na klinice pozitivní zkušenosti,“ přibližuje MUDr. Veselá.

„Hormonální léčba bývá nejlepším řešením zejména u mírnějších forem endometriózy. Její úspěšnost bývá vysoká, nicméně je faktem, že u 25 až 50 % pacientek se do jednoho roku po vysazení léčby mohou obtíže opakovat,“ dodává MUDr. Štěpán Machač.

Sedm nejčastějších otázek, které trápí ženy s endometriózou

Podaří se mi s endometriózou otěhotnět?

Některé ženy nemusí mít při endometrióze problém s otěhotněním vůbec, ale je pravdou, že v určitých případech může toto onemocnění schopnost počít dítě velmi komplikovat. To zejména tehdy, když ložiska blokují průchodnost vaječníků nebo když se vejcovody kvůli srůstům stanou nepohyblivé.

I navzdory endometrióze a potížím s ní spojeným ale není důvod vzdávat se naděje na vlastní dítě. Šance otěhotnět se u zdravých žen pohybuje mezi 15 až 20 % během jednoho menstruačního cyklu, u žen s endometriózou pak v rozmezí 2 až 10 %. Proto se při léčbě endometriózy a s ní spojené neplodnosti často využívají metody asistované reprodukce. Šance na otěhotnění zvyšuje včasné řešení problému a návštěva specializované kliniky reprodukční medicíny. „Přestože se všechny zmíněné problémy dají správně zvolenou léčbou řešit, celý proces je současně náročný na psychiku a o to těžší pak může být i početí dítěte přirozenou cestou,“ říká MUDr. Kateřina Veselá.

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

Crohnova nemoc: Jak komplikuje život a opravdu je jednou z příčin neplodnosti?
Nitroděložní tělíska: Jak fungují a pro koho jsou vhodná?
Vitamin D posiluje imunitu! Pomáhá i proti koronaviru?
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Imunita, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Nemoc, Plodnost, Menstruace, Bolest, Umělé oplodnění, Bolesti břicha, Endometrióza, Hormonální léčba, Kateřina Veselá, Štěpán Machač, Mojžíš, Kontryhel, Autoimunitní onemocnění, Veselá, Diagnóza, Příznak onemocnění, Nemo, MUDr., End, Repromeda, Zdraví na Heureka.cz