Dušek odmítá, že by vládě v srpnu nedodal data. ‚V půli srpna bylo jasné všem, že druhá vlna přijde‘

Ředitel Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek odmítá, že by úřad premiéra neinformoval o vývoji epidemie a nástupu druhé vlny. Reaguje tak na výrok premiéra Andreje Babiše (ANO), který si stěžoval, že v srpnu „ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ a premiér tak neměl k dispozici epidemiologické modely. Podle Duška byla ale pravděpodobnost vývoje vytvořená mnohem dříve. Informovala o tom Česká televize a Neovlivní.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf vládních statistiků Ladislav Dušek

„Jakým způsobem se na základě toho přijímala opatření, to už nebylo v mojí gesci,” uvedl Ladislav Dušek k vládnímu přístupu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten samý člověk, ale už přišel v nějakém čase. A ti, který měli přijít, nepřišli,“ prohlásil na tiskové konferenci Andrej Babiš (ANO).

Ladislav Dušek takovou informaci odmítá. „Není pravda, že jsme nic nedodávali nebo že bych dodal až 18. září. To bych se ohradil, už kvůli celému ÚZIS. Naopak prosím přece díky systému, který vyvíjíme, tato data vůbec máme. To je také hlavní role ÚZIS: zajistit data a jejich zpracování,“ uvedl ředitel ÚZIS v rozhovoru pro server Neovlivní.cz.

Česko má za pondělí 8000 případů koronaviru. Nakažených je nyní přes 105 tisíc lidí

Číst článek

Navíc dodal, že hlavní výstupy a analýzy úřadu putují primárně odborným skupinám na ministerstvu zdravotnictví a hlavní hygieničce. K premiérovi se běžně dostávají jen denní reporty, souhrnné analýzy má řešit ministerstvo zdravotnictví.

„Pravděpodobnost vývoje byla vytvořená mnohem dřív. To, že na podzim dojde k rozšíření té nemoci, je podle mě všeobecně rozšířená informace, na kterou nepotřebujeme možná ani model,“ komentoval situaci Dušek také pro pořad České televize 168 hodin.

‚Opatření nebyla v mojí gesci'

S tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) podle Duška v srpnu probíhaly intenzivní rozhovory a prezentace o dalším vývoji. „Po stránce modelů bylo v půli srpna jasné všem, že přijde druhá vlna. Její průběh modely jasně říkaly už z jara, ovšem nebylo jasné, s jakou dynamikou po začátku školního roku,“ uvedl Dušek. „Jakým způsobem se na základě toho přijímala opatření, to už nebylo v mojí gesci,” dodal pro Neovlivní.cz.

Nejdůležitější je podle něj nyní soustředit se na zvládnutí nákazy a neřešit, co se stalo v minulosti.

Zdravotnický systém se v současné době chystá na nápor nakažených. Nemocnice v celé zemi omezují neakutní péči, rozšiřují počty speciálních lůžek a doplňují personál o mediky. V pražských Letňanech armáda staví záložní nemocnici.

Jen za pondělí přibylo v Česku dalších 8076 nakažených. Aktuálně nemocných je tak přes 105 tisíc lidí, většina nakažených má ale mírný průběh. V nemocnicích je nicméně podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 3721 lidí.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme